Άσκηση και Υγεία

Ασκήσεις ενδυνάμωσης: Διατήρησε τη μυϊκή σου μάζα και προστάτευσε την υγεία σου

Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση πολλών καταστάσεων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία και η οστεοπόρωση. Οι ειδικοί μάλιστα, τονίζουν ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να κρατήσουν τους ενήλικες σε φόρμα και να τους βοηθήσουν να διατηρήσουν την υγεία και την ανεξαρτησία τους μεγαλώνοντας.

Μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι κάπου στα 30, η μυϊκή μάζα του σώματος όλων των ανθρώπων αρχίζει να μειώνεται. Αυτή η μείωση αυξάνει την πιθανότητα επηρεασμού των αρθρώσεων, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο τραυματισμών λόγω αστάθειας. Καθώς περνούν τα χρόνια και η μυϊκή μάζα μειώνεται ακόμη περισσότερο, ακόμη και οι απλές δραστηριότητες (ανεβοκατέβασμα σκάλας κλπ) γίνονται ιδιαίτερα δύσκολες.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης λοιπόν, βοηθούν τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα καθώς μεγαλώνουν, να παραμείνουν δυνατοί και να αυξήσουν την αντοχή τους, διευκολύνοντας τους στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες ασκήσεις βελτιώνουν και τα αντανακλαστικά, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για την αποφυγή πτώσεων και τραυματισμών.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης βελτιώνουν τη δύναμη και τη μυϊκή μάζα;

Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι ένας άνθρωπος, οι μυς του καλούνται να εκτελέσουν τις ίδιες εργασίες. Μεγαλώνοντας ωστόσο, η μυϊκή μάζα και η δύναμη του σώματος μειώνονται ως φυσική εξέλιξη της γήρανσης.

Η σαρκοπενία – η σταδιακή μείωση του μυϊκού ιστού – ξεκινά από την ηλικία των 30 περίπου. Ο μέσος 30χρονος αναμένει ότι θα χάσει περίπου το  25% της μυϊκής του μάζας και δύναμης έως την ηλικία των 70 ετών και ένα άλλο 25% έως την ηλικία των 90 ετών. Αυτές όμως οι επιπτώσεις, που όπως είπαμε αποτελούν φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, μπορούν σύμφωνα με μελέτες να αντισταθμιστούν με ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ειδικότερα:

  • Μυϊκή μάζα: Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ηλικιωμένους, αποδεικνύουν ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να αντισταθμίσουν την σταδιακή μείωση της μυϊκής μάζας.
  • Δύναμη: Το νευρικό σύστημα σηματοδότησης αποτελείται από μυϊκές ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν την δύναμη του σώματος. Κατά τη γήρανση, οι ίνες ταχείας συστροφής που τροφοδοτούν το σώμα με περισσότερη δύναμη τείνουν να χάνονται πιο γρήγορα από τις ίνες αργής συστροφής και ως εκ τούτου η δύναμη του σώματος μειώνεται σταδιακά. Οι προκαταρκτικές μελέτες λοιπόν, δείχνουν ότι συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης, που έχουν σχεδιαστεί για την αποκατάσταση των νευρικών οδών, μπορούν να αντιστρέψουν αυτό το αποτέλεσμα.

Γιατί είναι σημαντικοί οι δυνατοί μυς;

Οι ασθενέστεροι μυς δεν αλλάζουν απλώς τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι άνθρωποι, αλλά επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα με διάφορους τρόπους.

Οι ισχυροί μυς μαζεύουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά πολύ πιο αποτελεσματικά από τους αδύναμους. Αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτε δραστηριότητα, απαιτεί από την καρδιά να καταβάλει λιγότερη προσπάθεια και ως εκ τούτου αποτρέπονται πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπρόσθετα, οι ισχυροί μυς απορροφούν καλύτερα το σάκχαρο από το αίμα και βοηθούν το σώμα να παραμένει ευαίσθητο στην ινσουλίνη. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, άρα οι δυνατοί μυς βοηθούν στην πρόληψη και τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Τέλος, οι ισχυροί μυς βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, οπότε μειώνονται οι πιθανότητες παχυσαρκίας και των επακόλουθων προβλημάτων υγείας.

Αντίθετα, οι αδύναμοι μυς δυσκολεύουν τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, όπως το περπάτημα, το καθάρισμα, τα ψώνια, ακόμη και το ντύσιμο. Επιπρόσθετα, οι ασθενέστεροι μυς μειώνουν την ισορροπία του σώματος, πράγμα που οδηγεί σε πιο συχνές πτώσεις και τραυματισμούς. Σύμφωνα με τα στατιστικά, 1 στους 20 ενήλικες 65 ετών και άνω, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του με κάποιο κάταγμα λόγω πτώσης. Πολλά κατάγματα μάλιστα, είναι τόσο σοβαρά που οδηγούν ακόμη και σε θάνατο.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved