Διατροφή

Απώλειας βάρους: Μια νέα «συσκευή» υπόσχεται θαύματα

Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που επηρεάζει σήμερα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η οποία τείνει να παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Η ασθένεια αυτή, έχει μεγάλη αρνητική επίδραση, τόσο στην υγεία, όσο και στη ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Πολλές φορές, οι προσπάθειες των ασθενών να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων και να αυξήσουν τη σωματική άσκηση δεν οδηγούν σε μεγάλη απώλεια βάρους. Σε μια τέτοια περίπτωση και ειδικά όταν το υπερβολικό βάρος αρχίσει να προκαλεί προβλήματα υγείας, οι ειδικοί στρέφονται προς άλλες θεραπείες, όπως τα φάρμακα απώλειας βάρους και οι χειρουργικές επεμβάσεις. Δεδομένου, ωστόσο, ότι ούτε τα φάρμακα, ούτε οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι κατάλληλες θεραπείες για όλους τους ανθρώπους, οι ειδικοί συνεχίζουν να ψάχνουν και άλλες αποτελεσματικές και κατάλληλες θεραπείες για όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους.

Τι είναι το Gelesis100;

Το Gelesis100, το οποίο εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τον Απρίλιο και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά φέτος,  αποτελεί την πιο πρόσφατη καινοτομία για την διαχείριση βάρους. Ειδικότερα, το Gelesis100 έρχεται σε μορφή κάψουλας, ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι μια «συσκευή» που ευνοεί την απώλεια βάρους και όχι ένα φάρμακο όπως υποδηλώνει η μορφή του.

Ουσιαστικά, οι εν λόγω κάψουλες γεμίζονται με σωματίδια υδρογέλης και λαμβάνονται πριν από το γεύμα. Όταν οι κάψουλα φτάσει στο στομάχι, τότε τα σωματίδια εξαπλώνεται καταλαμβάνοντας μεγάλο χώρο στο στομάχι, κάνοντας τον ασθενή να νιώθει χορτασμένος. Ακολούθως, τα σωματίδια αυτά, κινούνται δια μέσου του εντερικού σωλήνα, διασπώνται από ειδικά ένζυμα και εκκρίνονται μέσω της πεπτικής οδού.

Ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί από το Gelesis100;

Δεδομένου ότι το Gelesis100 επιφέρει μικρές απώλειες βάρους, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την κατεξοχήν θεραπεία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν αρκετά περιττά κιλά θα μπορούσαν να βοηθηθούν.

Το Gelesis100 έχει εγκριθεί για χρήση, όχι μόνο για παχύσαρκα άτομα (ορίζεται ως δείκτης μάζας σώματος [ΔΜΣ] πάνω από 30), αλλά και σε υπέρβαρα άτομα (ξεκινώντας από ΔΜΣ 25). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια ποικιλία ανθρώπων, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα φάρμακα απώλειας βάρους, τα οποία έχουν εγκριθεί για άτομα με ΔΜΣ πάνω από 30 και για άτομα άνω των 27 ετών που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Gelesis100 είναι μια συσκευή απώλειας βάρους, που μπορεί να βοηθήσει περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού που ταλαιπωρούνται από την παχυσαρκία, η οποία τείνει να εξαπλώνεται ραγδαία. Μάλιστα, το γεγονός ότι επιτρέπεται η χρήση του από άτομα με χαμηλότερο ΔΜΣ, είναι πολύ βοηθητικό για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το βάρος.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να έχει το Gelesis100;

Κατά την κλινική δοκιμή του Gelesis100, δεν προέκυψαν σοβαρές παρενέργειες, ωστόσο υπήρξε μια μικρή ανησυχία για την ασφάλεια του. Οι ειδικοί όμως, τονίζουν πως δεν απορροφάται καθόλου από το σώμα, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για φαρμακολογικές παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, καταστάσεις οι οποίες συνήθως εμποδίζουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν φάρμακα που ευνοούν την απώλεια βάρους.

Συμπερασματικά

Οι επιστήμονες, όσο περισσότερο κατανοούν την παχυσαρκία, τόσο περισσότερες στρατηγικές έχουν στη διάθεση τους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και το Gelesis100 αναμένεται ότι θα αποτελέσει μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για ένα μεγάλο εύρος ανθρώπων που αδυνατούν να χάσουν βάρος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη προσέγγιση θεραπείας μπορεί να αποτελέσει τη βάση μελλοντικών καινοτομιών. Ήδη το Gelesis200 που βασίζεται στο Gelesis100, εξετάζεται για το πώς θα μπορούσε να καταπολεμήσει την συνυπάρχουσα παχυσαρκία με διαβήτη.