Γήρανση, Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ασκήσεις εγκεφάλου: Μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους;

Αναζητήστε στο διαδίκτυο “ασκήσεις εγκεφάλου για ηλικιωμένους” και θα βρείτε προτάσεις για τα πάντα, από sudoku μέχρι σκάκι. Θα βρείτε επίσης ειδικά προγράμματα ή εφαρμογές για την εξάσκηση του εγκεφάλου που υπόσχονται να ενισχύσουν τη μνήμη, την προσοχή και πολλά άλλα, με στόχο να σας κρατήσουν πνευματικά σε εγρήγορση ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Συχνά ισχυρίζονται ότι υποστηρίζονται από την επιστήμη. Όμως, η άσκηση του εγκεφάλου ή η “εκπαίδευση του εγκεφάλου” λειτουργεί πραγματικά; Δεν πρόκειται για μια μαύρη και άσπρη, ναι ή όχι απάντηση. Εξαρτάται. Μπορεί να είναι χρήσιμο ως μέρος του γενικού συνόλου των πραγμάτων που κάνετε καθώς γερνάτε, μαζί με τη σωματική άσκηση, την καλή διατροφή, το καλό πρόγραμμα ύπνου και γενικότερα τη διατήρηση της δραστηριότητας, από γνωστικής ή διανοητικής άποψης. Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να διατηρηθείς σε φόρμα και η άσκηση του εγκεφάλου μπορεί να είναι μέρος αυτής. Τούτου λεχθέντος, πολλές εφαρμογές υπόσχονται ότι αν κάνετε τις ασκήσεις τους έστω και για λίγα λεπτά την ημέρα, “θα προλάβετε την άνοια”. Η πραγματικότητα είναι πιο λεπτή και περίπλοκη.

Τι λέει η έρευνα;

Η μελέτη Advanced Cognitive Training for Independent and Vital Elderly (ACTIVE) αναφέρεται συχνά υπέρ των οφελών της εγκεφαλικής εκπαίδευσης για τους ηλικιωμένους. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 2.800 άτομα, ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι ερευνητές τη σχεδίασαν για να εξετάσουν κατά πόσον διαφορετικά είδη εγκεφαλικής εκπαίδευσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν ανεξάρτητοι από την ηλικία, βελτιώνοντας τις νοητικές τους ικανότητες. Συνολικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι αρκετές εβδομάδες εγκεφαλικής εκπαίδευσης λειτούργησαν. Οι άνθρωποι γενικά βελτιώθηκαν στη δεξιότητα στην οποία στόχευε η εκπαίδευσή τους. Έτσι, όσοι εκπαιδεύτηκαν να κάνουν γρήγορα οπτικές αναζητήσεις έγιναν ταχύτεροι σε αυτές. Όσοι ασχολήθηκαν με την επίλυση προβλημάτων συνήθως βελτιώθηκαν σε αυτόν τον τομέα. Η εξάσκηση στη μνήμη οδήγησε επίσης σε κάποιες βελτιώσεις, αν και λιγότερο συχνά. Τουλάχιστον μερικοί άνθρωποι έγιναν καλύτεροι στο να κάνουν τα είδη των νοητικών δοκιμασιών που εξασκήθηκαν να κάνουν στη μελέτη. Αλλά, πριν τρέξετε να ξεκινήσετε την προπόνηση, περιμένετε ένα λεπτό.

Η μελέτη δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι αυτές οι βελτιώσεις στα τεστ βοήθησαν τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή. Είναι πιθανό αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν καμία γνωστική διαταραχή για να ξεκινήσουν. Για να διαπιστώσουν αν η προπόνηση θα βοηθούσε τους ανθρώπους αργότερα στη ζωή, οι ερευνητές πήραν τους συμμετέχοντες στη μελέτη 10 χρόνια αργότερα, όταν ήταν 82 ετών κατά μέσο όρο. Και, υπήρχαν κάποια μετρίως καλά νέα. Περίπου το 60% των ατόμων που είχαν κάνει εγκεφαλική εκπαίδευση στη μελέτη ανέφεραν ότι τα πήγαιναν εξίσου καλά ή καλύτερα με τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Αυτό σε σύγκριση με τα μισά άτομα στην ομάδα ελέγχου της μελέτης, που δεν έκαναν καμία ειδική εκπαίδευση. Έτσι, μια δεκαετία αργότερα, η πλειονότητα των ανθρώπων που είχαν κάνει κάποια εγκεφαλική εκπαίδευση δεν είχε παρατηρήσει κάποια έκπτωση. Ως ομάδα τα πήγαιναν ίσως λίγο καλύτερα κατά μέσο όρο από εκείνους που δεν έκαναν την εκπαίδευση. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα οφέλη ήταν στην καλύτερη περίπτωση μέτρια, πιθανώς επειδή παίζουν ρόλο τόσοι πολλοί άλλοι παράγοντες.

Τι είναι η εργασιακή μνήμη;

Γνωρίζουμε ότι η εκπαίδευση του εγκεφάλου λειτουργεί για ορισμένους ανθρώπους, αλλά, έχουμε περιορισμένη κατανόηση του μηχανισμού. Τι ακριβώς είναι αυτό που λειτουργεί καλά σε ορισμένες ασκήσεις; Γιατί λειτουργούν για ορισμένους ανθρώπους και όχι για άλλους; Έγινε μια διαδικτυακή μελέτη στην οποία εγγράφονται 30.000 άτομα για να βοηθήσει στην εξεύρεση της απάντησης. Το έργο της μελέτης επικεντρώνεται στην εκπαίδευση του εγκεφάλου με στόχο τη βελτίωση της εργασιακής μνήμης. Η εργασιακή μνήμη είναι αυτό που χρειάζεστε για να κρατήσετε πληροφορίες στο μυαλό σας για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ κάνετε άλλα πράγματα. Είναι σημαντική για πολλές δεξιότητες που χρειάζεστε για να βγάζετε τη μέρα σας και να συνεργάζεστε με άλλους ανθρώπους, από το να παρακολουθείτε μια συζήτηση μέχρι να κάνετε νοερά μαθηματικά. Μια άσκηση του εγκεφάλου που είναι πιο γνωστή και μελετημένη για την αξιοποίηση της μνήμης εργασίας είναι η άσκηση n-back. Πρέπει να θυμηθείτε μια σειρά από τετράγωνα που ανάβουν σε μια οθόνη και μια σειρά από γράμματα. Πρέπει να θυμηθείτε αυτή τη σειρά και να υποδείξετε αν ένα γράμμα ή ένα μπλοκ ταιριάζει με αυτό που ήρθε κάποιο αριθμό πριν από αυτό. Ενώ οι περισσότερες ασκήσεις δεν μεταφέρονται καλά σε άλλες εργασίες ή στην καθημερινή ζωή, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η άσκηση n-back το κάνει. Μια μελέτη έδειξε ότι οδήγησε σε μεγαλύτερη ικανότητα να σκέφτεσαι και να λύνεις νέα προβλήματα. Μια μεταγενέστερη μελέτη έδειξε ότι η περισσότερη εξάσκηση μεταφράζεται επίσης σε μεγαλύτερα κέρδη. Τα καταφέρνεις καλύτερα αφού κάνεις προγράμματα σε πολύ παρόμοιες εργασίες. Αυτό είναι σημαντικό, αλλά υπάρχουν πολύ λιγότερες αποδείξεις ότι αυτές οι εργασίες μπορούν απαραίτητα να βελτιώσουν άμεσα πράγματα που σας ενδιαφέρουν καθημερινά, όπως το να θυμάστε τι πρέπει να αγοράσετε στο μανάβικο ή να θυμάστε το όνομα ενός ατόμου.


Τι μπορώ να κάνω για την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου;

Υπάρχουν συσσωρευμένες αποδείξεις ότι ορισμένα παιχνίδια μπορεί να είναι ευεργετικά. Δεν σας αποθάρρυνει από το να τα παίζετε. Ωστόσο η φράση “Παίξε αυτό και δεν θα πάθεις άνοι” δεν λειτουργεί έτσι. Αντί να χρησιμοποιείτε προγράμματα εκπαίδευσης του εγκεφάλου, ίσως είναι καλύτερο να κάνετε πράγματα που σας κρατούν γενικά μαθησιακούς και αφοσιωμένους στη ζωή σας. Προτείνει την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή μιας ξένης γλώσσας ή την ενασχόληση με δημιουργικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Αυτά είναι σχεδόν σίγουρα με πολλούς τρόπους ανάλογα με τη γνωστική εκπαίδευση. Μπορεί να είναι πιο διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες και υπάρχουν εξίσου πολλές ενδείξεις ότι αυτές μπορεί να βοηθήσουν. Αν σας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια ή τα χαρτιά, παίξτε τα. Όποιες δραστηριότητες κι αν επιλέξετε για να παραμείνετε διανοητικά απασχολημένοι, να συνεχίσετε να προκαλείτε τον εαυτό σας και να τις αλλάζετε συχνά. Μην κάνετε συνέχεια τα ίδια sudoku ή σταυρόλεξα ξανά και ξανά. Είναι επίσης σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο και να συνεχίσετε. Με τη σωματική άσκηση, αν σταματήσετε, δεν περιμένετε να παραμείνετε σωματικά σε φόρμα ή να διατηρήσετε τον χρόνο σας στο τρέξιμο. Όταν πρόκειται για την άσκηση του εγκεφάλου σας, ισχύει ο ίδιος κανόνας.

Διαβάστε επίσης:

Πολυβιταμίνες: Βελτιώνουν τη μνήμη ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας;


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

ACTIVE: Advanced Cognitive Training for Independent and Vital Elderly (ACTIVE). https://web.sas.upenn.edu/activestudy/#:~:text=The%20Advanced%20Cognitive%20Training%20for,everyday%20functioning%20in%20older%20adults.

Effects of cognitive training interventions with older adults: a randomized controlled trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12425704/

Ten-Year Effects of the ACTIVE Cognitive Training Trial on Cognition and Everyday Functioning in Older Adults https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4055506/#:~:text=Each%20ACTIVE%20cognitive%20intervention%20resulted,cognitive%20abilities%20for%2010%20years.

What is Working Memory? https://www.uwo.ca/fhs/lwm/about_lwm/working_memory.html#:~:text=Working%20memory%20is%20the%20ability,to%20write%20it%20down%20on.

Improving fluid intelligence with training on working memory https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.0801268105

A brain training exercise that really does work https://news.umich.edu/a-brain-training-exercise-that-really-does-work/