Ψυχική υγεία

Απώλεια αγαπητού προσώπου: Πώς να διαχειριστείτε την θλίψη σας στις γιορτές

Γιατί μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείτε τη θλίψη σας τα Χριστούγεννα;

Τα Χριστούγεννα μπορεί να κάνουν τη διαχείριση της θλίψης πιο δύσκολη, ειδικά αν κάποιος έχει πεθάνει πρόσφατα. Η εορταστική περίοδος τείνει να είναι μια περίοδος συνάντησης και επαφής με την οικογένεια. Για κάποιον που πενθεί, αυτή η περίοδος μπορεί να είναι πολύ μοναχική.

Τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν την ανάδυση τρυφερών αναμνήσεων από ένα αγαπημένο πρόσωπο, προκαλώντας θλίψη και άγχος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα πράγματα γίνονται διαφορετικά.

Το άτομο που πενθεί μπορεί να έχει μοιραστεί ιδιαίτερες αναμνήσεις και παραδόσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Η πραγματοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων χωρίς το αγαπημένο τους πρόσωπο μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται παράξενα και άβολα. Ορισμένοι από αυτούς που έχουν πενθήσει αισθάνονται πίεση να κρύψουν το πώς αισθάνονται και να προσπαθήσουν να είναι χαρούμενοι, κάτι που δεν είναι εύκολο.

Τι μπορείτε να κάνετε πριν από τα Χριστούγεννα για να προετοιμαστείτε για τον πρώτο χρόνο χωρίς κάποιο αγαπητό πρόσωπο;

Ο καθένας έχει διαφορετικούς τρόπους να αντιμετωπίζει το πένθος. Ορισμένοι άνθρωποι θα νιώσουν άνετα με ορισμένα πράγματα, ενώ άλλοι όχι.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστείτε για δύσκολες στιγμές όπως τα Χριστούγεννα με το να ανοίγεστε.

Κάντε συζητήσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας για το πώς αισθάνεστε. Αν σας είναι πολύ δύσκολο να στέλνετε χριστουγεννιάτικες κάρτες χωρίς να περιλαμβάνεται το όνομα του αγαπημένου σας προσώπου, ενημερώστε τους ανθρώπους σας. Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε άλλες επιλογές για την ημέρα των Χριστουγέννων. Τα πράγματα αλλάζουν… αν συνήθως είστε οικοδεσπότης και δεν αισθάνεστε ότι μπορείτε να το διαχειριστείτε φέτος δώστε τα ινία σε κάποιον άλλον.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μια δοκιμασία αντοχής. Δεν είναι μια εποχή κατά την οποία θα πρέπει να στοχεύετε να περάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο χωρίς να σκέφτεστε κάποιον.

Αν θέλετε να σκέφτεστε το πρόσωπο που χάσατε, τότε κάντε το. Το να κοιτάξετε μια φωτογραφία του ή να υψώσετε ένα ποτήρι στη μνήμη του, λέγοντας μερικές λέξεις σιωπηλά ή φωναχτά, μπορεί να βοηθήσει. Αυτό μπορεί επίσης να προσφέρει παρηγοριά στους άλλους.

Μερικές ακόμα μικρές συμβουλές είναι οι εξής:

  • Αφιερώστε ένα λεπτό για τον εαυτό σας κάθε τόσο
  • Εξασκηθείτε στην αργή, βαθιά αναπνοή (διαφραγματική)
  • Μην παραλείπετε τα γεύματα σας
  • Μην πιέζετε τον εαυτό σας να “συνεχίσει” όταν χρειάζεστε λίγο χρόνο ηρεμίας
  • Πάρτε έναν ύπνο μικρής διάρκειας αν το χρειάζεστε
  • Πάρτε καθαρό αέρα
  • Μην καταναλώνετε πολύ αλκοόλ – μπορεί να είναι κατασταλτικό της διάθεσης και να διαταράξει τον ύπνο σας

Τι μπορούν να κάνουν οι φίλοι και οι δικοί σας άνθρωποι για να στηρίξουν κάποιον που πενθεί τα Χριστούγεννα;

Μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε πώς να υποστηρίξετε κάποιον που πενθεί. Πολλοί από εμάς φοβόμαστε ότι θα πούμε το λάθος πράγμα και θα τους προσβάλουμε ή θα τους αναστατώσουμε. Ανησυχούμε μήπως τους κάνουμε κακό ή μήπως γίνουμε εμείς οι ίδιοι συναισθηματικοί μπροστά τους κάνοντας του να νιώσουν άσχημα.

Μην τους αποφεύγετε. Είναι σημαντικό να έρχεστε σε επαφή μαζί τους και να τους ελέγχετε, ακόμη και αν στέλνετε απλώς ένα γραπτό μήνυμα. Δώστε τους να καταλάβουν ότι τους σκέφτεστε. Εκτός από το να προσφέρετε τα δικά σας λόγια παρηγοριάς, είναι εξίσου σημαντικό να είστε καλός ακροατής. Μπορεί να δυσκολεύονται να ανοιχτούν για κάτι τόσο ωμό και προσωπικό. Μπορεί επίσης να θέλουν απλώς κάποιον για να ξεσπάσουν ή να ανακαλέσουν αναμνήσεις από το ξεχωριστό τους πρόσωπο. Μην προσπαθήσετε  να τους πείτε πώς πρέπει να αισθάνονται. Να είστε υπομονετικοί μαζί τους. Μπορεί να τους είναι δύσκολο να ζητήσουν βοήθεια αυτή την εποχή του χρόνου, γι’ αυτό αφήστε τους να έρθουν σε εσάς όταν θα είναι έτοιμοι.

Ποιες στρατηγικές αντιμετώπισης θα μπορούσαν να βοηθήσουν πραγματικά την ημέρα των Χριστουγέννων ή γύρω από αυτήν;

Είτε έχετε κάνει προηγούμενες διευθετήσεις είτε όχι, τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι να κάνετε αυτό που αισθάνεστε σωστό για εσάς εκείνη την ημέρα. Αν θα προτιμούσατε να είστε μόνοι σας ή να δείτε ή να μιλήσετε μόνο με έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, οι άλλοι θα σας καταλάβουν. Ομοίως, αν θέλετε να διατηρήσετε τα Χριστούγεννα όσο το δυνατόν πιο παραδοσιακά, ώστε τα πράγματα να σας φαίνονται πιο οικεία, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να πενθήσετε και δεν κάνετε “λάθος” αν κάνετε διαφορετικά Χριστούγεννα από αυτά που οι άλλοι μπορεί να περιμένουν.

Διαβάστε ακόμη:

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved