Παιδί

Art therapy: Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό να εκφραστούν;

Εδώ και δεκαετίες, οι δημιουργικές θεραπείες τέχνης χρησιμοποιούνται στην ψυχοθεραπεία για την ενίσχυση της ψυχικής, συναισθηματικής και σωματικής ευεξίας των ατόμων όλων των ηλικιακών ομάδων, ιδίως των παιδιών. Μέσω της τέχνης της δημιουργικότητας, οι θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της φαντασίας ενός παιδιού, στη βελτίωση των δεξιοτήτων και στην ανάπτυξη της ικανότητάς του να επικοινωνεί.

Η τέχνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ιδιαίτερα ευεργετικό εργαλείο παρέμβασης για τα παιδιά με αυτισμό, επιτρέποντας στα άτομα αυτά να εκφράζουν ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Εάν είστε γονέας ενός παιδιού με αυτισμό, δείτε πώς η θεραπεία τέχνης μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας, βοηθώντας το να αναπτύξει δεξιότητες ζωής, ενώ παράλληλα προωθεί την υγιή αυτοέκφραση.

Πώς το art therapy βοηθά τον αυτισμό;

Είτε το παιδί σας ενδιαφέρεται για τη μουσική, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες ή το χορό, η θεραπεία τέχνης στον αυτισμό είναι ένας απίστευτος τρόπος για τα παιδιά να επικοινωνούν και να εκφράζονται μη λεκτικά. Μερικοί μόνο από τους τρόπους με τους οποίους η θεραπεία τέχνης είναι χρήσιμη για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού περιλαμβάνουν:

  • Ενισχυμένη επικοινωνία μέσω της δημιουργικής έκφρασης
  • Βελτιωμένη φαντασία και μεγαλύτερη αφηρημένη σκέψη
  • Δυνατότητα οικοδόμησης ισχυρότερων σχέσεων, ενώ τα παιδιά με αυτισμό ενθαρρύνονται να δουν τις προοπτικές των άλλων ανθρώπων
  • Μεγαλύτερη αισθητηριακή ενσωμάτωση, ενώ βελτιώνονται οι δεξιότητες αντιμετώπισης
  • Ενισχυμένη ανάπτυξη με την ανάπτυξη οπτικών/χωρικών δεξιοτήτων
  • Μεγαλύτερη συναισθηματική και αισθητηριακή ρύθμιση, η οποία έχει θετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά

Η τέχνη είναι τόσο ευεργετική στο ότι είναι ιδιαίτερα υποκειμενική. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί με αυτισμό είναι ένα μοναδικό άτομο, με μοναδικές ικανότητες, δυνάμεις και ανάγκες. Δεδομένου ότι οι πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις είναι εκείνες που εξατομικεύονται ώστε να ανταποκρίνονται στα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού, τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα δημιουργικό, μη περιοριστικό περιβάλλον – ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να σκέφτονται σε εικόνες με τρόπο ελεύθερης ροής.

Αν και η εμπειρία κάθε παιδιού θα διαφέρει, ένας από τους πιο κοινούς στόχους που σχετίζονται με το art therapy είναι η αύξηση της ανοχής σε δυσάρεστα ερεθίσματα, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η διοχέτευση της αυτοδιεγερτικής συμπεριφοράς σε δημιουργικό παιχνίδι. Δεδομένου ότι η τέχνη είναι ευχάριστη για τα παιδιά, τα δημιουργικά έργα ενθαρρύνουν τα παιδιά με αυτισμό να ανέχονται διάφορα ερεθίσματα που κανονικά θα απέφευγαν (π.χ. την υφή του χαρτιού κατασκευής ή τη μυρωδιά του χρώματος).

Ο στόχος του art therapy είναι να βοηθηθεί το παιδί να απευαισθητοποιηθεί σε παρόμοιες αισθήσεις, ώστε να γίνουν πιο υποφερτές στην καθημερινή ζωή. Αυτό θα του επιτρέψει να επωφεληθεί στο σπίτι και στο σχολείο, καθώς θα μάθει να αλληλεπιδρά με τους συνομηλίκους και τα μέλη της οικογένειας με πιο θετικό τρόπο, να ρυθμίζει καλύτερα τα συναισθήματά του και να αναπτύσσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Πώς το art therapy βοηθά τα παιδιά με αυτισμό να εκφραστούν;

Το art therapy μπορεί να δημιουργήσει ένα μονοπάτι για τα παιδιά με αυτισμό ώστε να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις τους για τον κόσμο. Χρησιμοποιούν τη δημιουργική τους πλευρά για να αποφασίσουν τις χρωματικές επιλογές, να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά υλικά στη δική τους εικαστική μορφή.

Πώς να ξεκινήσετε τις δραστηριότητες καλλιτεχνικής θεραπείας με τα αυτιστικά παιδιά;

Το art therapy μπορεί να ξεκινήσει για ένα παιδί με αυτισμό ήδη από την ηλικία των δύο ή τριών ετών. Σε έναν κόσμο που κατά τα άλλα μπορεί να είναι συγκεχυμένος και συχνά συντριπτικός, η τέχνη μπορεί να προσφέρει μια λύση επίλυσης προβλημάτων που ταιριάζει καλύτερα στο στυλ σκέψης του παιδιού. Είτε ο στόχος σας είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να εξερευνήσει και να κατανοήσει τα συναισθήματά του είτε να μειώσετε ορισμένα θέματα συμπεριφοράς, παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε.

Αν και είναι σημαντικό να συνεργαστείτε στενά με τον θεραπευτή τέχνης του παιδιού σας, καθώς αυτοί οι επαγγελματίες διαθέτουν εμπειρία στις τέχνες και τη συμβουλευτική, μπορείτε να εργαστείτε ενεργά με το παιδί σας στο σπίτι, βοηθώντας το να επεκτείνει όσα έμαθε στη θεραπεία. Φυσικά, θα πρέπει να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για το παιδί σας. Ωστόσο, οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε το δημιουργικό τους ταξίδι.

Ποιες στρατηγικές του art therapy μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακαλύψετε τι αρέσει στο παιδί σας;

  1. Σχέδια με παγάκια – Αν και πολλά παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν χρώματα μέσω της ζωγραφικής με τα δάχτυλα, για τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό, αυτό μπορεί να είναι μια άβολη εμπειρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί θεραπευτές τέχνης εισάγουν πινέλα με μακριές λαβές ή άλλα αντικείμενα που επιτρέπουν στα παιδιά να εκφραστούν χωρίς να χρειάζεται να αγγίξουν σωματικά το χρώμα. Για τις ζωγραφιές με τον πάγο, αναμείξτε μη τοξικά ακρυλικά χρώματα με μικρή ποσότητα νερού. Συνδυάστε τα σε μικρά φλιτζάνια και ρίξτε αυτό το μείγμα σε μια θήκη για παγάκια. Τοποθετήστε ένα ξυλάκι παγωτού σε κάθε τμήμα και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο ώστε να παραμείνουν όρθια. Τοποθετήστε το δίσκο στην κατάψυξη και στη συνέχεια αφήστε το παιδί σας να ζωγραφίσει ένα αριστούργημα
  2. Τέχνη με άμμο – Ορισμένα παιδιά βρίσκουν την τέχνη με άμμο πολύ θεραπευτική, ειδικά εκείνα που παρουσιάζουν περιορισμένα, επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς. Καθώς τα παιδιά ξεφλουδίζουν τμήματα και εισάγουν χρώματα της επιλογής τους, μπορούν να δημιουργήσουν ένα αριστούργημα με το δικό τους ρυθμό. Αυτή μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί, ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση. Για παράδειγμα, μπορείτε να είστε υπεύθυνοι για το ξεφλούδισμα τμημάτων, ενώ το παιδί σας επιλέγει ένα χρώμα, πριν εφαρμόσει την άμμο, παρέχοντάς του μια άμεση ανταμοιβή για την προσπάθειά του .Μια βασική μελέτη διαπίστωσε ότι ένα πρόγραμμα παιχνιδιού με άμμο διάρκειας 10 εβδομάδων αύξησε τη λεκτική έκφραση, καθώς και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και αύξησε το αυθόρμητο παιχνίδι μεταξύ των παιδιών με αυτισμό
  3. Γλυπτά από πλαστελίνη – Η πλαστελίνη είναι ένα εξαιρετικό αισθητηριακό υλικό, καθιστώντας το ιδανικό για δομημένο, αισθητηριακό και προσποιητό παιχνίδι. Ακολουθεί μια γρήγορη και εύκολη συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι. Εάν το παιδί σας είναι δεκτικό, φτιάξτε αρωματισμένη ζύμη παιχνιδιού για να δημιουργήσετε εύκολα αναγνωρίσιμες μυρωδιές, χρησιμοποιώντας συστατικά όπως χυμό λεμονιού ή κανέλα.

Μια μελέτη του 2017, που δημοσιεύθηκε στο The Arts in Psychotherapy, συζήτησε τις κατευθυντήριες γραμμές και τις βέλτιστες πρακτικές για την παροχή art therapy σε παιδιά που έχουν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Ορισμένες από τις καλύτερες πρακτικές που βρέθηκαν ήταν οι εξής:

  • Χρησιμοποιήστε την ίδια ρουτίνα κατά την έναρξη κάθε συνεδρίας – κάποιος βαθμός δομής είναι σημαντικός
  • Εξηγήστε τις οδηγίες με συνεπή τρόπο
  • Σπρώξτε την περιέργεια προκειμένου να διδάξετε νέες δεξιότητες
  • Έχετε επίγνωση των μεταβάσεων μεταξύ των δραστηριοτήτων

Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες πτυχές της πρακτικής δεν ήταν χρήσιμες. Οι παράγοντες που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

  • Να είναι υπερβολικά καθοδηγητική
  • Να είστε πολύ χαλαροί με τις οδηγίες
  • Χρήση υλικών τέχνης που είναι υπερβολικά διεγερτικά – ή παροχή πάρα πολλών επιλογών
  • Εξαναγκασμός ή υπερβολικός περιορισμός του τρόπου επικοινωνίας

Καθώς ενθαρρύνετε το παιδί σας να συνεχίσει το ταξίδι του στο art therapy, να θυμάστε ότι ο αυτισμός δεν είναι αναπηρία – είναι απλώς μια διαφορετική ικανότητα. Εργαστείτε ενεργά με το παιδί σας για να το βοηθήσετε να ευδοκιμήσει.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Data & Statistics on Autism Spectrum Disorder https://www.cdc.gov/ncbddd/autism/data.html

Autism and Art Therapy: Four Beneficial Treatment Options https://blog.stageslearning.com/blog/autism-art-therapy

Stimulating creative play in children with autism through sandplay https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0197455609001002

Discovering good practice for art therapy with children who have Autism Spectrum Disorder: The results of a small scale survey https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0197455616301113?via%3Dihub