Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Άτομα με HIV: Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου;

Τα άτομα με HIV διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ειδικά στην περίπτωση που ο ιός δεν είναι καλά ελεγχόμενος.

Τα άτομα με HIV διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Matthew Freiberg, είναι ήδη γνωστό ότι τα άτομα που ζουν με HIV διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, θρόμβων αίματος στους πνεύμονες και περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 144.000 βετεράνους των ΗΠΑ. Ο μέσος όρος ηλικίας τους στην αρχή της μελέτης ήταν τα 50 χρόνια, το 97% ήταν άνδρες και περίπου το ένα τρίτο εξ΄ αυτών είχαν διαγνωστεί με HIV. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης εννέα ετών, 3.035 βετεράνοι πέθαναν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και από αυτούς, το 26% είχε HIV.

Οι ερευνητές, αφού προσάρμοσαν τα δεδομένα τους σε διάφορους παράγοντες, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ήταν 14% υψηλότερος για τα άτομα με HIV. Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν κατά 57% υψηλότερος στους βετεράνους με HIV, των οποίων οι εξετάσεις του αίματος τους έδειξαν ότι μακροπρόθεσμα τα επίπεδα των Τ-κυττάρων CD4+, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις, μειώνονταν σταδιακά. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτό δείχνει ότι καθώς ο HIV προχωρούσε, το ανοσοποιητικό τους σύστημα υποβαθμιζόταν.

Μάλιστα, ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος (70%) στους βετεράνους των οποίων οι εξετάσεις του αίματος τους έδειξαν ότι η αντιρετροϊκή θεραπεία δεν κατάφερε μακροπρόθεσμα να καταστείλει  το ιικό φορτίο του HIV.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα με HIV που είχαν υγιή επίπεδα Τ-κυττάρων CD4+ ή χαμηλά επίπεδα ιικού φορτίου στο αίμα τους, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, τόσο για όσους είχαν HIV, όσο και για όσους δεν είχαν, αυξανόταν προοδευτικά με κάθε επιπλέον παράγοντα κινδύνου, όπως οι υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η ηπατίτιδα C, η αναιμία, η κατάχρηση αλκοόλ κ.α

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης είναι σημαντικά, διότι υπογραμμίζουν τη σημασία που έχουν τα χαμηλά επίπεδα του ιικού φορτίου του HIV και η διαχείριση ή η πρόληψη των διαφόρων παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.