Ψυχική υγεία

Αθλητική ανορεξία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την διατροφική αυτή διαταραχή;

Η αθλητική ανορεξία (ή ανορεξία των αθλητών), είναι ένας τύπος διατροφικής διαταραχής που επηρεάζει αθλητές και άτομα που ασχολούνται πολύ με την άσκηση. Τα άτομα με αθλητική ανορεξία περιορίζουν την πρόσληψη θερμίδων σε ακραία επίπεδα και ασκούνται υπερβολικά για να διατηρήσουν την αδύνατη εμφάνισή τους, που έχει άμεση σχέση με τον αθλητισμό. (Εθισμός στην άθληση)

Σημειώνεται ότι η αθλητική ανορεξία δεν είναι μια επίσημα αναγνωρισμένη διατροφική διαταραχή. (Νευρική Ανορεξία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Ποια είναι τα συμπτώματα της αθλητικής ανορεξίας;

Η αθλητική ανορεξία είναι δύσκολο να εντοπιστεί επειδή η άσκηση είναι φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητας των αθλητών. Όμως μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί είναι τα ακόλουθα:

Τα άτομα με αθλητική ανορεξία χρειάζονται συνήθως περισσότερο χρόνο αποκατάστασης μεταξύ των προπονήσεών τους και τις περισσότερες φορές αισθάνονται ενοχές, θυμό και άγχος όταν χάνουν μια από τις προπονήσεις τους. Μάλιστα, όταν οι γύρω τους τους επισημαίνουν ότι ασκούνται υπερβολικά, τείνουν να αντιδρούν με έναν έντονα αμυντικό τρόπο. 


Ποια είναι τα αίτια της αθλητικής ανορεξίας;

Τα αίτια της αθλητικής ανορεξίας είναι ασαφή. Γενικά, οι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή εάν έχουν βιώσει τα ακόλουθα:

  • Κριτική για τις διατροφικές τους συνήθειες ή το βάρος τους
  • Οικογενειακό ιστορικό διατροφικών διαταραχών, αλκοολισμού ή κατάχρησης ναρκωτικών
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση ή τελειομανείς συμπεριφορές
  • Άγχος και πίεση για ένα ιδιαίτερα αδύνατο σώμα
  • Σεξουαλική κακοποίηση

Γενικά, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην αθλητική ανορεξία σε σχέση με τους άνδρες, ωστόσο η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα.

Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες διατροφικές διαταραχές, τα άτομα με αθλητική ανορεξία έχουν διαστρεβλωμένη αίσθηση της εικόνας του σώματός τους και διακατέχονται από έντονο φόβο μήπως πάρουν βάρος. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο εάν συμμετέχουν σε αθλήματα που απαιτούν τακτικούς ελέγχους του βάρους, όπως η πυγμαχία ή αθλήματα που περιλαμβάνουν σφιχτές στολές, όπως οι καταδύσεις, ο χορός και το κολύμπι. (Διατροφικές διαταραχές: Γιατί οι ασθενείς συχνά υποτροπιάζουν;)

Ποιους κινδύνους ελλοχεύει η αθλητική ανορεξία;

Η αθλητική ανορεξία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως:

Πώς θεραπεύεται η αθλητική ανορεξία;

Η θεραπευτική προσέγγιση της αθλητικής ανορεξίας είναι πολύπλευρη. Συνήθως, ο γιατρός παραπέμπει τους ασθενείς σε μια ομάδα ειδικών, η οποία περιλαμβάνει:

  • Ψυχολογική στήριξη: Ένας ψυχολόγος ή ένας ψυχίατρος βοηθά τους ασθένειες μέσω ψυχοθεραπείας να αναγνωρίσουν και να αμφισβητήσουν τις αρνητικές τους σκέψεις, τα πρότυπα και τις πεποιθήσεις τους, που τελικά τους οδηγούν σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Παράλληλα, μπορεί να συνταγογραφήσει και αντικαταθλιπτικά, τα οποία δεν θεραπεύουν την διατροφική διαταραχή, αλλά μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη που συνοδεύουν την διατροφική διαταραχή.
  • Διατροφική θεραπεία: Ο διατροφολόγος εκπαιδεύει τους ασθενείς για το τι είναι υγιεινή διατροφή και τους μαθαίνει πώς θα προσαρμόζουν τις διατροφικές τους συνήθειες στο πλαίσιο ενός εξατομικευμένου προγράμματος γευμάτων, με τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα, εμπλουτισμένο με τακτικά σνακ.
  • Οδοντική υγεία: Ο οδοντίατρος επισημαίνει στους ασθενείς τα οδοντιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την αθλητική ανορεξία.

Τονίζεται ότι η υποστήριξη από τον σύντροφό, την οικογένεια και τους φίλους είναι σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας της αποκατάστασης.