Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Ασθματική βρογχίτιδα: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;

Τα άτομα με άσθμα, όταν μολύνονται από ιογενείς λοιμώξεις, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο ασθματικής βρογχίτιδας, που σημαίνει ότι αναπτύσσουν οξεία βρογχίτιδα. Τυπικά, η οξεία βρογχίτιδα υποχωρεί μέσα σε δύο εβδομάδες, αλλά η χρόνια βρογχίτιδα δεν υποχωρεί και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα άτομα με άσθμα. (Βρογχίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την βρογχίτιδα και τον πυρετό;)

Τι είναι η ασθματική βρογχίτιδα;

Το άσθμα είναι μια πάθηση των πνευμόνων που προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς. Όταν συμβαίνει αυτό, οι αεραγωγοί στενεύουν, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή.

Η βρογχίτιδα μοιάζει πολύ με το άσθμα, διότι προκαλεί και αυτή φλεγμονή στα βρογχιόλια, ενώ παράλληλα αυξάνει την βλέννα στους αεραγωγούς, οδηγούνται τελικά σε στένωση. (Υπερπαραγωγή βλέννας αναπνευστικού: Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες της;)

Η βρογχίτιδα είναι είτε οξεία, είτε χρόνια. Η οξεία βρογχίτιδα προκαλείται από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, τα συμπτώματα της οποίας υποχωρούν περίπου σε μια εβδομάδα, ωστόσο ο βήχας μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι ένας τύπος ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), μια πάθηση των πνευμόνων που δυσκολεύει την αναπνοή, η οποία επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση, που τα συμπτώματά της δεν υποχωρούν, παραμόνο μετριάζονται μέσω φαρμακευτικής αγωγής. (Άσθμα: Ποιες είναι οι καλύτερες μορφές άσκησης;)

Τα άτομα με άσθμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βρογχίτιδας. Η ασθματική βρογχίτιδα είναι αποτέλεσμα ταυτόχρονης ύπαρξης άσθματος και βρογχίτιδας. Ένας συνδυασμός που επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα. (Τι συμβαίνει στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η βρογχίτιδα;

Τα κλασικά συμπτώματα της βρογχίτιδας περιλαμβάνουν:

Σημειώνεται ότι ο πυρετός και ο λήθαργος είναι λιγότερο συχνά συμπτώματα της βρογχίτιδας.

Σε περίπτωση που εμφανίζετε συμπτώματα πέραν από παραγωγικό βήχα, συριγμό και συμφόρηση στο στήθος, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να έχετε πνευμονία, γι΄αυτό επισκεφτείτε τον γιατρό σας. (Άτυπη πνευμονία: Ποιες οι αιτίες της; Τι συμπτώματα προκαλεί;)

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο βρογχίτιδας;

Παράγοντες πέραν από το άσθμα, που αυξάνουν τον κίνδυνο βρογχίτιδας, περιλαμβάνουν:

Πώς γίνεται διάγνωση ασθματικής βρογχίτιδας;

Στην αρχή, η ασθματική βρογχίτιδα μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα. Όταν όμως τα συμπτώματα αρχίσουν να επιδεινώνονται, η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη.

Αρχικά, ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις για τα συμπτώματά σας και θα προχωρήσει σε μια φυσική εξέταση για ακρόαση της αναπνοής. Στη συνέχεια, θα προβεί σε μια σειρά από εξετάσεις όπως:

  • Εξέταση πνευμονικής λειτουργίας: Έλεγχος του ποσοστού του αέρα που μπορούν να συγκρατήσουν οι πνεύμονες και του πόσο καλά κινείται ο αέρας μέσα και έξω από τους πνεύμονες.
  • Ακτινογραφία θώρακα: Απεικονιστική εξέταση που δείχνει αν υπάρχει πνευμονία ή τυχόν ανωμαλίες στους πνεύμονες.
  • Αξονική τομογραφία (CT): Απεικονιστική εξέταση που πραγματοποιείται σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της ακτινογραφίας δεν είναι ξεκάθαρα, η οποία δίνει στον γιατρό μια πιο λεπτομερή εικόνα των πνευμόνων.
  • Εξετάσεις αίματος: Έλεγχος της ποσότητας των αερίων του αίματος, όπως το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα (με την βρογχίτιδα τα επίπεδα του οξυγόνου μπορεί να είναι χαμηλότερα από το κανονικό).

Πώς θεραπεύεται η ασθματική βρογχίτιδα;

Παρόλο που η οξεία βρογχίτιδα υποχωρεί μόνη της, η ασθματική βρογχίτιδα απαιτεί θεραπεία. Οι θεραπευτικές επιλογές της ασθματικής βρογχίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Μη συνταγογραφούμενα κατασταλτικά του βήχα και αναλγητικά, όπως το Advil (ιβουπροφαίνη)
  • Ξεκούραση
  • Κατανάλωση άφθονου νερού για χαλάρωση της βλέννας
  • Χρήση υγραντήρα δωματίου (η υγρασία βοηθά στην αραίωση της βλέννας)