Πρόληψη και θεραπεία

Άσθμα & ΧΑΠ: Εγκρίνεται το πρώτο γενόσημο φάρμακο από τον FDA

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη γενόσημη έκδοση ενός φαρμάκου με την επωνυμία Symbicort, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Το εν λόγω φάρμακο περιέχει βουδεσονίδη, ένα κορτικοστεροειδές που βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής και φορμοτερόλη, ένα βρογχοδιασταλτικό μακράς δράσης που χαλαρώνει τους μυς των αεραγωγών και διευκολύνει το σφίξιμο στο στήθος και τη δύσπνοια. (Τι μπορεί να προκαλέσει θωρακικό πόνο;)

Το Symbicort, το οποίο χρησιμοποιείται ως συσκευή εισπνοής, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επεισόδια άσθματος και ΧΑΠ, τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους σε άτομα με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα. (Πώς να ζείτε υγιεινά με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ);)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το γενόσημο Symbicort;

Το Symbicort είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και ταχύτερα δραστικά φάρμακα για το άσθμα και τη ΧΑΠ, για άτομα που δεν μπορούν να διαχειριστούν καλά τα συμπτώματά τους με άλλους τρόπους. Χρησιμοποιείται σε μορφή εισπνοών, δύο φορές την ημέρα και η δόση του εξαρτάται από το τι θα συστήσει ο γιατρός κατά περίπτωση. (Άσθμα σε παιδιά)

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν από τα πρώτα του είδους του, που είχαν μελετηθεί σε Αφροαμερικανούς ασθενείς με μέτριο έως σοβαρό άσθμα, οδηγώντας σε σημαντικές βελτιώσεις των πνευμόνων.

Η γενόσημη έκδοση του φαρμάκου περιέχει τα ίδια συστατικά με τα αντίστοιχα επώνυμα φάρμακα, σύμφωνα με τον Δρ. Payel Gupta, πιστοποιημένο γιατρό αλλεργιών και άσθματος στο SUNY Downstate Medical Center στο Mt. Sinai Medical Center στη Νέα Υόρκη. Την ίδια ώρα που παρέχει επιπρόσθετα οφέλη στους ασθενείς, όπως το μειωμένο κόστος και η βελτιωμένη πρόσβαση. Συγκεκριμένα, τα γενόσημα φάρμακα είναι γενικά λιγότερο ακριβά από την αρχική μάρκα, γεγονός που τα καθιστά πιο προσιτά στους ανθρώπους.

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι αεραγωγοί διογκώνονται και στενεύουν, παράγοντας επιπλέον βλέννα. Αυτή η κατάσταση προκαλεί βήχα, συριγμό και δύσπνοια. Το άσθμα προκαλεί μικρή ενόχληση στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά για άλλους αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, που επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Για το άσθμα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, αλλά τα συμπτώματα που προκαλεί μπορούν να ελεγχθούν. Τα πιο κοινά συμπτώματα του άσθματος είναι:

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ενδεχομένως το άσθμα να επιδεινώνεται είναι:

  • Τα συμπτώματα του άσθματος γίνονται όλο και πιο συχνά
  • Αυξανόμενη δυσκολία στην αναπνοή
  • Πιο συχνή ανάγκη για χρήση συσκευής εισπνοής

Τι είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια;

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πνευμονική πάθηση, κατά την οποία παρεμποδίζεται η ροή του αέρα από τους πνεύμονες. Το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα είναι οι δύο πιο συχνές παθήσεις που συμβάλλουν στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Παρόλο που η ΧΑΠ είναι μια προοδευτική νόσος, που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, εν τούτοις είναι θεραπεύσιμη.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι τα ακόλουθα: