Μολυσματικές ασθένειες

Ασθενείς που πέρασαν την COVID-19 μπορούν να επαναμολυνθούν;

Ας υποθέσουμε ότι είστε ένας από τους 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν προσβληθεί από COVID-19 και ήσασταν αρκετά τυχεροί ώστε να αντιμετωπίσετε τον ιό και να αναρρώσετε.

Τι συμβαίνει όταν έρθετε ξανά σε επαφή με την COVID-19;

Η επαναμόλυνση αποτελεί μείζον ζήτημα για τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας, ειδικά τώρα που όλα τα κράτη  έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα σύνορά τους και προσπαθούν να επανέθουν στην κανονικότητα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κορωνοϊός είναι «μια και ολοκληρωμένη μόλυνση», έτσι ώστε εάν κάποιος μολυνθεί με τον  ιό, να αναπτύξει αντισώματα και την επόμενη φορά που θα έρθει σε επαφή μαζί του, να μπορεί να τον αντιμετωπίσει το σώμα του, πριν εκδηλώσει τα συμπτώματα της ασθένειας», ανέφερε ο Jeffrey Shaman, διευθυντής του προγράμματος για το Κλίμα και τη Δημόσια Υγεία του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο HealthDay Live.

Οι ερευνητές αναρωτιούνται εάν ένας ασθενής ο οποίος ανάρρωσε από τον ιό, θα μπορούσε να μολυνθεί ξανά και στην περίπτωση που επαναμολυνθεί, διερωτούνται εάν ο δεύτερος γύρος λοίμωξης θα ήταν πιο ήπιος ή ακόμη πιο σοβαρής μορφής.

Μπορεί κάποιος πρώην ασθενής με COVID-19 να επαναμολυνθεί;

Διάσπαρτες μελέτες έχουν βρει την παρουσία της COVID-19 στην κυκλοφορία του αίματος σε άτομα που έχουν αναρρώσει, είπε ο Shaman. Αλλά δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για πραγματική επανεμφάνιση της λοίμωξης ή για κάτι άλλο.

«Το έχουμε συναντήσει πολλές φορές. Άνθρωποι που πιστεύαμε ότι είχαν αναρρώσει και είχαν διαγνωστεί αρνητικοί, να εξετάζονται ξανά και να διαγιγνώσκονται θετικοί», δήλωσε ο Shaman. «Δεν έχουμε πραγματικά και οριστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενη λοίμωξη».

Σύμφωνα με τον Δρ. Greg Poland, διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας Εμβολίων στην Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ, Minn, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές εξηγήσεις για αυτές τις περιπτώσεις, που πρέπει να αποκλειστούν πριν να είναι σε θέση να πει κάποιος ότι οι άνθρωποι μπορούν να επαναμολυνθούν με COVID-19.

Όπως εξήγησε, στις μελέτες που πραγματοποιούνται υπάρχει πιθανότητα να συλλέγεται υπολειμματικό γενετικό υλικό του ήδη εξασθενημένου ιού και όχι ενεργή λοίμωξη. Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι ο κορωνοϊός παραμένει περισσότερο στο σύστημα του ανθρώπου από ό, τι ήταν προηγουμένως γνωστό και οι μελέτες που πραγματοποιούνται αργότερα, ανιχνεύουν ιογενή στοιχεία, που δεν βρέθηκαν αμέσως μετά την ανάρρωση του ατόμου.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουμε αναφορικά με την ασυλία του οργανισμού έναντι της COVID-19, είναι μόνο ότι διαρκεί 18 εβδομάδες», δήλωσε ο Poland, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν μεσοπρόθεσμα δεδομένα.

Η εξέταση των έξι άλλων γνωστών κορωνοϊών για να βρεθούν ενδείξεις που να σχετίζονται με την COVID-19 έχουν απογοητευτικά αποτελέσματα, επειδή οι ανοσοαποκρίσεις διαφέρουν πάρα πολύ, υπογράμμισε ο Poland, εξηγώντας ότι οι τέσσερις ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, είναι σε θέση να μολύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα σχετικά εύκολα. «Με τους τέσσερις εποχιακούς ιούς που κυκλοφορούν περισσότερο κάθε χειμώνα, η προστασία διαρκεί μόλις 80 ημέρες έως και ένα ή δύο χρόνια», δήλωσε.

Περίπου το 90% του πληθυσμού έχει αντισώματα για καθένα από αυτούς τους τέσσερις ιούς, αλλά προκαλούν μόλυνση επανειλημμένα. Έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι πάσχουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις λόγω αυτών των ιών, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό. Αυτό σημαίνει ότι μολύνονται ξανά και ξανά παρά τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει.

Έχει σημασία η μετάλλαξη των ιών;

Οι δύο κορωνοϊοί που προκάλεσαν πανδημίες, οι SARS και MERS, δημιουργούν αντισώματα, τα οποία παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος για δύο έως τρία χρόνια. Αλλά και οι δύο εξαφανίστηκαν προτού οι ερευνητές μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως το κατά πόσον τα αντισώματα τους θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από μελλοντικές μολύνσεις.

Μελέτες σε ανθρώπους που ξεπέρασαν την COVID-19, έχουν βρει «εξουδετερωτικά αντισώματα» στο αίμα τους, το είδος των αντισωμάτων που εμποδίζει τον ιό να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό, εάν δημιουργήθηκαν αρκετά τέτοια αντισώματα, ώστε να είναι σε θέση να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Poland, η επαναμόλυνση είναι ενδεχόμενη, αλλά θεωρεί ότι δεν θα είναι τόσο σοβαρής μορφής. Τονίζει ωστόσο, ότι οι ιοί μεταλλάσσονται και μεταλλάσσονται με αργούς ρυθμούς και μια μεταλλαγμένη μορφή του κορωνοϊού COVID-19, θα μπορούσε να καλύψει τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν για την καταπολέμηση νέων στελεχών.

Από την άλλη ο Javaid θεωρεί απίθανο ότι ο κορωνοϊός θα μεταλλαχθεί με τον τρόπο που μεταλλάσσεται η γρίπη. Ο ιός της γρίπης έχει γενετικό υλικό που προάγει την ταχεία μετάλλαξη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτούνται ετήσιοι εμβολιασμοί γρίπης για ακόμη μεγαλύτερη προστασία. Όσον αφορά τον κορωνοϊό, το γενετικό υλικό του, έχει μικρότερη μεταλλακτικότητα.  Η ικανότητα μετάλλαξης του ιού της γρίπης είναι πολύ υψηλότερη.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε για αυτόν τον συγκεκριμένο ιό είναι εάν έχει την ικανότητα να μεταλλαχθεί τόσο, ώστε να μην έχουμε καμία προστασία. Εάν δεν αλλάξει, θα προστατευθούμε για το χρονικό διάστημα που τα αντισώματα θα παραμείνουν στο σώμα μας. Εάν αλλάξει ουσιαστικά, ενδέχεται να επαναμολυνθούμε και μάλιστα να ασθενήσουμε σοβαρά, αν και η πιθανότητα αυτού του σεναρίου είναι πολύ μικρή.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved