Άσκηση και Υγεία

Aqua Jogging: Η τέλεια εναλλακτική για το τρέξιμο σε πολύ ζεστό καιρό

Όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους είναι πολύ δύσκολο. Αν θέλετε να παραμείνετε σε φόρμα αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να κινδυνεύετε από τον καύσωνα, δοκιμάστε το Aqua Jogging (τζόκινγκ σε νερό), μια χαμηλής έντασης άσκηση που πραγματοποιείται σε πισίνες ή στη θάλασσα.

Το τζόκινγκ στο νερό, επιλέγεται κυρίως από τραυματισμένους δρομείς, διότι μοιάζει, από τη μια, κατά πολύ με το τρέξιμο στην ξηρά και από την άλλη απαλλάσσει το σώμα από την υποχρέωση να «κουβαλά» το βάρος του. Όταν οι δρομείς, λόγω τραυματισμού, αδυνατούν να κάνουν αερόβια άσκηση στην ξηρά, μπορούν να κρατηθούν σε φόρμα, για αρκετές εβδομάδες, επιλέγοντας τον συγκεκριμένο τύπο άσκησης.

Πέραν όμως από τους τραυματισμένους δρομείς, το τζόκινγκ στο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άσκηση, εν μέσω καλοκαιριού, σχεδόν από τον οποιονδήποτε, παρέχοντας ισάξια οφέλη με την κανονική αερόβια άσκηση. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2022, το τζόκινγκ στο νερό, μπορεί να βελτιώσει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα των ανθρώπων με τρόπο παρόμοιο με το τρέξιμο στην ξηρά. Αν λοιπόν έχετε βαρεθεί να τρέχετε στον διάδρομο του σπιτιού σας ή δεν μπορείτε να κάνετε τζόκινγκ σε εξωτερικούς χώρους λόγω ζέστης, δοκιμάστε αυτή την δροσιστική και ταυτόχρονα αποτελεσματική άσκηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει αυτόν τον τύπο άσκησης, αρκεί να γνωρίζει τη σωστή τεχνική της και να έχει στη διάθεσή του τον σωστό και κατάλληλο εξοπλισμό.

Διαβάστε επίσης: Τρόποι να κάνετε την άσκηση μια καθημερινή συνήθεια

Τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να κάνει Aqua Jogging;

Για το τζόκινγκ στο νερό, το πρώτο και βασικότερο πράγμα που χρειάζεται να έχει ένας άνθρωπος στη διάθεσή του είναι μια αρκετά βαθιά πισίνα, στην οποία δεν θα αγγίζουν τα πόδια του στον πάτο.

Σύμφωνα με τον John A. Mercer, καθηγητή κινησιολογίας και επιστημών διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας, οι αρχάριοι ενδέχεται να χρειαστούν τη βοήθεια μιας συσκευής επίπλευσης, όπως το AquaJogger ή μια ζώνη κολύμβησης, για να μπορούν να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού με περισσότερη ευχέρεια. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την ικανότητα κολύμβησης του κάθε ατόμου και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται απαραίτητα αξεσουάρ για όλους.

Επιπρόσθετα, πριν ένα άτομο ξεκινήσει την προσπάθειά του, καλό είναι να παρακολουθήσει κάποια σχετικά βιντεάκια που διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο, για να κατανοήσει καλύτερα την τεχνική και τη φιλοσοφία της άσκησης. Το μυστικό της άσκησης είναι το όρθιο σώμα και οι αργές κινήσεις. Οι γρήγορες κινήσεις στο νερό, το οποίο ασκεί αντίσταση στο σώμα, καθιστά αυτόματα την άσκηση λανθασμένη. Επίσης, το σώμα δεν πρέπει να γέρνει προς τα εμπρός, ούτε να χρησιμοποιούνται τα χέρια για τη μετακίνησή του στο νερό.

Τα δύο βασικά στυλ του Aqua Jogging είναι τα ψηλά γόνατα και το cross country:

  • Ψηλά γόνατα: Μετακίνηση ποδιών πάνω κάτω, με κίνηση παρόμοια με την άσκηση των ψηλών γονάτων, που πραγματοποιείται στη στεριά.
  • Cross country: Μεγάλα βήματα, με απλωμένο το ένα πόδι προς τα εμπρός κάθε φορά.

Κατά τη διάρκεια του Aqua Jogging, οι άνθρωποι μπορούν να παραμένουν στη θέση τους ή να μετακινούνται προς τα εμπρός μέσα στο νερό. Αλλά, στα άτομα που αυτή η στασιμότητα στην πισίνα φαντάζει βαρετή, διότι έχουν συνηθίσει να τρέχουν στη στεριά και να βλέπουν τη φύση και διάφορα σκηνικά, προτείνεται η χρήση αδιάβροχων ακουστικών, τα οποία θα τους βοηθήσουν να περάσουν πιο ευχάριστα την ώρα τους.

Διαβάστε επίσης: Η καθημερινή αερόβια άσκηση βελτιώνει την γνωστική λειτουργία

Μόνο ένας δρομέας μπορεί να δοκιμάσει το Aqua Jogging;

Το τζόκινγκ στο νερό, σύμφωνα με έρευνες, είναι μια αποτελεσματική άσκηση πολλαπλής προπόνησης για εκπαιδευμένους δρομείς, όμως δεν χρειάζεται κάποιος να είναι αθλητής για να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο τύπο άσκησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν στα ύψη, το τζόκινγκ στο νερό είναι δροσιστικό και αποτελεί την τέλεια επιλογή εκγύμνασης, για σχεδόν όλους τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Darlene Marshall , πιστοποιημένη προπονήτρια ευεξίας, personal trainer και συγγραφέας στην Εθνική Ακαδημία Αθλητιατρικής, το σημαντικότερο πράγμα για τα αρχάρια στην άσκηση άτομα, είναι να βρουν κάτι που θα τους αρέσει, ώστε να παραμείνουν συνεπείς και προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουν και να αποκομίσουν τα οφέλη του, σωματικά και ψυχικά. Το τζόκινγκ στο νερό, προσφέρει πολλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, ανάμεσά τους η σωματική αντοχή και η καρδιοαναπνευστική υγεία, ενώ ταυτόχρονα είναι διασκεδαστικό και ευχάριστο. Ωστόσο, πρόκειται για μια άσκηση που χρήζει προσπάθειας, η οποία μπορεί για ορισμένους ανθρώπους να είναι πιο επίπονη συγκριτικά με άλλους, νοουμένου ότι το νερό προσθέτει αντίσταση στο σώμα. Ως εκ τούτου, για τα άτομα με υποκείμενες καταστάσεις υγείας ή άλλες δυσκολίες, επιβάλλεται η σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους και οι συμβουλές κάποιου ειδικού πριν την έναρξη του Aqua Jogging.

Διαβάστε επίσης: Η άσκηση αναζωογονεί τα κύτταρα, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής

Πότε θεωρείται πολύ ζεστός ο καιρός για να ασκηθεί ένας άνθρωπος σε εξωτερικό χώρο;

Η άσκηση σε μια εσωτερική πισίνα θα πρέπει να αποτελεί «μονόδρομο» κατά τη διάρκεια των πραγματικά ζεστών ημερών του καλοκαιριού, όπου οι εξωτερικές θερμοκρασίες φτάνουν (ή/και ξεπερνούν) τους 40 βαθμούς κελσίου.

Η άσκηση εν μέσω καύσωνα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η απώλεια των αισθήσεων, η θερμοπληξία, ακόμη και σε θάνατο και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα πρέπει να αποφεύγεται ρητά.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: 4+1 συμβουλές προστασίας από τη ζέστη!

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση καύσωνα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας;

Τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και κυρίως εν μέσω καύσωνα, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους θεωρείται «απαγορευμένη» και το τζόκινγκ στο νερό η πιο καλή εναλλακτική, όπως είπαμε και νωρίτερα. Πέραν όμως από την άσκηση, σε περιπτώσεις καύσωνα, οι άνθρωποι καλούνται να λάβουν επιπλέον μέτρα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Σε περιπτώσεις καύσωνα εφαρμόστε τα ακόλουθα:

  • Διατηρείστε το σπίτι σας δροσερό: Κλείστε τις κουρτίνες τις πιο ζεστές ώρες της μέρας. Ανοίξτε τα παράθυρα το βράδυ για να δροσίσετε το σπίτι σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον ανεμιστήρα και το κλιματιστικό. (Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: 6+1 τρόποι για να παραμείνετε δροσεροί χωρίς κλιματισμό)
  • Κρατηθείτε μακριά από τη ζέστη: Φροντίστε να μην βγαίνετε έξω τις πολύ ζεστές ώρες της μέρας και συγκεκριμένα από τις 10 π.μ μέχρι τις 3 μ.μ. Αποφύγετε την άσκηση κατά τη διάρκεια της μέρας σε εξωτερικούς χώρους. Αν πρέπει να βγείτε έξω θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και καπέλο.
  • Κρατήστε το σώμα σας δροσερό και ενυδατωμένο: Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της μέρας (ιδανικά 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα). Επίσης, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό και μια πετσέτα, την οποία θα βρέχετε και θα τοποθετείτε στο λαιμό σας κάθε που νιώθετε έντονη ζέστη στο δέρμα σας.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: Τι πρέπει να κάνουμε για να «επιβιώσουμε» στη ζέστη του καλοκαιριού;


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Too Hot to Run Outside? Aqua Jogging Is a Good Alternative for Endurance Training https://www.verywellhealth.com/aqua-jogging-7566092

Heat wave safety tips https://www.unicef.org/parenting/heat-wave-safety-tips

The Properties of Water and their Applications for Training https://sciendo.com/article/10.2478/hukin-2014-0129

Guidelines for safe recreational water environments. Volume 2: Swimming pools and similar environments https://www.who.int/publications/i/item/9241546808

Effectiveness of Deep Water Running on Improving Cardiorespiratory Fitness, Physical Function and Quality of Life: A Systematic Review https://www.mdpi.com/1660-4601/19/15/9434