Πρόληψη και θεραπεία

Αθλητισμός: Τι προμήθειες χρειάζεστε στο κουτί πρώτων βοηθειών;

Ένα βασικό φαρμακείο πρώτων βοηθειών για τον αθλητισμό -και για γενική χρήση- πρέπει πάντα να περιέχει τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση των πιο συνηθισμένων τραυματισμών. Αφού τα έχετε αυτά, το φαρμακείο μπορεί στη συνέχεια να προσαρμοστεί στις ειδικές ανάγκες του αθλήματος που κάνετε εσείς ή το παιδί σας.

Ποια είναι τα βασικά είδη πρώτων βοηθειών που χρειάζεστε σε ένα αθλητικό φαρμακείο;

  • Βασικά είδη

Ανεξάρτητα από το άθλημα που κάνετε, είναι πάντα χρήσιμο να έχετε μαζί σας ένα σπρέι για επούλωση, αθλητικές ταινίες για μικρά διαστρέμματα και επιθέματα για φουσκάλες. Πάρτε μαζί σας χάπια παρακεταμόλης, τα οποία μπορούν να καταπραΰνουν τον άμεσο πόνο των αθλητικών τραυματισμών και χάπια ιβουπροφαίνης  ,τα οποία μπορούν να μειώσουν τυχόν πρήξιμο που σχετίζεται με ένα διάστρεμμα, για παράδειγμα.

Είναι επίσης χρήσιμο να έχετε γενικό εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, όπως αποστειρωμένα μαντηλάκια για τον καθαρισμό των πληγών, ένα αντισηπτικό σπρέι για την πρόληψη των λοιμώξεων, επιδέσμους, επιθέματα και παγοκύστες. Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε μια κουβέρτα για να κρατάτε τους τραυματίες ζεστούς – αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν βρίσκονται σε κατάσταση σοκ μετά από ένα τραυματισμό.

Δεν θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ένα πλήρες κουτί πρώτων βοηθειών αν απλά πάτε για ένα γρήγορο τζόκινγκ στο πάρκο, αλλά είναι πάντα χρήσιμο να έχετε μαζί σας ένα μικρό φαρμακείο για κοψίματα και γρατζουνιές μερικά αντισηπτικά μαντηλάκια, επιδέσμους.

  • Ομαδικά αθλήματα

Τραυματισμοί όπως μώλωπες, εκδορές και διαστρέμματα αστραγάλων είναι πιο συνηθισμένοι στα ομαδικά αθλήματα, ιδίως στο ποδόσφαιρο και το βόλεϊ, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόσκρουσης. Έτσι, το κουτί πρώτων βοηθειών σας θα πρέπει να περιέχει παγοκύστες, ελαστικούς επιδέσμους και αυτοκόλλητα επιθέματα, καθώς και ένα αμβλύ ψαλίδι για να κόβετε τους επιδέσμους και μια μικροπορώδης χειρουργική ταινία για να σφραγίζετε τους επιδέσμους πάνω από μια πληγή ή για να τους τοποθετείτε πάνω από μικρά κοψίματα και εκδορές. Ένα ψυκτικό σπρέι μπορεί να προσφέρει δροσερή ανακούφιση για μυϊκούς πόνους και διαστρέμματα.

  • Αθλήματα με ρακέτες

Τα επιθέματα για φουσκάλες είναι απαραίτητα – οι φουσκάλες στα πόδια εμφανίζονται στα περισσότερα αθλήματα, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνές σε παιχνίδια όπως το τένις χάρη στις συχνές κινήσεις μπρος-πίσω και πλάγια, που προκαλούν μεγάλη τριβή. Μια κρέμα κατά της τριβής θα ήταν επίσης χρήσιμη για την αποφυγή τριβής των παπουτσιών. Μια επιστραγαλίδα μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα, καθώς τα διαστρέμματα των αστραγάλων είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα στα αθλήματα με ρακέτες, όπως το τένις και το σκουός.

  • Αθλήματα στίβου

Για τα αθλήματα στίβου, όπως το τρέξιμο, τα εμπόδια και το άλμα εις ύψος, θα χρειαστείτε προμήθειες για τη θεραπεία φουσκάλων, τεντωμένων μυών και διαστρεμμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν ένα φάκελο ανάρτησης ή ακινητοποίησης ώμου, ζεστά και κρύα επιθέματα και επιθέματα για φουσκάλες. Τα κρύα επιθέματα είναι καλά για άμεση χρήση σε διαστρέμματα, ενώ τα θερμικά επιθέματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πονεμένους μύες.

Εάν παίζετε σε εξωτερικούς χώρους, το σετ σας θα πρέπει να περιλαμβάνει αντηλιακή κρέμα για την πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος. Σε περίπτωση τσιμπήματος μέλισσας ή σφήκας, συσκευάστε ένα φαρμακείο για τις αλλεργίες που περιλαμβάνει αντιισταμινικά δισκία από το στόμα και τοπική κρέμα υδροκορτιζόνης. Εάν ο αριθμός της γύρης είναι υψηλός, θα μπορούσατε επίσης να συμπεριλάβετε αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες για να καταπραΰνετε τυχόν ερεθισμούς που σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα.

Τι μπορείτε να κάνετε αν δεν έχετε μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών;

Μπορεί να βρεθείτε σε μια δύσκολη θέση και να μην έχετε στη διάθεση σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών, μην πανικοβάλλεστε υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές που μπορούν να σας σώσουν. Τα προϊόντα υγιεινής είναι πραγματικά αποτελεσματικά εργαλεία πρώτων βοηθειών, χάρη στην απορροφητικότητά τους! Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια σερβιέτα ως αυτοσχέδιο επίδεσμο, ή ένα μικρό ταμπόν μπορεί να εισαχθεί στο ρουθούνι σε περίπτωση ρινορραγίας- διότι ασκεί πίεση και απορροφά το αίμα.

Ένα μπλουζάκι – ή τα περισσότερα άλλα είδη ρουχισμού – μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ασκήσει πίεση σε μια πληγή, αν χρειαστεί. Εάν είναι αρκετά μακρύ, ένα ρούχο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινός φάκελος για να στηρίξει ένα κάταγμα στον ώμο ή το χέρι μέχρι να λάβετε θεραπεία από έναν ειδικό.