Πρόληψη και θεραπεία

Άτμισμα: Αυξάνει περισσότερο από το κάπνισμα, τον κίνδυνο καρκίνου της μύτης και του λαιμού

Οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και ναργιλέ ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου της μύτης, των ιγμορείων και του λαιμού, συγκριτικά με τους καπνιστές συμβατικών τσιγάρων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Tobacco Use Insights. (Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Είναι δύσκολο να το σταματήσεις, αλλά υπάρχει τρόπος)

Όπως εξήγησε η ερευνητική ομάδα, αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι χρήστες ατμιστικών προϊόντων και ναργιλέ, έχουν την τάση να εκπνέουν τον καπνό περισσότερο από τη μύτη τους, συγκριτικά με τους καπνιστές που τον εκπνέουν συνήθως από το στόμα. (Το άτμισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανικανότητας στους άνδρες)

Πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες είναι ειδικά διαμορφωμένες να ζεσταίνουν και να ατμοποιούν ένα ειδικό υγρό, το οποίο εισπνέεται από τον χρήστη. Αυτό το υγρό, θεωρητικά, μπορεί να περιέχει το οτιδήποτε, όμως τα περισσότερα περιέχουν νικοτίνη και αρωματικά συστατικά μαζί με άλλα χημικά. (Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και είναι αμφίβολο αν συμβάλλουν στη διακοπή του καπνίσματος)

Ωστόσο, ο τρόπος που ζεσταίνεται το υγρό στον ατμοποιητή του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δημιουργεί χημικά και βαρέα μέταλλα τα οποία έχουν συνδεθεί, από διάφορες μελέτες, με τον καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η επιστημονική κοινότητα μάλιστα, δεν γνωρίζει όλα τα συστατικά που υπάρχουν στον ατμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τις επιπτώσεις τους στην υγεία των χρηστών.  Μάλιστα, αυτές οι συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την εισπνοή μαριχουάνας και άλλων ναρκωτικών, πράγμα που αυξάνει τους κινδύνους.

Παρόλο που αρχικά υπήρχε η ελπίδα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμαοι ειδικοί σήμερα αμφισβητούν αυτή την άποψη.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της μύτης;

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Emma Karey, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και ναργιλέ, χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές (εκπνοή κυρίως από τη μύτη), αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της μύτης, κατά δύο φορές περισσότερο, συγκριτικά με τους καπνιστές συμβατικών τσιγάρων. Μάλιστα, αυτό με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικό. (Πώς το κάπνισμα και το άτμισμα επηρεάζουν το μικροβίωμα του στόματός σας;)

Οι ερευνητές παρατήρησαν 123 ατμιστές και 122 καπνιστές συμβατικών τσιγάρων στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Την ίδια ώρα, παρακολούθησαν και 96 άτομα που κάπνιζαν ναργιλέ. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι το 63% των ατμιστών και το 50% των καπνιστών ναργιλέ εξέπνεαν τον καπνό από τη μύτη τους, σε σύγκριση με το 22% των καπνιστών συμβατικών τσιγάρων. (Άτμισμα: Οι έφηβοι που ατμίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών;)

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 1 στους 20 Αμερικανούς ενήλικες είναι ατμιστές. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όσο και οι ναργιλέδες εκθέτουν το αναπνευστικό σύστημα των χρηστών τους, σε υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης, μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων τοξικών χημικών ουσιών, συγκριτικά με τα παραδοσιακά τσιγάρα και τα πούρα. Παρόλα αυτά, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του ναργιλέ στην υγεία παραμένουν ελάχιστα κατανοητές. (Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;)

Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Terry Gordon, καθηγητή περιβαλλοντικής ιατρικής στο NYU Langone, επειδή οι συσκευές ατμίσματος και ναργιλέ χρησιμοποιούνται διαφορετικά από τα παραδοσιακά τσιγάρα, πρέπει να εξεταστούν οι ασθένειες που προκαλούν, τόσο στη μύτη, όσο και στους πνεύμονες, για να αξιολογηθεί περαιτέρω η ασφάλειά τους, πριν κριθούν ως επικίνδυνες. (Το άτμισμα προκαλεί γονιδιακές αλλαγές που οδηγούν σε χρόνιες παθήσεις)

Σε μια σχετική μελέτη, η ίδια ερευνητική ομάδα, βρήκε αυξημένες βλάβες στις ρινικές οδούς των ατμιστών και των χρηστών ναργιλέ. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα φλεγμονωδών ενώσεων που απελευθερώνονται από τα αμυντικά κύτταρα στη μύτη ήταν έως και 10 φορές υψηλότερα στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και ναργιλέ, σε σύγκριση με τους καπνιστές συμβατικών τσιγάρων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν αυτή η ρινική βλάβη οφείλεται στην πραγματικότητα στον τρόπο εκπνοής του καπνού ή σε άλλα άσχετα ζητήματα. (Άτμισμα: προκαλεί τραυματισμό των πνευμόνων (EVALI))

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved