Εγκυμοσύνη

Αποβολή: Ένας οδηγός για άνδρες

Αποβολή (μερικές φορές αποκαλούμενη και απώλεια εγκυμοσύνης) είναι όταν ένα έμβρυο πεθαίνει πριν από την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εάν η σύντροφός σας δεν γνωρίζει πόσο καιρό είναι έγκυος, οι γιατροί θα πουν ότι είχε αποβολή εάν το έμβρυο ζυγίζει λιγότερο από 400 γραμμάρια. Η αποβολή είναι συχνή, αλλά είναι δύσκολο να πούμε πόσο συχνά συμβαίνει ακριβώς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές αποβολές συμβαίνουν πριν η γυναίκα καταλάβει ότι είναι έγκυος. Περίπου μία στις πέντε επιβεβαιωμένες εγκυμοσύνες αποβάλλεται. Η αποβολή συμβαίνει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Συνήθως συμβαίνει επειδή το έμβρυο δεν αναπτύσσεται σωστά. Μόλις ξεκινήσει μια αποβολή, καμία ιατρική θεραπεία δεν μπορεί να τη σταματήσει.

Πώς να μοιραστείτε τη θλίψη για την αποβολή;

Εσείς και ο σύντροφός σας είναι πιθανό να αισθανθείτε πολύ θλιμμένοι, αβοήθητοι και στεναχωρημένοι αν ο γιατρός σας σας πει ότι το έμβρυο πέθανε. Πιθανότατα, το σώμα της συντρόφου σας είχε αρχίσει να αλλάζει και είχε αρχίσει να σκέφτεται τον εαυτό της ως μητέρα. Μπορεί να είχατε αρχίσει να σκέφτεστε ότι θα γίνετε πατέρας. Αντ’ αυτού, βρίσκεστε αντιμέτωποι με την απώλεια και τη θλίψη. Επειδή όμως οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν τις πρώτες 12 εβδομάδες, ορισμένες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι είναι έγκυες. Ακόμη και αν το γνωρίζατε και οι δύο, μπορεί να μην είχατε μοιραστεί τα νέα με άλλους. Αυτό μπορεί να κάνει τη θλίψη πιο περίπλοκη. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τελετές για να τους βοηθήσουν με το πένθος της αποβολής. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να μιλήσετε για την αποβολή με άλλους ανθρώπους. Δεν πειράζει αν αποφασίσετε να δείξετε ένα «γενναίο πρόσωπο», αλλά οι άνθρωποι μπορεί να μην καταλάβουν ότι περνάτε μεγάλη θλίψη. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι βοηθάει να το πείτε σε άλλους. Θα μπορούσατε να ενημερώσετε τους στενούς φίλους και την οικογένειά σας για το τι σήμαινε το μωρό σας για εσάς, ποια υποστήριξη χρειάζεστε και πόσο πολύ θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας. Αν δεν έχετε όρεξη να μιλήσετε, θα μπορούσατε να σκεφτείτε να το μοιραστείτε γραπτώς.

Πώς να στηρίξετε την σύντροφό σας μετά από μία αποβολή;

Αν και η αποβολή είναι απώλεια και για τους δυο σας, συνέβη σωματικά στην σύντροφό σας. Εάν η σύντροφός σας συνεχίζει να αιμορραγεί για ημέρες ή εβδομάδες μετά την αποβολή, είναι φυσιολογικό να αισθάνεται ότι εξακολουθεί να συμβαίνει. Η σύντροφός σας είναι επίσης πιθανό να βρίσκεται σε δύσκολη συναισθηματική κατάσταση. Μπορεί να έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση με το μωρό που μεγάλωνε. Θα μπορούσε να έχει κάνει μικρά πράγματα, όπως να χαϊδεύει την κοιλιά της ή να μιλάει στο έμβρυο. Το να είστε απλώς εκεί για τη σύντροφό σας ακούγοντας και δίνοντάς της «έναν ώμο για να κλάψει» είναι συχνά αυτό που οι γυναίκες θέλουν περισσότερο από τους συντρόφους τους.

Πώς να φροντίζετε την σύντροφό σας και τον εαυτό σας

Ορισμένοι άνδρες αισθάνονται ότι πρέπει να κρύψουν ή να αγνοήσουν αυτό που περνούν, ώστε να μπορούν να είναι εκεί για τη σύντροφό τους. Όμως και οι δύο χρειάζεστε χρόνο και υποστήριξη. Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για να κάνετε δραστηριότητες που σας αρέσουν και στους δύο, όπως κάτι που συνήθως βρίσκετε χαλαρωτικό ή ικανοποιητικό ως ζευγάρι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε τη σχέση σας και να δημιουργήσετε κάποια θετικά συναισθήματα.

Πότε να προσπαθήσουμε για άλλη εγκυμοσύνη μετά από αποβολή;

Εσείς ή ο σύντροφός σας μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε να προσπαθείτε να μείνετε ξανά έγκυος. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πίεση από την οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους σας για να προσπαθήσετε να αποκτήσετε άλλο ένα μωρό. Το πένθος και η ανάρρωση δεν συμβαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη και η διαδικασία είναι διαφορετική για τον καθένα. Αν προσπαθήσετε ξανά αμέσως, το πένθος σας μπορεί να «ανασταλεί» καθώς θα εστιάζετε στη νέα εγκυμοσύνη. Είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να νιώσετε και οι δύο έτοιμοι. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να μείνετε ξανά έγκυος. Αν συμβεί αυτό, οι όποιες σκέψεις φόβου, αποτυχίας και απογοήτευσης μπορεί να επιδεινωθούν. Αν χρησιμοποιείτε εξωσωματική γονιμοποίηση, ίσως χρειαστεί να πάρετε και οι δύο λίγο χρόνο για να μαζέψετε τις δυνάμεις σας πριν ξεκινήσετε έναν νέο κύκλο.

Πώς να λάβετε βοήθεια για τη θλίψη μετά από αποβολή;

Τελικά, οι περισσότεροι γονείς βρίσκουν το δρόμο προς την έξοδο από τη θλίψη ή τουλάχιστον αισθάνονται λιγότερο απορροφημένοι από τη θλίψη. Η ζωή σας συνεχίζεται, αλλά πιθανότατα θα έχετε αλλάξει – μερικές φορές πολύ, μερικές φορές λίγο. Αν έχετε επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στην σύντροφό σας, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε και τα δικά σας συναισθήματα. Συντονιστείτε με αυτό που περνάτε και μιλήστε με την σύντροφό σας ή με κάποιον άλλο που εμπιστεύεστε γι’ αυτό. Αν εσείς ή η σύντροφός σας αισθάνεστε ότι δεν τα καταφέρνετε ή αισθάνεστε κατάθλιψη, μπορεί να χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια. Επισκεφτείτε τον γενικό σας ιατρό ή έναν σύμβουλο αν έχετε.

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε

  1. Αν χρειάζεται να μοιραστείτε αυτό που περνάτε, ζητήστε την υποστήριξη έμπιστων φίλων και συγγενών.
  2. Αν αισθάνεστε ότι δεν τα καταφέρνετε, ότι νιώθετε κατάθλιψη ή ότι η σχέση σας βρίσκεται υπό πίεση, απευθυνθείτε στον γιατρό σας, σε έναν ψυχοθεραπευτή.
  3. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να αισθάνεται αυτό που αισθάνεστε. Το πένθος δεν είναι ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσετε ή κάτι που θα περάσει αν το αγνοήσετε. Είναι μια ατομική διαδικασία που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου.
  4. Βρείτε χρόνο για να κάνετε ευχάριστες δραστηριότητες μαζί με τον σύντροφό σας.
  5. Πείτε ναι στην πρακτική βοήθεια από άλλους – δεν χρειάζεται να τα καταφέρετε μόνοι σας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

“It’s just one of those things people don’t seem to talk about...” women’s experiences of social support following miscarriage: a qualitative study https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-018-0672-3

The impact of pregnancy loss on men’s health and wellbeing: a systematic review https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-017-1560-9

Dewhurst's Textbook of Obstetrics & Gynaecology, 9th Edition https://www.wiley.com/en-us/Dewhurst's+Textbook+of+Obstetrics+&+Gynaecology,+9th+Edition-p-9781119211426

What to Expect When You're Expecting Hardcover – February 1, 2002 https://www.amazon.com/What-Expect-When-Youre-Expecting/dp/0761125493

Recognition of early pregnancy loss https://www.sands.org.au/recognition-of-early-pregnancy-loss