Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Απολυμαντικό χεριών ή πλύσιμο με σαπούνι και νερό;

Η συχνή χρήση απολυμαντικών για τα χέρια, αντί για πλύσιμο με νερό και σαπούνι είναι σε θέση να οδηγήσει σε λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, σε λιγότερες ασθένειες και σε λιγότερη χρήση αντιβιοτικών, τουλάχιστον στα μικρά παιδιά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ισπανία.

Το απολυμαντικό χεριών είναι πιο αποτελεσματικό από ότι το νερό και το σαπούνι;

Στην αυτή την μελέτη συμμετείχαν 911 παιδιά μέχρι 3 ετών, τα οποία παρακολουθούνταν από την παιδική μέριμνα. Τα παιδιά αυτά χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Στην ομάδα ελέγχου, οι γονείς συνέχισαν να ακολουθούν τη συνηθισμένη ρουτίνα καθαριότητας των χεριών των παιδιών τους, ενώ στις δύο ομάδες παρέμβασης, τα παιδιά έπλεναν τα χέρια τους, είτε με απολυμαντικό χεριών, είτε με σαπούνι και νερό.

Οι γονείς ενημερώθηκαν ανάλογα με τι έπρεπε να πλένουν τα χέρια των παιδιών τους το πρωί πριν από το σχολείο, πριν το μεσημεριανό φαγητό, μετά το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, μετά από βήχα και φτάρνισμα, αφού φυσήξουν τη μύτη τους, αφού βγάλουν τη πάνα και πριν φύγουν από το σπίτι. Σημειώνεται ότι και στις δύο ομάδες, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ήταν υποχρεωτικό μετά τη χρήση της τουαλέτας ή όταν τα χέρια ήταν πολύ βρόμικα.

Τα αποτελέσματα, έδειξαν ότι η ομάδα που χρησιμοποιούσε απολυμαντικά, είχε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την ομάδα που χρησιμοποιούσε σαπούνι και νερό και την ομάδα ελέγχου. Συγκεκριμένα, η ομάδα με τα απολυμαντικά παρουσίασε χαμηλότερα ποσοστά αναπνευστικών λοιμώξεων και τα παιδιά που ανήκαν σε αυτήν παρατηρήθηκε ότι απουσίασαν λιγότερες μέρες από το σχολείο, σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες. Επιπρόσθετα, τα παιδιά στην ομάδα που χρησιμοποιούσε απολυμαντικά ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν αντιβιοτικά για αναπνευστικές λοιμώξεις.

Κάπου εδώ όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι οικογένειες που χρησιμοποιούσαν απολυμαντικά, κατανάλωσαν μέσα στους 8 μήνες της μελέτης, 1.660 λίτρα, οπότε οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το κάθε παιδί χρησιμοποιούσε απολυμαντικό 6-8 φορές την ημέρα κατά μέσο όρο. Νοουμένου όμως, ότι δεν υπολογίστηκε πραγματικά το πόσο συχνά έπλεναν τα χέρια τους τα παιδιά που ανήκαν στην ομάδα με το σαπούνι και το νερό, είναι πιθανόν αυτά τα θετικά αποτελέσματα να οφείλονται στην ευκολία χρήσης του απολυμαντικού σε σύγκριση με το σαπούνι και το νερό, που συνήθως απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο και προσπάθεια.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι και σε άλλες μελέτες, αλλά όχι σε όλες, που αφορούσαν τη χρήση απολυμαντικών για τα χέρια σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, διαπιστώθηκαν χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων από κρυολόγημα και γρίπη, πράγμα που έρχεται να ενισχύσει τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης.

Συμπερασματικά

Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση απολυμαντικών για τα χέρια των νηπίων, ενδεχομένως να σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων του αναπνευστικού, σε σύγκριση με το πλύσιμο των χεριών μόνο με σαπούνι και νερό. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το απολυμαντικό πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70% αιθυλική αλκοόλη, για να είναι σε θέση να σκοτώσει αξιόπιστα τα βακτήρια και τους ιούς.

Όσον αφορά τους ευπαθείς ενήλικες, ο Δρ. John Ross, τονίζει ότι ο συνδυασμός απολυμαντικών, μαζί με το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και με τον εμβολιασμό για την γρίπη, είναι η τέλεια συνταγή για την μείωση των αναπνευστικών λοιμώξεων.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Is hand sanitizer better at preventing the flu than soap and water? https://www.health.harvard.edu/blog/is-hand-sanitizer-better-at-preventing-the-flu-than-soap-and-water-2018111315327

Effectiveness of a Hand Hygiene Program at Child Care Centers: A Cluster Randomized Trial https://pediatrics.aappublications.org/content/142/5/e20181245

Alcohol‐based hand‐disinfection reduced children's absence from Swedish day care centers https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1651-2227.2008.01057.x

A hand hygiene intervention to reduce infections in child daycare: a randomized controlled trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4531476/

Cold and Flu https://www.health.harvard.edu/special-health-reports/cold-and-flu?utm_source=HHPBlog&utm_medium=link&utm_content=related-text&utm_campaign=referral