Διατροφή

Πώς να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε αυτή την απώλεια μακροπρόθεσμα;

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που στην αρχή του χρόνου βάζουν διάφορους στόχους και προσπαθούν να τους υλοποιήσουν κατά τη διάρκεια του έτους. Ανάμεσα σε αυτούς τους στόχους είναι και η απώλεια βάρους και παρά το γεγονός ότι πολλοί καταφέρνουν να χάσουν βάρος, τα στοιχεία δείχνουν ότι σπάνια καταφέρνουν να διατηρήσουν αυτή την απώλεια μακροπρόθεσμα.

Γιατί οι άνθρωποι δεν καταφέρουν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους μακροπρόθεσμα;

Ανάμεσα στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους που καταφέρνουν να χάσουν το 10% του σωματικού τους βάρους, μόνο 1 στους 6 καταφέρνει να διατηρήσει αυτή την απώλεια για τουλάχιστον 1 χρόνο. Αυτό, δεν προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς, διότι πλέον γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα.

Συγκεκριμένα, παρόλο οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η αιτία της παχυσαρκίας είναι η υπερκατανάλωση τροφής, ο Δρ. Lee Kaplan, διευθυντής του Ινστιτούτου Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού και Διατροφής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, τονίζει ότι ο κύριος μοχλός της παχυσαρκίας είναι μια ή περισσότερες διαταραχές στον τρόπο που το σώμα ρυθμίζει το λίπος και το σωματικό βάρος.  Με απλά λόγια, η παχυσαρκία δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του λανθασμένου τρόπου διατροφής, αλλά ουσιαστικά προκαλείται από κάποια δυσλειτουργικότητα του σώματος που οδηγεί στην αποθήκευση περισσότερου λίπους.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Lee Kaplan, το πόσο λίπος αποθηκεύει ένα σώμα, επηρεάζεται έντονα από το περιβάλλον, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε και να αντιμετωπίσετε τις υποκείμενες αιτίες που προκαλούν αύξηση βάρους. Για παράδειγμα, εάν είχατε οίδημα (πρήξιμο που προέρχεται από την κατακράτηση υγρών), σίγουρα δεν θα σκεφτόσασταν να αφαιρέσετε το υγρό και τέλειωσε η υπόθεση, εκείνο που θα σκεφτόσασταν όμως, θα ήταν να βρείτε την αιτία που προκαλεί την κατακράτηση υγρών. Το ίδιο λοιπόν πρέπει να κάνετε και με την παχυσαρκία, να βρείτε δηλαδή τους λόγους για τους οποίους το σώμα σας αδυνατεί να χάσει βάρος και τείνει να συσσωρεύει περισσότερο λίπος και να τους αντιμετωπίσετε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να προσπαθείτε απλά να χάσετε βάρος, τρώγοντας λιγότερο, δεν αποτελεί μια μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική λύση. Το να ανακαλύψετε όμως, το γιατί το σώμα σας θέλει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος και να κάνετε τις αλλαγές που θα αντιστρέψουν αυτή την βιολογική διαδικασία, θα σας δώσει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ποιες είναι οι αιτίες της αύξησης βάρους;

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τις οποίες το σώμα τείνει να συσσωρεύει περισσότερο λίπος από το κανονικό, είναι:

  • Ανεπαρκής ύπνος
  • Χρόνιο στρες
  • Καθιστική ζωή
  • Κάποια φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί αύξηση βάρους
  • Διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Μυϊκή ατροφία από την πλήρη έλλειψη άσκησης

Σημειώνεται ότι εξαιτίας του ότι οι αιτίες συσσώρευσης λίπους ποικίλουν, δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν όμως, διάφορες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας, ώστε να τύχει της κατάλληλης αντιμετώπισης.

Πώς θα προσδιορίσετε την αιτία που αυξάνει το βάρος σας;

1. Κάντε μια μίνι ανάκριση στον εαυτό σας

Ρωτήστε τον εαυτό σας τα εξής:

  • Πότε άρχισε να συσσωρεύεται υπερβολικό λίπος στο σώμα σας;
  • Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποια αιτία που προκάλεσε αυτό το αποτέλεσμα; (έλλειψη άσκησης, έντονη αγχωτική περίοδος, βραδινή εργασία κ.α)
  • Το πρόβλημα άρχισε μετά τον τοκετό, την εμμηνόπαυση, μετά από κάποιο θάνατο στην οικογένεια ή όταν ξεκινήσατε ένα νέο φάρμακο;

Αναλύοντας το πότε άρχισε το πρόβλημα, θα μπορέσετε να προσδιορίσετε την αιτία ή τις αιτίες που πρέπει να αντιμετωπίσετε.

2. Κάντε αλλαγές

Μόλις προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία ή τις αιτίες που προκάλεσαν την αύξηση του βάρους σας, κάντε τις ανάλογες αλλαγές. Για παράδειγμα, εάν η αιτία είναι ο ανεπαρκής ύπνος, βρείτε τρόπους που να βελτιώνουν τον ύπνο σας. Εάν είναι το άγχος, κάντε ασκήσεις χαλάρωσης. Εάν ευθύνεται ένα φάρμακο για την αύξηση του βάρους σας, μιλήστε με τον γιατρό σας για τυχόν αντικατάσταση του. Σημειώνεται ότι τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους είναι ορισμένα είδη αντικαταθλιπτικών, τα αντισπασμωδικά, οι β-αναστολείς, τα στεροειδή, οι αναστολείς της ισταμίνης και τα φάρμακα για τον πόνο.

3. Κάντε βιώσιμες διατροφικές αλλαγές

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δίαιτα που μπορεί να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Πρόσφατες, μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι κάποιοι άνθρωποι χάνουν περισσότερο βάρος όταν ακολουθούν μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες, ενώ άλλοι όταν ακολουθούν μια δίαιτα με λίγα λιπαρά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι διαφορές καθορίζονται από την γενετική σύνθεση του κάθε ανθρώπου. Το ζήτημα λοιπόν είναι να υιοθετήσει κάποιος ένα διατροφικό πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στην δική του γενετική σύνθεση, το οποίο θα είναι ασφαλές και βιώσιμο μακροπρόθεσμα, για να μπορέσει, όχι μόνο να χάσει βάρος, αλλά να διατηρήσει αυτή την απώλεια μακροπρόθεσμα.

Συμπερασματικά

Αναγνωρίζοντας ότι η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια, θα μπορέσετε να βρείτε τις αιτίες που την προκαλούν και να τις αντιμετωπίσετε, ώστε να αρχίσετε τελικά να χάνετε βάρος κάνοντας τις σωστές αλλαγές στη ζωή σας. Ζητήστε βοήθεια από τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας, εάν βλέπετε ότι δεν μπορείτε να χάσετε μόνοι σας βάρος.