Καρδιά και αγγεία

Αρρυθμία: 3+1 εναλλακτικές θεραπείες!

Τι είναι η αρρυθμία;

Αρρυθμία είναι ο μη φυσιολογικός ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός. Ο πολύ αργός καρδιακός παλμός ονομάζεται βραδυκαρδία και ο πολύ γρήγορος ταχυκαρδία. Οι περισσότερες καρδιακές αρρυθμίες δεν είναι βλαβερές και δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές πιο σοβαρές, που χρειάζονται άμεση ιατρική παρέμβαση.

Όταν η καρδιά δεν χτυπά σωστά, διαταράσσεται η ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να βλάψει την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα του σώματος. Σε περίπτωση ταχυκαρδίας, ενημερώστε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία (εάν είναι απαραίτητη). Συζητήστε επίσης μαζί του για εναλλακτικές θεραπείες, όπως αυτές που θα δούμε πιο κάτω. (Καφεϊνη: Η υπερδοσολογία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας αλλά δεν σχετίζεται με την καρδιακή αρρυθμία)

Ποιες εναλλακτικές θεραπείες υπάρχουν για την αρρυθμία;

1. Βελονισμός

Μια ανασκόπηση πολλών μελετών, διαπίστωσε ότι ο βελονισμός βοήθησε την καρδιά του 87 – 100% των συμμετεχόντων να λειτουργήσει σωστά. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές.

Επιπρόσθετα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cardiovascular Electrophysiology, διαπίστωσε ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών μετά από καρδιοανάταξη για κολπική μαρμαρυγή. Η συγκεκριμένη διαδικασία επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό, είτε μέσω χημικών, είτε μέσω ηλεκτρισμού.

2. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Η American Heart Association (AHA), αναφέρει ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών και άλλων τροφίμων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και βοηθά στην πρόληψη των αρρυθμιών. Η AHA συνιστά την κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως:

  • Σολομός
  • Σκουμπρί
  • Ρέγγα
  • Σαρδέλες
  • Τόνος

3. Βιταμίνη C

Οι αρρυθμίες και άλλες καρδιακές παθήσεις σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στη μείωση των εν λόγω καταστάσεων. (Φλεγμονή: Ποια είναι τα βασικά της συμπτώματα; Πώς αντιμετωπίζεται;)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιταμίνη C για τη θεραπεία του κρυολογήματος, της γρίπης, ακόμη και του καρκίνου, όπως και για την αντιμετώπιση της αρρυθμίας. Σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η αρρυθμία επανεμφανίστηκε μόνο στο 4,5% των ατόμων που έλαβαν βιταμίνη C μετά από καρδιοανάταξη για επίμονη κολπική μαρμαρυγή. Συγκριτικά, η αρρυθμία επανεμφανίστηκε στο 36,3% των ατόμων που δεν έλαβαν βιταμίνη C.

4. Μαγνήσιο και κάλιο

Το μαγνήσιο και το κάλιο βοηθούν στη σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού. Σε περίπτωση που το σώμα δεν έχει αρκετό μαγνήσιο, μπορεί να προκληθεί ακανόνιστος καρδιακός παλμός, μυϊκή αδυναμία και ευερεθιστικότητα. Η υπερβολική ποσότητα μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει:

Οι περισσότερες δίαιτες είναι χαμηλές σε μαγνήσιο. Η γήρανση και ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά, μπορούν να εξαντλήσουν το μαγνήσιο και το κάλιο από το σώμα. Το χαμηλό κάλιο, μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία και μυϊκή αδυναμία.

Το μαγνήσιο και το κάλιο, μαζί με το νάτριο και το ασβέστιο, είναι παραδείγματα ηλεκτρολυτών του αίματος. Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν και ρυθμίζουν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα της καρδιάς και τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και καλίου οδηγούν σε ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, γεγονός που συμβάλλει στην αρρυθμία. Ως εκ τούτου, η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου και καλίου μειώνει το ενδεχόμενο αρρυθμίας. (Μαγνήσιο: Ένας σύμμαχος για τον οργανισμό μας σε περίοδο ιώσεων)

ΠΡΟΣΟΧΗ

Πριν από την λήψη οποιαδήποτε εναλλακτικής θεραπείας, επιβάλλεται η σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Alternative Treatments for Arrhythmia https://www.healthline.com/health/arrhythmia/alternative-treatments?utm_source=ReadNext#What-is-an-arrhythmia?

A Day Without Orange Juice is Like an Invitation to Atrial Fibrillation https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1995055/

What Is an Arrhythmia? https://www.nhlbi.nih.gov/health/arrhythmias

The effects of acupuncture on cardiac arrhythmias: a literature review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18992625/

Antiarrhythmic effects of omega-3 fatty acids https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16919517/

Efficacy of Acupuncture in Preventing Atrial Fibrillation Recurrences After Electrical Cardioversion https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1540-8167.2010.01878.x

Oral vitamin C administration reduces early recurrence rates after electrical cardioversion of persistent atrial fibrillation and attenuates associated inflammation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15982504/

Fish and Omega-3 Fatty Acids https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/fish-and-omega-3-fatty-acids#.VyGCVDArLIU