Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

Αποσύρονται φυτοφάρμακα: Προκαλούν νευρολογικές βλάβες σε παιδιά

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτοφάρμακο, θα απαγορευτεί επειδή συνδέθηκε με νευρολογικές βλάβες σε παιδιά.

Ποιο φυτοφάρμακο θα απαγορευτεί και γιατί;

Ο νέος κανόνας απαγορεύει τη χρήση του χλωροπυρίφου (chlorpyrifos) στα τρόφιμα και θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες από τώρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, Michael Regan σε δελτίο τύπου του Οργανισμού, «Σήμερα γίνεται ένα καθυστερημένο βήμα για την προστασία της δημόσιας υγείας», εξηγώντας ότι ο τερματισμός της χρήσης του χλωροπυρίφου στα τρόφιμα θα διασφαλίσει ότι τα παιδιά, οι αγρότες και όλοι οι άνθρωποι προστατεύονται από τις δυνητικά επικίνδυνες συνέπειές του.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο, διατίθεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων. Ο χλωροπύριφος χρησιμοποιείται συνήθως στο καλαμπόκι, στη σόγια, στα μήλα, στο μπρόκολο, στα σπαράγγια και σε πολλά άλλα προϊόντα.

Τον περασμένο Απρίλιο, το Εφετείο της Περιφέρειας, ζήτησε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να αποσύρει την γεωργική χρήση του χλωροπυρίφου, εκτός και αν μπορεί να αποδείξει την ασφάλειά του, δίνοντας προθεσμία στον Οργανισμό μέχρι τις 20 Αυγούστου, είτε να αποδείξει ότι δεν προκαλεί κάποια βλάβη στα παιδιά, είτε να αποσύρει την χρήση του. Σήμερα, αρκετές Πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει τον χλωροπύριφο, σύμφωνα με τους Times.

Μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση στο εν λόγω φυτοφάρμακο, με χαμηλότερο βάρος στα νεογέννητα, με μειωμένο δείκτη νοημοσύνης και με άλλα αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά. Ως εκ τούτου πλήθος ομάδων και οργανώσεων, προσπαθούν εδώ και καιρό να πετύχουν την απαγόρευσή του.

Σύμφωνα μάλιστα με την δικηγόρο της EarthJustice, Patti Goldman, «χρειάστηκε αρκετός καιρός για να επιτευχθεί η πιο πάνω απαγόρευση, αλλά πλέον τα παιδιά δεν θα τρώνε μολυσμένα τρόφιμα, με ένα φυτοφάρμακο που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι προκαλεί διανοητικές και μαθησιακές δυσκολίες. Επιτέλους ο χλωροπύριφος δεν θα υπάρχει ούτε στα τρόφιμα, ούτε στα φρούτα, ούτε στα λαχανικά», υπογράμμισε με ικανοποίηση η Goldman.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω φυτοφάρμακο, εξακολουθεί να μπορεί να χρησιμοποιείται σε χλοοτάπητες, σε φράχτες, σε δολώματα κατσαρίδων, σε απωθητικά μυρμηγκιών, αλλά στο εξής, αισίως, δεν θα έχει καμία επαφή με τα τρόφιμα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved