Άσκηση και Υγεία, Ενδοκρινολογικά

Ασφαλής γυμναστική για τους διαβητικούς – Τι χρειάζεται να κάνετε

© Abidika | Dreamstime Stock Photos
© Abidika | Dreamstime Stock Photos

Εάν έχετε διαβήτη, η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία σας στη δράση της ινσουλίνης και να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα και να μειώσετε το λίπος, πράγματα τα οποία συμβάλλουν στον έλεγχο της διατήρησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να λάβετε μερικές ακόμη προφυλάξεις κατά την άσκηση σε σχέση με κάποιον που δεν έχει διαβήτη.

Πρώτα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ή αλλάξετε τη ρουτίνα σας και τις ασκήσεις σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είστε υπέρβαροι ή έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου, περιφερικής αγγειακής νόσου ή διαβητική νευροπάθεια. Για άτομα ηλικίας 35 ετών και άνω που έχουν διαβήτη για περισσότερο από 10 χρόνια, οι τρέχουσες οδηγίες συστήνουν μια επίσκεψη στο γιατρό σας για να συζητήσετε τα σχέδιά σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης. Παρόλο που δεν εκτελείται συστηματικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε μια δοκιμασία ανοχής στην άσκηση (γνωστή και ως τεστ κοπώσεως) για την παρακολούθηση της απόδοσης της καρδιάς και της πίεσης του αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα αποτελέσματα μπορούν να σας βοηθήσουν και ο γιατρός σας να καθορίσει την ένταση άσκησης που είναι καλύτερη για σας.

Σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος χρόνος άσκησης είναι μία έως τρεις ώρες μετά το φαγητό, όταν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι πιθανό να είναι υψηλότερο. Εάν χρησιμοποιείτε ινσουλίνη, είναι σημαντικό να ελέγξετε το σάκχαρό σας πριν ασκηθείτε. Εάν το επίπεδο πριν από την άσκηση είναι κάτω από 100 mg/dL, τρώγοντας ένα κομμάτι φρούτου ή ένα μικρό σνακ θα το ανεβάσει και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπογλυκαιμία. Αν επαναλάβετε την εξέταση του σακχάρου 30 λεπτά αργότερα θα διαπιστώσετε αν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι σταθερό.

Λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με τον διαβήτη, φοράτε πάντα ένα βραχιόλι ιατρικής προειδοποίησης που δείχνει ότι έχετε διαβήτη και εάν παίρνετε ινσουλίνη, ειδικά αν γυμνάζεστε σε εξωτερικούς χώρους ή γυμναστήρια. Επίσης, έχετε μαζί σας καραμέλες ή δισκία γλυκόζης ενώ ασκείστε, σε περίπτωση που το σάκχαρο του αίματός σας πέσει κατακόρυφα.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved