Πρόληψη και θεραπεία

Άτομα πλήρως εμβολιασμένα: Πότε, πού και γιατί πρέπει να φοράνε μάσκα;

Σύμφωνα με την τελευταία οδηγία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όσα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ενάντια στη νόσο COVID-19, μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητες τους, όπως έκαναν στο παρελθόν, χωρίς τη χρήση μάσκας. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις, όπου η χρήση μάσκας θεωρείται απαραίτητη.

Ποιος θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος για τη νόσο covid-19;

Το να θεωρηθεί ένας άνθρωπος πλήρως εμβολιασμένος, εξαρτάται από το εμβόλιο που έλαβε.

Τα άτομα που έλαβαν τα εμβόλια της Pfizer-BioNTech και Moderna, τα οποία χορηγούνται σε δύο δόσεις, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα 2 εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.

Τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Johnson & Johnson, το οποίο χορηγείται σε μία δόση, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα 2 εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Τονίζεται ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη περίοδος των 2 εβδομάδων, πρέπει να ακολουθούν όλα τα μέτρα προστασίας και να φορούν κανονικά τη μάσκα τους.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι τα άτομα που πάσχουν από άλλα υποκείμενα νοσήματα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο, ακόμη και μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους δεν θεωρούνται πλήρως προστατευμένα, οπότε προτείνεται να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και να φορούν τη μάσκα τους. Βέβαια είναι θεμιτό να συμβουλευτούν το γιατρό τους, ο οποίος γνωρίζει περεταίρω λεπτομέρειες για την υγεία τους.

Πότε και πού πρέπει να φοράτε μάσκα;

Kαλό να φοράτε τη μάσκα σας όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε πλήθος και άτομα που δεν γνωρίζετε εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Γενικότερα, πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε τη μάσκα σας σε οποιοδήποτε εσωτερικό περιβάλλον, όπου υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι πέραν από την οικογένειά σας, ειδικά εάν είναι αδύνατον να διατηρείτε την ενδεικνυόμενη απόσταση των δύο μέτρων.

Γιατί πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα;

Βασικός στόχος είναι ο περιορισμός των μεταδόσεων του ιού και ο εμβολιασμός είναι μια καλή στρατηγική για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ωστόσο, μέχρι να εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι, πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, διότι δεν γνωρίζουμε εάν ο άλλος που είναι δίπλα μας είναι ή όχι εμβολιασμένος.

Παρόλο που αυτό ακούγεται παράξενο, δεδομένου ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είναι καλά προστατευμένα από τον ιό, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, που ανέρχεται στο 4%, ένα εμβολιασμένο άτομο να αρρωστήσει και να μεταδόσει τον ιό σε κάποιον άλλο. Αν λοιπόν χαλαρώσουμε και αφαιρέσουμε τη μάσκα και στους εσωτερικούς χώρους, όπου η πιθανότητα νόσησης είναι αυξημένη, τότε ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρά τους εμβολιασμούς, θα αρχίσει να αυξάνεται.

Συμπερασματικά

Παρά το γεγονός ότι το CDC έχει χαλαρώσει τις συστάσεις του για την χρήση μάσκας, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να φοράτε τη μάσκα σας, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό σας, σε εσωτερικούς, πολυσύχναστους χώρους, όπου ο κίνδυνος είναι αυξημένος.

Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντική η χρήση μάσκας, εάν στην οικογένεια σας έχετε άτομα ανοσοκατεσταλμένα  ή με υποκείμενα νοσήματα. Γενικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε τη μάσκα σας μέχρι ο επιπολασμός της ασθένειας να μειωθεί σημαντικά.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved