Άσκηση και Υγεία

Ασκήσεις αντίστασης: Πώς βελτιώνουν τον ύπνο;

Τα άτομα με προβλήματα ύπνου, εξασφαλίζουν καλύτερο ύπνο όταν προπονούνται με ασκήσεις αντίστασης, παρά όταν επιδίδονται στην αερόβια άσκηση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Heart Association’s. Μάλιστα, το αποτέλεσμα αυτό, ευνοεί παράλληλα και την καρδιαγγειακή υγεία, νοουμένου ότι ο ποιοτικός ύπνος βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς. (Μπορεί ο καλός ύπνος να προάγει την υγεία της καρδιάς;)

Σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης Angelique Brellenthin, PhD, επίκουρη καθηγήτρια κινησιολογίας στο Iowa State University, όλο και περισσότερες μελέτες διαπιστώνουν ότι ο καλύτερος και ποιοτικότερος ύπνος είναι σημαντικός για την ανθρώπινη υγεία και κυρίως για την καρδιαγγειακή υγεία. Για την βελτίωση του ύπνου, συνήθως συνιστάται η αερόβια άσκηση, άλλα πλέον αρχίσαν να έρχονται στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι και η άσκηση αντίστασης είναι επίσης σημαντική για τον ύπνο. (8 Στρατηγικές για να αποκτήσετε έναν ποιοτικό ύπνο)

Οι άνθρωποι πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ύπνος κακής ποιότητας αυξάνει τις πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερίνης και αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες). Η έλλειψη ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με αύξηση βάρους, διαβήτη και φλεγμονές. Καταστάσεις οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Την ίδια ώρα,  ο ανεπαρκής ύπνοςο υπερβολικός ύπνος) αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου. (Πώς σχετίζεται ο ύπνος με τη φλεγμονή;)

Οι ασκήσεις αντίστασης βελτιώνουν τον ύπνο;

Στη μελέτη συμμετείχαν 386 ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ακολουθούσαν έναν καθιστικό τρόπο ζωής και είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση. (5 Κοινοί μύθοι για την παχυσαρκία)

Οι συμμετέχοντες, που μελετήθηκαν για 12 μήνες, χωρίστηκαν τυχαία σε:

  • Ομάδα ελέγχου (άτομα που δεν ασκούνταν)
  • Ομάδα αερόβιας άσκησης
  • Ομάδα ασκήσεων αντίστασης
  • Ομάδα που συνδύαζε αερόβια άσκηση και ασκήσεις αντίστασης

Οι ομάδες που ασκούνταν έκανα για 60 λεπτά σωματικές δραστηριότητες την εβδομάδα, ανάλογα με το τι τους ανατέθηκε, ενώ η ομάδα που συνδύαζε αερόβια και άσκηση αντίστασης προπονείτο για 30 λεπτά στο κάθε είδος, την εβδομάδα. (Η καθημερινή αερόβια άσκηση βελτιώνει την γνωστική λειτουργία)

Σημειώνεται ότι η ομάδα της αντίστασης ακολουθούσε ασκήσεις που δούλευαν όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες του σώματος σε κάθε συνεδρία. (Δημιουργήστε μυς με ασκήσεις ενδυνάμωσης)

Πάνω από το 1/3 (35%) των συμμετεχόντων είχαν κακή ποιότητα ύπνου στην αρχή της μελέτης. Μεταξύ του 42% των συμμετεχόντων που κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ, διαπιστώθηκε ότι μετά από 12 μήνες, ο ύπνος τους αυξήθηκε κατά περίπου:

  • 40 λεπτά για την ομάδα ασκήσεων αντίστασης
  • 23 λεπτά για την ομάδα αερόβιας άσκησης
  • 17 λεπτά για την ομάδα συνδυαστικών ασκήσεων
  • 15 λεπτά για την ομάδα ελέγχου

Πώς ωφελούν τον ύπνο οι ασκήσεις αντίστασης;

Ο DJ Mazzoni, πιστοποιημένος ειδικός ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης εξήγησε ότι οι ασκήσεις αντιστάσεις ενισχύουν την μυϊκή μάζα, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του συνολικού μεταβολικού ρυθμού. «Η προκύπτουσα μυϊκή κόπωση και η διαδικασία αποκατάστασης του σώματος οδηγούν σε καλύτερο ύπνο», επισήμανε. (Ο επαρκής ύπνος μας κρατά πραγματικά υγιείς;)

Η Alicia Pate, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής ανατομίας και φυσιολογίας στο Ponce Health Sciences University Saint Louis στο Μιζούρι, σημείωσε ότι οι ασκήσεις αντίστασης βοηθούν το σώμα να παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται αδενοσίνη, η οποία προάγει τον ύπνο. (Πώς επηρεάζει ο ύπνος την ψυχική υγεία των παιδιών;)

Στη βάση των πιο πάνω διαδικασιών, οι ασκήσεις αντίστασης, σύμφωνα με τους ειδικούς και με βάση τα ευρήματα της μελέτης, καταφέρνουν να ευνοήσουν καλύτερα τον ύπνο, συγκριτικά με την αερόβια άσκηση.