Διατροφή

Απώλεια βάρους: Τι πρέπει να κάνετε αν η δίαιτα σας απέτυχε;

Τι πρέπει να κάνετε αν η δίαιτα σας απέτυχε;

Ξεκινώντας μια δίαιτα, είστε γεμάτοι ενθουσιασμό και πίστη ότι όλα θα αλλάξουν. Αρχικά χάνετε κάποιο βάρος και νιώθετε πως θα φτάσετε εκεί που πραγματικά θέλετε. Μέχρι που βλέπετε τη ζυγαριά να παραμένει  κολλημένη στο ίδιο σημείο. Νιώθετε ότι αποτύχατε και απογοητεύεστε. Η αλήθεια όμως, είναι πως δεν είναι εσείς που αποτύχατε, αλλά η ίδια η δίαιτα. Δυστυχώς, οι περισσότερες δίαιτες δεν είναι κατασκευασμένες για να ακολουθούνται μακροπρόθεσμα γιατί είναι πολύ περιοριστικές, πολύ καταπιεστικές και πολύ στερητικές. Ως εκ τούτου, συνήθως αποτυγχάνουν γιατί δεν μπορούν να ακολουθηθούν κατά γράμμα για πάντα.

Τι γίνεται όμως από εδώ και στο εξής; Τι πρέπει να κάνετε; Πώς θα διαχειριστείτε την απογοήτευση σας και την όλη κατάσταση; Πιο κάτω θα αναφέρουμε τέσσερα πράγματα που πρέπει να κάνετε από το σημείο που διαπιστώνετε ότι η δίαιτα σας δεν λειτουργεί πια.

  • Κατανοήστε ότι δεν είστε εσείς το πρόβλημα: Το πρόβλημα δεν είστε εσείς, αλλά η ίδια η διατροφή. Μην νιώθετε νικημένοι. Πιστέψτε πραγματικά στον εαυτό σας, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό και αρχίστε από την αρχή πιο δυναμικά.
  • Βρείτε το τι πήγε λάθος: Το να βρεθεί το τι πήγε λάθος, θα σας αποτρέψει από το να φτάσετε ξανά στο ίδιο σημείο. Μήπως πεινάγατε πολύ; Μήπως το φαγητό και οι ποσότητες δεν ήταν αρκετές; Μήπως η δίαιτά σας περιλάμβανε τρόφιμα που δεν σας άρεσαν; Μήπως ήταν τόσο περιοριστική που σας έκανε να αποφεύγετε τις εξόδους με τους φίλους σας, φοβούμενοι μην την “σπάσετε”; Μήπως τελικά αυτή η κοινωνική απομόνωση, αύξησε το άγχος σας και σας έκανε να ξεσπάτε στο φαγητό; Όποιος και αν ήταν ο λόγος που σας κούρασε, βρείτε τον και την επόμενη φορά συμβουλευτείτε έναν ειδικό διατροφολόγο, ο οποίος θα σας προτείνει μια διατροφή που θα είναι στα μέτρα σας και θα καλύπτει τις ανάγκες σας. Να υπενθυμίσουμε ότι οι δίαιτες δεν είναι όλες για όλους.
  • Βρείτε τι καλό σας έμαθε: Μπορεί η εκάστοτε δίαιτα να μην ήταν η ιδανική για εσάς και να μην καταφέρατε να την ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα, ωστόσο, σίγουρα κάτι καλό θα σας έχει μάθει. Μήπως κατανοήσατε πως δεν χρειάζεστε σνακ αργά το απόγευμα; Μήπως ανακαλύψατε νέες γεύσεις που θα θέλατε να κρατήσετε; Μήπως μάθατε να γυμνάζεστε ή να περπατάτε; Όλες αυτές τις νέες συνήθειες, μπορείτε να συνεχίσετε να τις ακολουθείτε για το υπόλοιπο τις ζωής σας, βελτιώνοντας την υγεία σας.
  • Χρησιμοποιείστε ότι μάθατε: Κάθε εμπειρία στη ζωή μας, μας διδάσκει κάτι. Στην περίπτωση μιας αποτυχημένης δίαιτας, παρόλο που δεν σας έφτασε στο στόχο σας, σίγουρα θα σας έμαθε πολλά νέα πράγματα για τον εαυτό σας και τις πραγματικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, αν μάθατε ότι δεν χρειάζεστε πραγματικά τα ζαχαρούχα ποτά και τα καθημερινά γλυκά ή ότι το κόκκινο κρέας δεν σας είναι απαραίτητο σε κάθε πιάτο, την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή, χρησιμοποιείστε αυτή την γνώση που αποκτήσατε. Ο δρόμος είναι μπροστά σας και εσείς είστε πια σοφότεροι για να τον διασχίσετε ευκολότερα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Diet Failed. Now What? https://blogs.webmd.com/food-fitness/20190208/the-diet-failed-now-what

3 Simple Lessons Learned From My Failed Diet Attempts https://healthyeater.com/goals-sometimes-enough