Εγκυμοσύνη

Απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη: Θα μπορούσε να συμβεί σε εσάς;

Η απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που είναι είτε ανεπιθύμητη, όπως η εγκυμοσύνη που συνέβη όταν δεν υπήρχαν παιδιά ή δεν ήταν επιθυμητά περισσότερα παιδιά είτε όταν η εγκυμοσύνη είναι κακοσχεδιασμένη, για παράδειγμα να προκύψει νωρίτερα από το επιθυμητό. Συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι νομίζετε. Σχεδόν οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες στις ΗΠΑ είναι απρογραμμάτιστες. Εάν είστε γυναίκα και δεν έχετε περάσει ακόμη την εμμηνόπαυση, τότε είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος. Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε μόνο όταν το επιθυμείτε.

Γιατί μπορεί να προκύψει μία απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη;

Όπως λέει και η παροιμία, η μόνη μορφή αντισύλληψης που είναι 100% αποτελεσματική είναι η αποχή. Τις περισσότερες φορές, η αντισύλληψη  λειτουργεί, αλλά μπορεί να συμβούν ατυχήματα.

Τα προφυλακτικά, τα αντισυλληπτικά χάπια, τα ενδομήτρια σπειράματα (IUD) και άλλες μέθοδοι λειτουργούν συνήθως σε ποσοστό 80% έως και πάνω από 90% του χρόνου. Και οι μόνιμες λύσεις, όπως η γυναικεία στείρωση ή η ανδρική αγγειεκτομή, έχει ποσοστό αποτυχίας μικρότερο από 1%.

Αν χρησιμοποιείτε λάθος αντισύλληψη, οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος αυξάνονται. Μερικές φορές είναι προφανές ότι δεν λειτούργησε, όπως όταν σπάει ένα προφυλακτικό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να θέλετε να κάνετε ένα δεύτερο βήμα, όπως το χάπι της επόμενης μέρας που κυκλοφορεί χωρίς συνταγή. Μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη έως και 3-5 ημέρες μετά το σεξ χωρίς προφυλάξεις. Αλλά ακόμα και αν δεν παρατηρήσετε ένα σφάλμα, όπως μια μικρή τρύπα στο προφυλακτικό, ή ότι παραλείψατε το καθημερινό σας χάπι, μπορεί να μείνετε έγκυος.

Η μεγαλύτερη αιτία για την απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη δεν είναι η αναποτελεσματική αντισύλληψη – είναι από ένα ζευγάρι που δεν χρησιμοποιεί καθόλου αντισύλληψη. «Ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην χρησιμοποιούν τακτικά αντισύλληψη και άλλες καθόλου. Μπορεί να μην τους αρέσει, μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό ή μπορεί ακόμη και ο σύντροφός τους να μην θέλει να το χρησιμοποιούν.

Πολλές φορές, οι γυναίκες ή οι σύντροφοί τους δεν είναι σίγουρες αν θέλουν παιδί ή όχι, δηλαδή, δεν σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί, αλλά ούτε και προσπαθούν ενεργά να αποφύγουν την εγκυμοσύνη. Και καταλήγουν να μένουν έγκυες.

Ορισμένες γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες. Εάν έχετε παλέψει με υπογονιμότητα στο παρελθόν, δεν έχετε τακτικές περιόδους ή βρίσκεστε στην περιεμμηνόπαυση (η χρονική περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρές ή ακανόνιστες περιόδους), είναι ακόμα πιθανό να συλλάβετε, αν και δεν το περιμένετε.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε περίοδο -ακόμη και αν δεν είναι τακτική- και δεν θέλετε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αντισύλληψη.

Μόλις περάσετε την εμμηνόπαυση (δηλαδή δεν έχετε πλέον έμμηνο ρύση και έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που είχατε περίοδο), τότε είναι ασφαλές να υποθέσετε ότι μπορείτε να κάνετε σεξ χωρίς αντισύλληψη και να μην μείνετε έγκυος. Ωστόσο, θα εξακολουθείτε να χρειάζεται να προστατεύεστε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.