Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Άσθμα: Μπορούν τα φίλτρα αέρα να διευκολύνουν την αναπνοή των παιδιών;

Το φίλτρο αέρα μπορεί να παγιδεύσει πολύ λεπτά σωματίδια ρύπανσης, τα οποία έχουν διάμετρο μικρότερη από τα 2,5 χιλιοστά και σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς και Κινέζους επιστήμονες, στην περίπτωση που αυτά τα φίλτρα αέρα χρησιμοποιούνται στο υπνοδωμάτιο των παιδιών, βελτιώνεται η αναπνοή τους, κυρίως στα παιδιά που έχουν άσθμα. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι υπάρχουν φυσιολογικές βελτιώσεις στους αεραγωγούς των παιδιών όταν χρησιμοποιούνται φίλτρα αέρα και υποδηλώνει μάλιστα, ότι η συνεχής χρήση τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, όχι μόνο στην ανακούφιση, του άσθματος.

Μπορούν τα φίλτρα αέρα να διευκολύνουν την αναπνοή των παιδιών με άσθμα;

Τα λεπτά σωματίδια (PM2.5) είναι ένας ατμοσφαιρικός ρύπος που βρίσκεται παντού, ο οποίος προέρχεται από τις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων, από τις πυρκαγιές, από βιομηχανικές πηγές και βενζινοκίνητα οχήματα. Τα σωματίδια αυτά είναι τριάντα φορές μικρότερα σε διάμετρο από την ανθρώπινη τρίχα και εισπνέονται εύκολα, ενώ μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους κατώτερους αεραγωγούς, προκαλώντας ή επιδεινώνοντας τα συμπτώματα άσθματος.

Οι ερευνητές, για να διερευνήσουν το κατά πόσον το φίλτρο αέρα να διευκολύνει την αναπνοή των παιδιών με άσθμα, διεξήγαγαν τη διπλή-τυφλή μελέτη crossover σε ένα προάστιο της Σαγκάης το 2017, σε μια περίοδο που η ρύπανση από PM2.5 ήταν σε μέτρια επίπεδα. Δόθηκαν, λοιπόν, στους γονείς 43 παιδιών με ήπιο και μέτριο άσθμα, 2 φίλτρα αέρα και τους ζητήθηκε να τα χρησιμοποιούν στο υπνοδωμάτιο των παιδιών τους για δύο εβδομάδες. Το ένα φίλτρο ήταν υψηλής απόδοσης σωματιδιακού αέρα (HEPA) ικανό να αφαιρεί τα λεπτά σωματίδια και το άλλο ήταν ψεύτικο φίλτρο. Σημειώνεται ότι ούτε τα παιδιά, ούτε οι οικογένειες τους ήξεραν ποιο φίλτρο ήταν ποιο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις των λεπτών σωματιδίων στα παιδικά υπνοδωμάτια, ήταν κατά 2/3 λιγότερες όταν χρησιμοποιούσαν το πραγματικό φίλτρο, σε σχέση με το ψεύτικο. Σύμφωνα με τον Michael H. Bergin, καθηγητή αστικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Duke’s Pratt School of Engineering, αυτές οι βελτιώσεις του αέρα είχαν θετικό αντίκτυπο στους πνεύμονες των παιδιών και συγκεκριμένα επέφεραν μέση μείωση στην αντίσταση των αεραγωγών κατά 24%, μέση μείωση της αντοχής των αεραγωγών κατά 43,5%, μέση αύξηση της ελαστικότητας των αεραγωγών κατά 73,1% και μέση μείωση του εμπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου κατά 27,6%.

Μάλιστα, ο Δρ. Junfeng Zhang, καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στη Περιβαλλοντική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, δήλωσε ότι παρόλο που αυτά τα οφέλη διήρκεσαν μόνο όσο χρησιμοποιούνταν τα φίλτρα, ενδεχομένως τα παιδιά να δουν μακροπρόθεσμα οφέλη και να συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν σε συνεχόμενη βάση. Υπογράμμισε δε ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά για να αναπτύξει φάρμακα, τα οποία να μπορούν να λειτουργήσουν στους κατώτερους αεραγωγούς, αλλά είναι πολύ ακριβά και τα ευρήματα αυτής της μελέτης, δείχνουν ότι τα φίλτρα αέρα μπορούν να μειώσουν την έκθεση των κατώτερων αεραγωγών στους ρύπους και βοηθούν τα παιδιά να αναπνεύσουν καλύτερα, χωρίς να χρειάζονται αυτά τα ακριβά φάρμακα, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην περίπτωση που αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν από κλινικές δοκιμές, τα φίλτρα αέρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως ένα προληπτικό μέτρο για τη διαχείριση του άσθματος σε μολυσμένα υπαίθρια ή αστικά περιβάλλοντα σε παγκόσμιο επίπεδο.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Association Between Bedroom Particulate Matter Filtration and Changes in Airway Pathophysiology in Children With Asthma https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2763826

Indoor HEPA filters significantly reduce pollution indoors when outside air unhealthy, study finds https://phys.org/news/2018-09-indoor-hepa-filters-significantly-pollution.html

News tagged with air filters https://medicalxpress.com/tags/air+filters/