Σεξουαλική Υγεία

Ασεξουαλικοί άνθρωποι: Πώς βιώνουν τις ρομαντικές σχέσεις;

Αν και εκτιμάται ότι περίπου το 1% των ανθρώπων είναι ασεξουαλικό (ένας σεξουαλικός προσανατολισμός που συνήθως ορίζεται ως έλλειψη σεξουαλικής έλξης), οι ασεξουαλικοί άνθρωποι παραμένουν σχετικά αόρατοι και σπάνια ερευνώνται. Για αυτούς τους λόγους, υφίστανται διακρίσεις και στερεότυπα. Οι άνθρωποι που είναι ασεξουαλικοί, δεν ενδιαφέρονται συνήθως για ρομαντικές σχέσεις ή δεν είναι ικανοί να μπουν σε ρομαντικές σχέσεις. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων;)

Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, που διεξήγαγε η ερευνήτρια ψυχολογίας Alexandra Brozowski, μαζί με πολλά μέλη ΔΕΠ της Πολιτείας του Μίσιγκαν και άλλους ερευνητικούς συνεργάτες, ερευνήθηκε το ασεξουαλικό φάσμα ανθρώπων που διατηρούσαν σχέση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, στόχος ήταν να μάθουν περισσότερα για το πώς βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι τις ρομαντικές σχέσεις, οι οποίες αποδεικνύεται ότι δεν διαφέρουν τόσο πολύ από τις σχέσεις των ανθρώπων που δεν ανήκουν στο ασεξουαλικό φάσμα. (Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αμφισεξουαλικότητας και πανσεξουαλικότητας;)

Πώς βιώνουν τις ρομαντικές σχέσεις οι ασεξουαλικοί άνθρωποι;

Η Alexandra Brozowski, είναι και η ίδια μέλος της ασεξουαλικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, ανήκει στην ετερορομαντική γκρίζα ζώνη, νιώθει τη ρομαντική έλξη, αλλά βιώνει κυμαινόμενες και περιορισμένες σεξουαλικές έλξεις.

Σύμφωνα με την ίδια, στην υπάρχουσα έρευνα υπάρχουν λίγα παραδείγματα ανθρώπων που ανήκουν στην γκρίζα ζώνη. Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώθηκαν σε άτομα εντελώς ασεξουαλικά. Μάλιστα, στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης, ο όρος ασεξουαλικός, σπάνια εμφανιζόταν και όταν εμφανιζόταν συνήθως περιέγραφε μια μερίδα παράξενων ανθρώπων που ήταν ανίκανοι να νιώσουν αγάπη. Σε κοινωνικό επίπεδο, υπάρχει μια άρνηση, με πολλούς να πιστεύουν ότι η ασεξουαλικότητα είναι αδύνατη, θεωρώντας ότι αυτοί οι άνθρωποι «απλώς δεν βρήκαν τον κατάλληλο σύντροφο» ή ότι «πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο». (Η ηθική ενός ατόμου εξαρτάται από τα γονίδιά του;)

Η παρούσα μελέτη λοιπόν, γεννήθηκε από τις εμπειρίες της Alexandra Brozowski, ως άτομο που ανήκει στη γκρίζα ζώνη του ασεξουαλικού φάσματος. Πολλοί ασεξουαλικοί άνθρωποι επιλέγουν να μπαίνουν σε σχέσεις, αλλά επιλέγουν να τις βιώνουν διαφορετικά. Για παράδειγμα, πολλοί επιλέγουν να μπαίνουν σε μη μονογαμικές σχέσεις, ενώ άλλοι κρύβουν την ταυτότητά τους φοβούμενοι την αντίδραση των συντρόφων τους, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολες τις σχέσεις τους. Πολλοί ωστόσο, ανήκουν στο «Split Attraction Model», μια θεωρία που δείχνει ότι η ρομαντική και η σεξουαλική έλξη είναι δύο ξεχωριστές εμπειρίες, πράγμα που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει σεξ χωρίς αγάπη ή να βιώσει την αγάπη χωρίς σεξ. Με βάση αυτό, οι ασεξουαλικοί άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν με τον ρομαντικό προσανατολισμό και να επιδιώξουν ρομαντικές σχέσεις, αφού στην ουσία μιλάμε για μια διαφορετική εμπειρία, ανεξάρτητη από τη σεξουαλική έλξη. (Τεστοστερόνη και γυναικεία ερωτική επιθυμία: Βοηθάει η ανδρική ορμόνη την γυναικεία σεξουαλικότητα;)

Σχέσεις με επίκεντρο τον ρομαντισμό

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν 485 άτομα που αυτοπροσδιορίστηκαν ότι ανήκουν στο ασεξουαλικό φάσμα, αλλά τη δεδομένη στιγμή βρίσκονταν σε μια ρομαντική σχέση.  Οι συμμετέχοντες αναγνωρίστηκαν ως ετερορομαντικοί, διρομαντικοί, ομορομαντικοί, πανρομαντικοί και άλλα, πράγμα που δείχνει την ποικιλομορφία της εξεταζόμενης ομάδας. Κλήθηκαν λοιπόν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την ικανοποίησή τους από τη σχέση τους, το επίπεδο της επένδυσής τους σε αυτή τη σχέση και για την ποιότητα των εναλλακτικών λύσεων για τη σχέση τους. (Τι νιώθουν οι άνθρωποι για την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία;)

Επιπλέον εξερευνήθηκε και ο «προσανατολισμός της προσκόλλησης» αυτών των ατόμων, ο οποίος ορίζεται ως ο τρόπος με το οποίο οι άνθρωποι προσεγγίζουν τις στενές τους σχέσεις, που τείνει να σχηματίζεται κατά την παιδική ηλικία και να συνεχίζεται, ως μοτίβο, στην ενήλικη ζωή. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι αναπτύσσουν:

  • Ένα «ανήσυχο στυλ προσκόλλησης», το οποίο χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα ανησυχίας για την εγκατάλειψη και το άγχος για την απώλεια της σχέσης.
  • Ένα «αποφευκτικό ύφος προσκόλλησης», που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να απομακρύνει τους ανθρώπους από κοντά του ή να φοβάται τη συναισθηματική οικειότητα.
  • Ένα «ασφαλές στυλ προσκόλλησης», κατά το οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς με τα συναισθήματά τους και μπορούν να διατηρήσουν μακροχρόνιες σχέσεις.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματά τους ήταν συνεπή με προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν άλλες μορφές σχέσεων. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι ασεξουαλικοί άνθρωποι ήταν πιο ικανοποιημένοι, επένδυαν περισσότερο στη σχέση τους και ήταν πιο αφοσιωμένοι σε αυτή όταν δεν πιέζονταν και δεν έβλεπαν ως καλύτερη εναλλακτική το να είναι μόνοι τους. (Αμφισεξουαλικότητα και υγεία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Τα μοτίβα προσανατολισμού της προσκόλλησης ήταν επίσης γενικά συνεπή με παλαιότερες έρευνες σε άλλες ομάδες σεξουαλικότητας. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν ένα αποφευκτικό ύφος προσκόλλησης, ήταν λιγότερο αφοσιωμένα, λιγότερο ικανοποιημένα και επένδυαν λιγότερο στις σχέσεις τους.

Ωστόσο, υπήρχαν και ορισμένες ασυνέπειες με παλαιότερες έρευνες. Για παράδειγμα, μεταξύ των ασεξουαλικών ατόμων, το ανήσυχο στυλ προσκόλλησης συσχετίστηκε με υψηλότερη δέσμευση και ικανοποίηση, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει σε άλλους τύπους σχέσεων. (Σεξουαλικό άγχος: Πώς μπορείτε να το ξεπεράσετε;)

Σύμφωνα με την Alexandra Brozowski, τα ευρήματα της μελέτης αποδεικνύουν ακράδαντα ότι όλοι οι ασεξουαλικοί άνθρωποι μπορούν να βιώσουν την αγάπη με τις ίδιες ευκαιρίες και προκλήσεις για χαρά, συμβιβασμούς και ισόβια δέσμευση. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων;)

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Asexuals Navigate Romantic Relationships https://neurosciencenews.com/asexual-romance-relationships-21784/

The Relationship Between Attachment Styles and Lifestyle With Marital Satisfaction https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4939067/

Commitment and its theorized determinants: A meta–analysis of the Investment Model https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1475-6811.00035

Attachment and the investment model: Predictors of relationship commitment, maintenance, and persistence https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1475-6811.2012.01423.x

Attachment Styles & Their Role in Relationships https://www.attachmentproject.com/blog/four-attachment-styles/

Split Attraction Model https://www.gsrc.princeton.edu/split-attraction#:%7E:text=According%20to%20the%20split%20attraction,the%20same%20for%20some%20people.

NON-MONOGAMOUS RELATIONSHIPS https://www.brook.org.uk/your-life/non-monogamous-relationships/

Being Asexual Does Not Mean We Haven’t Found the Right Person Yet https://medium.com/@acegirl/being-asexual-does-not-mean-we-havent-found-the-right-person-yet-459eb3938312

On asexuality, ‘The Big Bang Theory’ and representation https://www.themiamihurricane.com/2019/10/30/on-asexuality-the-big-bang-theory-and-representation/

What is Gray Asexuality? https://demisexuality.org/articles/what-is-gray-asexuality/

Alexandra Brozowski's research while affiliated with Michigan State University and other places https://www.researchgate.net/scientific-contributions/Alexandra-Brozowski-2230892618