Ορθοπαιδικά

Αρθρίτιδα γόνατος: Οι ενέσεις κορτιζόνης κάνουν καλό ή κακό;

Οι ενέσεις κορτιζόνης έχουν αποκτήσει άσχημη φήμη ως θεραπεία για τον πόνο της αρθρίτιδας, εξαιτίας του ότι τα στεροειδή καταστρέφουν τον χόνδρο και υπάρχει ενδεχόμενο να επιδεινώσουν την άρθρωση. Παρόλα αυτά, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis and Rheumatology, δείχνει ότι η συνετή χρήση ενέσεων κορτιζόνης έχει τα ίδια ασφαλή αποτελέσματα με ένα άλλο τύπο ένεσης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας του γόνατος. (Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τον πόνο στο γόνατο;)

Οι ενέσεις κορτιζόνης κάνουν καλό ή κακό στην αρθρίτιδα του γόνατος;

Σε μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η περιστασιακή χρήση ενέσεων κορτιζόνης δεν προκαλεί γρηγορότερη φθορά στα γόνατα, συγκριτικά με τις ενέσεις υαλουρονικού οξέος, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται για τη λίπανση των αρθρώσεων που έχουν σκληρύνει εξαιτίας της αρθρίτιδας. (Πόσο καλά λειτουργούν οι ενέσεις στεροειδών στο γόνατο για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας;)

Σύμφωνα με τον Δρ. David Felson, καθηγητή ιατρικής και επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, τα ποσοστά αντικατάστασης γόνατος ήταν λίγο λιγότερα στην ομάδα που έκανε ενέσεις κορτιζόνης. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ότι η μελέτη εξέτασε μόνο άτομα που έκαναν σπάνια ενέσεις κορτιζόνης στο γόνατό τους και ως εκ τούτου δεν πρεπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι η τακτική χρήση κορτιζόνης δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα.

Η Δρ Melissa Leber, διευθύντρια του Τμήματος Αθλητιατρικής του Τμήματος Έκτακτης Ανάγκης στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά της Νέας Υόρκης, από την πλευρά της υπενθύμισε ότι είναι γνωστό ότι τα στερεοειδή είναι τοξικά για τον χόνδρο, τον συνδετικό ιστό δηλαδή που εμποδίζει την τριβή των οστών μεταξύ τους. «Σε περίπτωση αλόγιστης χρήσης στεροειδών», είπε, «θα προκληθεί αναμφίβολα βλάβη στον χόνδρο».

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο Felson, μια μελέτη του 2019,  διαπιστωσε τριπλάσιο κίνδυνο επιδείνωσης της αρθρίτιδας του γόνατος στα άτομα που λάμβαναν επανειλημμένα ενέσεις κορτιζόνης, συγκριτικά με τα άτομα που δεν είχαν λάβει ποτέ τις εν λόγω ενέσεις.

Ποιες οι διαφορές μεταξύ ενέσεων κορτιζόνης και υαλουρονικού οξέος;

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Felson, καμία κλινική μελέτη δεν είχε συγκρίνει τις ενέσεις κορτιζόνης και υαλουρονικού οξέος μεταξύ τους. Οι δύο τύποι ενέσεων λειτουργούν διαφορετικά στην άρθρωση και μερικές φορές χρησιμοποιούνται συνδυαστικά.

Οι ενέσεις κορτιζόνης είναι αντιφλεγμονώδεις και βοηθούν στη μείωση του πόνου, ενώ οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος μοιάζουν με τζελ και παρέχουν λίπανση στην άρθρωση που έχει το πρόβλημα. Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με την κορτιζόνη, το τζελ υαλουρονικού οξέος δεν προκαλεί βλάβη στον χόνδρο. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την φλεγμονή;)

Πόσο επιβλαβής είναι η ένεση κορτιζόνης για το χόνδρο του γόνατος;

Η παρούσα μελέτη εξέτασε σχεδόν 800 ανθρώπους με αρθρίτιδα στο γόνατο, από τους οποίους 4 στους 5 ανέφεραν ότι έλαβαν ενέσεις κορτιζόνης για τον πόνο που ένιωθαν στο γόνατό τους. Οι υπόλοιποι ανέφεραν ότι είχαν λάβει ενέσεις υαλουρονικού οξέος.

Μετά από επτά χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν ενέσεις στεροειδών (κορτιζόνης), δεν είχαν μεγαλύτερη απώλεια χόνδρου, συγκριτικά με όσους έλαβαν θεραπεία με υαλουρονικό οξύ.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έλαβαν ενέσεις κορτιζόνης είχαν περίπου 25% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν ολική αντικατάσταση γόνατος, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν υαλουρονικό οξύ.

Όπως ανέφερε σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης ο Felson, το συμπέρασμα που προκύπτει από την συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται τις ενέσεις κορτιζόνης, μια αποτελεσματική δηλαδή θεραπεία για την αρθρίτιδα του γόνατος, διότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι κακό αν αυτές οι ενέσεις χρησιμοποιούνται με σύνεση.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved