Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Αθροιστική κεφαλαλγία: Ποια συμπτώματα προκαλεί; Πώς αντιμετωπίζεται;

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι ένας σπάνιος και επώδυνος τύπος πρωτοπαθούς πονοκεφάλου. Οι εν λόγω πονοκέφαλοι εμφανίζονται σε ομάδες και διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο ονομάζονται αθροιστικοί. (Πονοκέφαλος στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Ένας άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίζει αθροιστικούς πονοκεφάλους, οι οποίοι μπορεί να υποχωρήσουν για μήνες ή και χρόνια, πριν επιστρέψουν ξανά για ένα χρονικό διάστημα. (Χρόνιος καθημερινός πονοκέφαλος: Ποιοι οι τύποι του; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι;

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες έχουν χαρακτηριστικό χρόνο, σοβαρότητα, τύπο και συμπτώματα.

  • Ο αθροιστικός πονοκέφαλος προκαλεί έντονο πόνο, που συχνά περιγράφεται ως οξύς ή καυστικό.
  • Ο πόνος εμφανίζεται στη μία πλευρά του προσώπου, πάνω από το μάτι και γύρω από τον κρόταφο, στην ίδια πλευρά του προσώπου.
  • Ο πόνος συνήθως κορυφώνεται στα πρώτα 5-10 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες πριν υποχωρήσει.
  • Μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως οίδημα γύρω από το ένα ή και τα δύο μάτια, δακρύρροια ή κοκκίνισμα των ματιών, ρινική συμφόρηση, χλωμό δέρμα και ανησυχία.

Ποια είναι τα αίτια των αθροιστικών κεφαλαλγιών;

Ο πόνος των αθροιστικών κεφαλαλγιών οφείλεται στη διαστολή ή διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο και το πρόσωπο. Η διαστολή αυτή, ασκεί πίεση στο τρίδυμο νεύρο, το οποίο μεταφέρει τις αισθήσεις από το πρόσωπο στον εγκέφαλο. Η αιτία της διαστολής αυτής είναι άγνωστη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ανωμαλίες στον υποθάλαμο, μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου η οποία ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος, την πίεση του αίματος, τον ύπνο και την έκκριση των ορμονών, μπορεί να ευθύνονται για τις αθροιστικές κεφαλαλγίες.

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες μπορεί επίσης να οφείλονται στην αιφνίδια απελευθέρωση κάποιων χημικών, της ισταμίνης, η οποία καταπολεμά τα αλλεργιογόνα και της σεροτονίνης, η οποία ρυθμίζει την διάθεση. (Έχεις ημικρανίες; Πρόσεξε τον φωτισμό του γραφείου σου!)

Πώς αντιμετωπίζονται οι αθροιστικές κεφαλαλγίες;

Τα παυσίπονα, συνήθως δεν λειτουργούν στην αντιμετώπιση των αθροιστικών πονοκεφάλων, υπάρχουν όμως άλλοι τρόποι θεραπείας που είναι αποτελεσματικοί, σε συνδυασμό με διάφορα προληπτικά μέτρα. (Πονοκέφαλος που χειροτερεύει; Πότε χρειάζεται μια εξέταση απεικόνισης εγκεφάλου;)

1. Οξεία θεραπεία

Το εισπνεόμενο οξυγόνο είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της αθροιστικής κεφαλαλγίας. Η έρευνα έχει δείξει ότι η εισπνοή οξυγόνου μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την επιθετική αθροιστική κεφαλαλγία. (4 τρόποι να κρατήσετε τους καλοκαιρινούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες μακριά)

Επίσης, συνταγογραφούνται φάρμακα που ονομάζονται τριπτάνες, για την αντιμετώπιση των αθροιστικών πονοκεφάλων. Το Imitrex είναι η πιο κοινή τριπτάνη, η οποία χορηγείται σε μορφή χαπιού, ενέσιμη μορφή και ως ρινικό σπρέι. Μερικές φορές συνταγογραφείται και ένα άλλο φάρμακο σε ενέσιμη μορφή, που ονομάζεται διυδροεργοταμίνη. Σημειώνεται ότι η διυδροεργοταμίνη είναι επικίνδυνη σε συνδυασμό με τις τριπτάνες.

Οι τριπτάνες ή η ενέσιμη διυδροεργοταμίνη, συνταγογραφείται συνήθως σε συνδυασμό με εισπνεόμενο οξυγόνο. (Πονοκέφαλος μετά το Botox: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

2. Προληπτικά μέτρα

Αν οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι είναι συχνοί, τότε μπορεί να συνταγογραφηθεί κάποιο προληπτικό φάρμακο, όπως:

  • Η βεραπαμίλη
  • Ένας νευρικός αποκλειστής
  • Το Topamax
  • Το Emgality
  • Ένας αναστολέας cGRP

Επιπρόσθετα, ένα αθροιστικό επεισόδιο μπορεί να συντομεύσει με τη χρήση μιας σύντομης θεραπείας στεροειδών. (Πώς συνδέεται ο ύπνος με τον καρκίνο του πνεύμονα;)

Διευκρινίζεται ότι οι προληπτικές θεραπείες πρέπει να ξεκινούν τη στιγμή που ξεκινά η επίθεση του αθροιστικού πονοκεφάλου. (Πώς σχετίζεται ο πονοκέφαλος με το αλκοόλ;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved