Γυναίκα

Απώλεια περιόδου: 5 τρόποι για να κάνετε την περίοδό σας πιο τακτική

Η μέση διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου είναι 28 ημέρες, αλλά οτιδήποτε από 24 έως 35 ημέρες θεωρείται φυσιολογικό. Η παράλειψη αυτού του χρονικού πλαισίου μπορεί να σας προκαλέσει πολύ άγχος, ειδικά αν δεν επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδί.

Αλλά ενώ η εγκυμοσύνη είναι ένας από τους κύριους λόγους για την απώλεια της περιόδου, δεν είναι ο μόνος ένοχος όταν η περίοδός σας απουσιάζει.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην έχετε περίοδο;

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για την απουσία της περιόδου σας;

Εάν έχετε κάνει τεστ εγκυμοσύνης και αυτό βγήκε αρνητικό, το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παρακολουθείτε πόσο συχνά συμβαίνει αυτό. Η περιστασιακή χαμένη περίοδος δεν είναι ασυνήθιστη. Αλλά αν οι περίοδοι γίνονται γενικά σπάνιες ή σταματούν εντελώς, ήρθε η ώρα να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στο τι συμβαίνει.

Πότε πρέπει να πάτε στο ιατρό σας, λόγω της έλλειψης περιόδου;

Πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας εάν οι περίοδοι σας διακόπηκαν για τρεις μήνες. Και αν προσπαθείτε να συλλάβετε, συνιστάται ιατρική παρέμβαση αν ο κύκλος σας είναι μεγαλύτερος από 32 ημέρες.

Επιπλέον, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας εάν:

 • Δεν έχετε περίοδο για εννέα μήνες, αλλά οι περίοδοι σας ήταν πάντα σπάνιες
 • Έχετε εξάψεις και είστε κάτω των 45 ετών
 • Έχετε χάσει βάρος ή ο ΔΜΣ σας είναι 19 ή μικρότερος
 • Αισθάνεστε αδιαθεσία
 • Δεν είχατε περίοδο για έξι μήνες μετά τη διακοπή του αντισυλληπτικού χαπιού

Η γυναικολόγος, Dr Tami Prince, λέει ότι αν η περίοδός σας ήταν σταθερά τακτική και στη συνέχεια γίνεται ακανόνιστη, είναι καιρός να αναζητήσετε τις αιτίες. Από την άλλη πλευρά, λέει ότι οι γυναίκες συχνά της λένε ότι είχαν πάντα ακανόνιστες περιόδους. Αλλά επειδή μια περίοδος ήταν πάντα ακανόνιστη δεν σημαίνει ότι είναι φυσιολογική. Γι’ αυτό η συνιστά να αξιολογηθείτε αν έχετε ακανόνιστες περιόδους.

Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες της απώλειας περιόδου για την υγεία;

Βραχυπρόθεσμα, η παράλειψη των περιόδων δεν θα πρέπει να σας βλάψει. Ωστόσο, αν συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα. Oι σημαντικότερες πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες των ακανόνιστων περιόδων, ιδίως αν έχετε PCOS, είναι οι εξής:

 • Υπογονιμότητα
 • Αυξημένος κίνδυνος υπερπλασίας του ενδομητρίου (η οποία συμβαίνει όταν η επένδυση της μήτρας γίνεται πολύ παχιά)
 • Αυξημένος κίνδυνος αντίστασης στην ινσουλίνη ή διαβήτη τύπου 2
 • Υψηλότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου
 • Σε σπάνιες περιπτώσεις, ακανόνιστες περίοδοι – θα μπορούσε να σηματοδοτήσει καρκίνο της μήτρας

Πώς σχετίζεται η απουσία της περιόδου με τη γονιμότητα;

Εάν στα μελλοντικά σας σχέδια περιλαμβάνεται η προσπάθεια να μείνετε έγκυος, ίσως αναρωτιέστε τι σημαίνουν οι χαμένες περίοδοι για τη γονιμότητά σας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια απλή απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Εξαρτάται πραγματικά από τον λόγο για τον οποίο δεν έχετε περίοδο. Ορισμένοι από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την έλλειψη περιόδου, όπως η πρόσφατη απώλεια ή αύξηση βάρους ή η λήψη φαρμάκων, είναι αναστρέψιμοι.

Αλλά, αν αντιμετωπίζετε πράγματα όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο προκαλεί δυσλειτουργία της ωορρηξίας, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διαχείρισή του, προκειμένου να σας βοηθήσει να έχετε τακτική ωορρηξία.

Εξάλλου, αν δεν έχετε ωορρηξία, δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και αν δεν έχετε τακτική ωορρηξία, μπορείτε να μείνετε έγκυος. Επομένως, αν δεν θέλετε να συλλάβετε, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αξιόπιστη αντισύλληψη κάθε φορά που κάνετε σεξ.

Πώς να κάνετε την περίοδό σας πιο τακτική;

Μόλις βρεθεί η αιτία της ακανόνιστης περιόδου, η θεραπεία προσαρμόζεται σε αυτή την αιτία, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, τη μείωση του στρες, τη διακοπή του θηλασμού ή τη διόρθωση των ορμονικών ανισορροπιών. Ακολουθούν ορισμένες άλλες αλλαγές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να επαναφέρετε την περίοδό σας σε κανονικούς ρυθμούς:

 1. Εστιάστε στον τρόπο ζωής σας

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει καλή διατροφή και άσκηση, η ελαχιστοποίηση του στρες και η επαρκής ξεκούραση, είναι όλα καλά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε ή/και θα διατηρήσετε έναν τακτικό κύκλο.

 1. Αλλάξτε την αντισύλληψή σας

Εάν η τρέχουσα μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε σας κάνει να παραλείπετε την περίοδό σας, μιλήστε με τον γιατρό σας. Εάν χρησιμοποιείτε σπιράλ η περίοδος συνήθως γίνεται ελαφρύτερη, λιγότερο επώδυνη και συχνά σταματά.

 1. Πάρτε βάρος αν είστε λιποβαρής

Συναντηθείτε με έναν διαιτολόγο για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για την αύξηση του σωματικού σας βάρους. Εάν χάνετε την περίοδό σας λόγω χαμηλού σωματικού βάρους, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας και τον διαιτολόγο σας για υγιείς τρόπους να πάρετε βάρος.

 1. Χάστε βάρος αν είστε υπέρβαρη

Το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη περίοδο. Συναντηθείτε με τον γενικό σας ιατρό ή τη νοσοκόμα του ιατρείου σας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε διαιτολόγο για να συζητήσετε τρόπους απώλειας βάρους. Ακόμα και η απώλεια 5% του σωματικού σας λίπους μπορεί να βοηθήσει να επανέλθει ο κύκλος σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν αντιμετωπίζετε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 1. Άσκηση

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε τη σωστή ποσότητα άσκησης. Η υπερβολική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, οπότε η μείωση της ποσότητας που κάνετε μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της περιόδου σας.