Ψυχική υγεία

Απώλεια ακοής: Οδηγός επιβίωσης για τις διακοπές των Χριστουγέννων

Η έναρξη της εορταστικής περιόδου μπορεί να είναι μια μικτή ευλογία για τα άτομα με απώλεια ακοής. Είσαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόσαστε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας, αλλά οι μεγάλες γιορτές δεν είναι πάντα φιλικές προς την απώλεια ακοής. Οι περσινές διαδικτυακές γιορτές των διακοπών ήταν πιο εύκολες από ορισμένες απόψεις, αλλά όχι πάντα τόσο εορταστικές.

Τώρα που ο κόσμος γυρίζει στην κανονικότητα ήρθε η ώρα να ξαναμπείτε στο παιχνίδι, επανεξετάζοντας τις συμβουλές και τα κόλπα που σας βοηθούν να περιηγηθείτε με επιτυχία στις γιορτινές συγκεντρώσεις με απώλεια ακοής.

Υπάρχουν κάποιες οδηγίες επιβίωσης για τις διακοπές με απώλεια ακοής;

Πολλές από αυτές τις συμβουλές θα λειτουργήσουν τόσο για καθιστά δείπνα όσο και για τα ξεσηκωτικά πάρτι.

 1. Προγραμματίστε τα πάντα εκ των προτέρων

Όπως συμβαίνει με όλες τις δύσκολες καταστάσεις ακρόασης, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε εκ των προτέρων.

 • Επικοινωνήστε με τον οικοδεσπότη λίγες εβδομάδες πριν από την εκδήλωση για να κάνετε τυχόν ειδικά αιτήματα, όπως μια συγκεκριμένη θέση στο τραπέζι ή τον καθορισμό μιας ζώνης για ήσυχη συζήτηση.
 • Ετοιμάστε τα τεχνολογικά σας εργαλεία και επιπλέον μπαταρίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη φόρτωση εφαρμογών ομιλίας σε κείμενο στο τηλέφωνό σας ή τη μεταφορά ενός απομακρυσμένου μικροφώνου ή άλλης συσκευής.
 • Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να φιλοξενήσετε εσείς τον κόσμο σπίτι σας, ώστε να έχετε περισσότερο έλεγχο του περιβάλλοντος
 1. Αυτοπροσδιοριστείτε και υποστηρίξτε τις ανάγκες σας

Στην εκδήλωση, αυτοπροσδιοριστείτε και υποστηρίξτε τις επικοινωνιακές σας ανάγκες.

 • Βρείτε τη βέλτιστη θέση ακρόασης για εσάς. Αυτή μπορεί να είναι σε ένα κεντρικό σημείο του τραπεζιού για μια εκδήλωση με καθίσματα ή σε ένα σχετικά ήσυχο τμήμα του χώρου σε ένα κοκτέιλ πάρτι.
 • Ενημερώστε τους ανθρώπους για την απώλεια ακοής σας και δώστε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούν να επικοινωνήσουν καλύτερα μαζί σας. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίας, όπως το να τραβάτε πρώτοι την προσοχή σας ή να μιλάτε ένας-ένας κάθε φορά.
 • Χρησιμοποιήστε οπτικές ενδείξεις, όπως ένα χέρι πίσω από το αυτί, για να κάνετε γνωστό το πρόβλημα ακοής στους υπόλοιπους που δεν το γνωρίζουν. Ο ομιλητής μπορεί να ρυθμίσει την έντασή του και δεν θα χρειαστεί να διακόψετε τη ροή της συζήτησης.
 • Είναι εύκολο να γνέφετε και να προσποιείστε ότι ακούτε τι λένε οι άλλοι, αλλά αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, ιδίως αν κάποιος σας κάνει μια ερώτηση. Μην υποκρίνεστε. Αντ’ αυτού, ζητήστε αυτό που χρειάζεστε για να συμμετέχετε στη συζήτηση.
 1. Βοηθηθείτε απ’ όλους τους τύπους τεχνολογίας

Χρησιμοποιήστε βοηθητικές συσκευές ακρόασης για να βοηθήσετε σε καταστάσεις όπου οι παραδοσιακές σας συσκευές δεν επαρκούν.

 • Δοκιμάστε μια εφαρμογή μετατροπής ομιλίας σε κείμενο, για να σας βοηθήσει να διαβάσετε αυτά που λένε οι άλλοι ή χρησιμοποιήστε ένα απομακρυσμένο μικρόφωνο, για να μεταφέρετε τη συζήτηση απευθείας στα αυτιά σας.
 • Εάν η βραδιά περιλαμβάνει ομιλίες, ζητήστε από τον οικοδεσπότη να σας παρέχει ένα μικρόφωνο ή ζητήστε από τον ομιλητή να φορέσει το απομακρυσμένο μικρόφωνό σας.
 1. Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα

Η περίοδος των διακοπών είναι συναρπαστική αλλά και αγχωτική για πολλούς.

 • Αφήστε στην άκρη χρόνο για τον εαυτό σας. Απολαύστε την ανάγνωση ενός βιβλίου ή καθίστε ήσυχα για να διαλογιστείτε. Η αυτοφροντίδα θα αποδώσει καρπούς.
 • Η κόπωση των ακροατών είναι πραγματική. Κάντε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανάλογα με τις ανάγκες, για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες της ακρόασης και να ξεκουράσετε τα μάτια σας.
 • Έχετε λογικές προσδοκίες. Είναι πιθανό να μην ακούσετε τα πάντα, αλλά αυτό δεν πειράζει. Απολαύστε τη συζήτηση με τους ανθρώπους που κάθονται κοντά σας ή καλέστε μια μικρή ομάδα σε ένα ήσυχο μέρος της αίθουσας για να μιλήσετε.
 • Διατηρήστε τα πάντα σε μια προοπτική. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνετε κατά τη διάρκεια των διακοπών, όταν νιώθετε ότι χάνετε τη διασκέδαση, αλλά προσπαθήστε να γελάσετε λίγο και να είστε ευγνώμονες για τους υπέροχους φίλους και την οικογένεια γύρω σας.

Καλές γιορτές σε όλους σας!