Πρόληψη και θεραπεία

Απώλεια μνήμης: 12 αιτίες που σε κάνουν να ξεχνάς

Που μπορεί να οφείλεται η απώλεια μνήμης;

1. Έλλειψη ύπνου

Όταν ένας άνθρωπος δεν κοιμάται καλά, τότε του είναι δύσκολο να θυμάται πληροφορίες. Γενικότερα, ο ύπνος ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων που βοηθούν την μακροπρόθεσμη μνήμη. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου δημιουργούνται αναμνήσεις. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ, αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ και ακολουθείστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

2. Φάρμακα

Όπως είναι λογικό, τα φάρμακα που βοηθούν στον ύπνο και τα ηρεμιστικά μπορούν να εξασθενήσουν την μνήμη, αλλά το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και μερικά άλλα φάρμακα, όπως τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα αντιισταμινικά και τα αντικαταθλιπτικά. Ενημερώστε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε προβλήματα μνήμης μετά από την χορήγηση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, ώστε μαζί να βρείτε μια εναλλακτική λύση.

3. Διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη είναι πιθανότερο να εμφανίζουν προβλήματα μνήμης, όπως η άνοια και αυτό γιατί το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και  η υψηλή ινσουλίνη μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Φροντίστε να διαχειρίζεστε σωστά τον διαβήτη σας λαμβάνοντας την φαρμακευτική σας αγωγή, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή και κάνοντας καθημερινά σωματική άσκηση.

4. Γονίδια

Τα γονίδια μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση άνοιας. Ωστόσο, η γενετική παίζει σημαντικότερο ρόλο σε συγκεκριμένους τύπους άνοιας. Μάλιστα, κάποια γονίδια μπορούν να επηρεάσουν την μνήμη μερικών ανθρώπων, ενώ άλλων όχι. Σε κάθε περίπτωση, με μια γενετική εξέταση, ο γιατρός μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο που διατρέχετε και να σας δώσει σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές.

5. Ηλικία

Η μνήμη τείνει να εξασθενεί φυσικά μεγαλώνοντας. Ωστόσο, άνοια αποκαλείται μόνο όταν αυτή η εξασθένηση αρχίζει να παρεμβαίνει στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Κάθε χρόνο, πολλοί ηλικιωμένοι αναπτύσσουν άνοια, ωστόσο σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και άλλες καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η αδράνεια, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό κ.α

6. Εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό επεισόδιο σημαίνει διακοπή της ροής του αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του ιστού. Ο κατεστραμμένος ιστός λοιπόν, ενδέχεται να αρχίσει να επηρεάζει την σκέψη, την ομιλία, την μνήμη και την προσοχή. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αγγειακή άνοια που είναι συνήθως αποτέλεσμα υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και καπνίσματος.

7. Κάπνισμα

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το κάπνισμα τείνει να συρρικνώνει μέρη του εγκεφάλου που βοηθούν στην σκέψη και την μνήμη. Την ίδια στιγμή, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας γιατί επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, που όπως είπαμε πιο πάνω μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει αγγειακή άνοια. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τρόπους διακοπής.

8. Άγχος

Το άγχος καθιστά δυσκολότερη την συγκέντρωση και την μνήμη. Τα άτομα με χρόνιο άγχος και κατάθλιψη, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν άνοια, αλλά δεν είναι γνωστό το γιατί συμβαίνει αυτό. Αν έχετε άγχος συζητήστε με τον γιατρό σας για τρόπους διαχείρισης.

9. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων μνήμης όπως η άνοια, γιατί μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και τελικά σε αγγειακή άνοια. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το αν χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή για να διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση, τραφείτε υγιεινά και ασκηθείτε καθημερινά.

10. Τραύμα στο κεφάλι

Ένα τραύμα στο κεφάλι μπορεί να επηρεάσει την βραχυπρόθεσμη μνήμη. Τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι από αθλήματα όπως η πυγμαχία και το ποδόσφαιρο μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα άνοια. Αν χτυπήσετε στο κεφάλι και λιποθυμήσετε ή έχετε θολή όραση, ζάλη, σύγχυση και ναυτία καλέστε τον γιατρό σας.

11. Παχυσαρκία και έλλειψη άσκησης

Η έλλειψη άσκησης και κατά συνέπεια τα παραπανίσια κιλά είναι δύο από τις βασικότερες αιτίες καρδιακών παθήσεων. Οι καρδιακές παθήσεις με τη σειρά τους καθιστούν πιο πιθανή την γνωστική μείωση και τα προβλήματα μνήμης. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το σωματικό σας βάρος και βελτιώστε το με άσκηση και υγιεινή διατροφή. Κάντε περπάτημα, κολύμπι και βόλτες, για τουλάχιστον 30 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα.

12. Ανθυγιεινή διατροφή

Η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά προβλήματα, όπως προβλήματα μνήμης και άνοια. Στραφείτε προς τα λαχανικά, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα υγιή λίπη και μειώστε το κόκκινο κρέας. Συμβουλευτείτε κάποιον διατροφολόγο.