Ορθοπαιδικά

Αποκατάσταση συνδέσμων και τενόντων: Τι πρέπει να ξέρετε;

Αν είστε αθλητής, ίσως έχετε τραυματιστεί στον τένοντα ή τον σύνδεσμό σας παίζοντας ένα άθλημα. Ή ίσως πάθατε διάστρεμμα όταν πέσατε κάτω ενώ απλά περπατούσατε στο δρόμο. Ανεξάρτητα από το πώς τραυματιστήκατε, η φυσικοθεραπεία πιθανότατα θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στο σχέδιο επιστροφής σας. Η αποκατάσταση, σας επαναφέρει σε πλήρη ταχύτητα. Σας βοηθά να βελτιώσετε το πόσο καλά κινείται η τραυματισμένη άρθρωση και να απαλύνει τον πόνο σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη μόνιμων βλαβών και προβλημάτων που έρχονται και φεύγουν.

Τι να περιμένετε στην αποκατάσταση τένοντα ή συνδέσμου;

Ο θεραπευτής σας θα χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό τεχνικών για να ανακουφίσει τον πόνο και να ενισχύσει τον συντονισμό, τη δύναμη και την ευλυγισία σας. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό άσκησης, όπως ποδήλατα και διαδρόμους. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τον τραυματισμό σας με θερμότητα ή κρύο ή να σας προτείνει να δοκιμάσετε υδροθεραπεία. Ορισμένες άλλες μέθοδοι στις οποίες μπορεί να στραφούν είναι η ηλεκτρική διέγερση, ο υπέρηχος ή το μασάζ. Πιθανόν να σας δώσουν ασκήσεις και διατάσεις για να κάνετε στο σπίτι. Επιμείνετε σε αυτές. Μαζί με τη δουλειά που κάνετε στα ραντεβού σας για θεραπεία, θα σας βοηθήσουν να θεραπευτείτε καλύτερα, γρηγορότερα και ασφαλέστερα.

Πώς αντιμετωπίζονται τα διαστρέμματα;

Οι σύνδεσμοι είναι ισχυρές ζώνες ιστού που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους και διατηρούν τις αρθρώσεις σας σταθερές. Για παράδειγμα, οι σύνδεσμοι του γόνατος συνδέουν το μηριαίο οστό με το οστό της κνήμης, σχηματίζοντας μια άρθρωση, η οποία σας επιτρέπει να περπατάτε και να τρέχετε. Το διάστρεμμα είναι μια υπερδιάταση ή ρήξη ενός συνδέσμου. Αυτοί που είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν είναι στους αστραγάλους, τα γόνατα και τους καρπούς σας. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς συνδέσμων στο γόνατο είναι σε έναν σύνδεσμο που ονομάζεται ΠΧΣ (πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος). Υπάρχουν περισσότεροι από 200.000 τέτοιοι τραυματισμοί ετησίως. Στις μισές περιπτώσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του προβλήματος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε φυσικοθεραπεία πριν από μια επέμβαση. Εάν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, ο θεραπευτής σας μπορεί να σας θέσει αυτούς τους στόχους:

 • Να βελτιώσετε το πόσο καλά κινείτε την άρθρωσή σας. Αυτό ονομάζεται επίσης αύξηση του “εύρους της κίνησής” σας. Θα σας δώσει ασκήσεις, οι οποίες ξεκινούν αμέσως μετά τον τραυματισμό σας. Μπορεί να περιλαμβάνουν οδήγηση σε στατικό ποδήλατο ή έκταση και κάμψη του ποδιού σας.
 • Μειώστε το πρήξιμο. Προσπαθήστε να παγώνετε την άρθρωσή σας όσο περισσότερο μπορείτε για να βοηθήσετε την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Ανασηκώστε το γόνατό σας πάνω από την καρδιά σας, ενώ κρατάτε μια παγοκύστη. Η συμπίεση και οι ασκήσεις εύρους κίνησης θα βοηθήσουν επίσης στη μείωση του πρηξίματος.
 • Διατηρήστε τη μυϊκή δύναμη. Ο αριθμός των σετ και των επαναλήψεων θα ποικίλλει, ανάλογα με τον τραυματισμό σας, αλλά οι ασκήσεις περιλαμβάνουν ανυψώσεις σε ευθεία πόδι, καθίσματα, εκτάσεις και  κάμψεις ποδιών.
 • Φροντίστε για τη φυσική κατάσταση της καρδιάς. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν κολύμπι και χρήση στατικού ποδηλάτου ή ελλειπτικού.
 • Αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση.
 • Ο στόχος της φυσικοθεραπείας μετά από μια επέμβαση είναι να επαναφέρετε την άρθρωσή σας σε φυσιολογική και ασφαλή λειτουργία σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα.

Θα λάβετε ένα σχέδιο προσαρμοσμένο ακριβώς για εσάς, αλλά η αποκατάσταση συνήθως εμπίπτει σε αυτό το μοτίβο:

Εβδομάδες 1-3: Στόχος σας είναι να αυξήσετε το εύρος της κίνησής σας και να κινείστε χωρίς πατερίτσες. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν προπόνηση με βάρη, ποδήλατο γυμναστικής και ανύψωση των δακτύλων των ποδιών και της φτέρνας.

Εβδομάδες 4-6: Θα συνεχίσετε με ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να σας επιτρέπουν να τεντώνετε και να λυγίζετε την άρθρωση όσο το δυνατόν περισσότερο. Στους στόχους σας περιλαμβάνεται η προσπάθεια να επαναφέρετε το “βάδισμά” σας – ή τον τρόπο βαδίσματος – στο φυσιολογικό. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν step-ups και τροποποιημένες προβολές. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μηχανήματα με βάρη για να κάνετε εκτάσεις ποδιών, κινήσεις ποδοκνημικής ή πιέσεις ποδιών.

Εβδομάδες 7-16: Οι στόχοι σας είναι να επιτύχετε πλήρες εύρος κίνησης, ενώ παράλληλα να αποτρέψετε το πρήξιμο και τον πόνο με ασκήσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση μηχανημάτων όπως ο διάδρομος, το ελλειπτικό μηχάνημα ή το σκάλα. Το κολύμπι ή η ποδηλασία σε εξωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να είναι μέρος του σχεδίου.

Αντί για χειρουργική επέμβαση

Ας πούμε ότι τραυματίσατε τον αχίλλειο τένοντα παίζοντας μπάσκετ. Ή ίσως είναι ο επιγονατιδικός σας τένοντας ή ένας τένοντας του αγκώνα. Αν και μια σοβαρή ρήξη μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση, μην κλείσετε ακόμη ραντεβού για το χειρουργείο. Η φυσικοθεραπεία θα μπορούσε να είναι το εισιτήριο για την ανάρρωσή σας. Η φυσικοθεραπεία είναι η συνήθης θεραπεία για έναν τραυματισμό του αχίλλειου τένοντα, του μεγαλύτερου τένοντα στο σώμα σας και ενός από τους πιο τραυματισμένους. Ο θεραπευτής σας θα σχεδιάσει ένα σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στους ατομικούς σας στόχους, τις προκλήσεις και τις ανάγκες σας.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα τυπικό πρόγραμμα αποκατάστασης των συνδέσμων;

 1. Ασκήσεις διάτασης και ευλυγισίας για να βοηθηθεί η πλήρης επούλωση του τένοντα και να αποφευχθεί ο μακροχρόνιος πόνος
 2. Ασκήσεις ενδυνάμωσης για να σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε τη δύναμη του τένοντα και να αποφύγετε μελλοντικούς τραυματισμούς
 3. Θερμοθεραπεία με υπερήχους για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία επούλωσης
 4. Βαθύ μασάζ για να ενισχύσετε την ευελιξία και την κυκλοφορία και να αποτρέψετε περαιτέρω τραυματισμούς
 5. Δραστηριότητες αντοχής, όπως η οδήγηση στατικού ποδηλάτου
 6. Προπόνηση συντονισμού ή ευκινησίας

Όλα αυτά περιλαμβάνουν προπόνηση στο σπίτι καθώς και στο γυμναστήριο. Αν συνεχίσετε τη θεραπεία σας, θα επιστρέψετε πιο γρήγορα στις δραστηριότητες που αγαπάτε να κάνετε.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved