Πρόληψη και θεραπεία

Απώλεια βάρους: Πώς θα αλλάξει η ζωή σας όταν χάσετε βάρος;

Τι θα αλλάξει στη ζωή σας όταν χάσετε βάρος;

Παρακάτω θα γνωρίσουμε ποιες αλλαγές θα συμβούν στη ζωή ενός υπέρβαρου ή παχύσαρκου ανθρώπου που έχασε βάρος. Σίγουρα οι περισσότερες είναι προς όφελος της υγείας του, όπως ο καλύτερος ύπνος, καλύτερη διάθεση, μειωμένος κίνδυνος ασθενειών και καρκίνου, καλύτερη σεξουαλική ζωή και πολλά άλλα, όπως η καλύτερη όψη του δέρματος, όμως υπάρχει και η χαλάρωση του δέρματος, ειδικά στα σημεία που υπήρξε μεγάλη απώλεια λίπους, που ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωσή του. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χάσουμε βάρος:

1. Καλύτερος ύπνος

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι υπέρβαροι άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ενώ συχνά ταλαιπωρούνται από άπνοια ύπνου, μια κατάσταση κατά την οποία σταματά η αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα με αποτέλεσμα την επανειλημμένη διακοπή του ύπνου. Η απώλεια κιλών λοιπόν, μπορεί να θεραπεύσει την άπνοια ύπνου, να διευκολύνει την αναπνοή και κατά συνέπεια να βελτιώσει τον ύπνο. Να υπενθυμίσουμε ότι όσοι κοιμούνται καλά, έχουν περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση την επόμενη μέρα.

2. Καλύτερη διάθεση

Η απώλεια  βάρους ενισχύει τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική ευεξία. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε παχύσαρκα άτομα, διαπιστώθηκε ότι 3 μήνες μετά από σημαντική απώλεια βάρους, οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερη ένταση, άγχος, θυμό, κόπωση και κατάθλιψη. Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν, ότι το υγιές βάρος και η καλή ψυχική υγεία πάνε μαζί.

3. Διαφορετική γεύση στα τρόφιμα

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να μειώσει την αίσθηση της γεύσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παχύσαρκα άτομα τείνουν να επιλέγουν, κατά κανόνα σχεδόν, ανθυγιεινά τρόφιμα με κριτήριο το πόσο νόστιμα νομίζουν ότι είναι. Οι μελέτες όμως δείχνουν, ότι όσοι χάνουν βάρος σταματούν πλέον να ελκύονται από ανθυγιεινές τροφές, διότι η γεύση τους δεν τους φαίνεται πλέον ίδια, οπότε στρέφονται σε πιο υγιεινά τρόφιμα ανακαλύπτουν νέες γεύσεις.

4. Βελτίωση εγκεφαλικής λειτουργίας

Οι μελέτες συνδέουν την παχυσαρκία με προβλήματα μνήμης, σκέψης και δυσλειτουργίες του εγκεφάλου. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 20 υπέρβαρες γυναίκες, διαπίστωσε ότι η απώλεια κιλών βελτίωσε την μνήμη τους και έθεσε σε λειτουργία μέρη του εγκεφάλου τους που ήταν σε αδράνεια.

5. Μειωμένος κίνδυνος ασθενειών

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος της χοληδόχου κύστης και η οστεοαρθρίτιδα. Η απώλεια κιλών εξαλείφει αυτούς τους κινδύνους, βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση και την χοληστερίνη.

6. Καλύτερη σεξουαλική ζωή

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ και ότι όταν κάνουν σεξ δεν το απολαμβάνουν όσο θα ήθελαν. Σύμφωνα με μελέτες, η απώλεια κιλών μπορεί να βελτιώσει την σεξουαλική ζωή των ανθρώπων αυξάνοντας την λίμπιντο και βελτιώνοντας την στυτική λειτουργία των ανδρών.

7. Χαλαρό δέρμα

Μετά από μια χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, η πιο προφανής «παρενέργεια» είναι το χαλαρό και κρεμαστό δέρμα, το οποίο δεν είναι μόνο αντιαισθητικό, αλλά και πολύ πιο ευάλωτο στους ερεθισμούς και τις μολύνσεις. Συμβουλευτείτε κάποιον πλαστικό χειρουργό ο οποίος μπορεί να προβεί σε διορθωτικές επεμβάσεις.

8. Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα με περισσότερο σωματικό λίπος είναι πιο πιθανόν να αναπτύξουν καρκίνο. Η απώλεια βάρους λοιπόν, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με μελέτες, η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

9. Επιβράδυνση μεταβολισμού

Όταν ένας άνθρωπος χάνει βάρος, τότε οι ποσότητες της τροφής που καταναλώνει είναι μικρότερες. Ο οργανισμός λοιπόν, προσαρμόζεται στο να επεξεργάζεται πιο αργά την τροφή, οπότε ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Το γεγονός αυτό μπορεί να δυσκολέψει την επιπλέον απώλεια κιλών, αλλά αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί με περισσότερη άσκηση.

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Happens When You Lose A Lot of Weight https://www.webmd.com/diet/obesity/ss/slideshow-what-happens-when-you-lose-lot-weight

High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.20460

Meal Timing Regulates the Human Circadian System https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28578930/

Body Contouring After Weight-Loss Surgery https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/body-contouring-after-weightloss-surgery

The Health Effects of Overweight and Obesity https://www.cdc.gov/healthyweight/effects/index.html

Sexual functioning and obesity: a review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22522887/

Diet-Induced Weight Loss Alters Functional Brain Responses during an Episodic Memory Task https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26139105/

Longitudinal study of moderate weight change and sleep-disordered breathing https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11122588/

Losing weight and belly fat improves sleep https://www.health.harvard.edu/blog/losing-weight-and-belly-fat-improves-sleep-201211145531

Lifestyle Intervention for Sleep Disturbances among Overweight or Obese Individuals https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4794423/