Διατροφή

Αυγά: 10 τρόποι με τους οποίους βελτιώνουν την υγεία

Πώς βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία τα αυγά;

1. Πλούσια σε πρωτεΐνη

Ένα αυγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και εννέα απαραίτητα αμινοξέα, που στην ουσία είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για τη δόμηση του σώματος. Το ασπράδι του αυγού περιέχει περίπου τη μισή πρωτεΐνη και μόνο ένα μικρό μέρος λίπους και χοληστερίνης.

2. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα αυγά είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά -βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα – συγκριτικά με άλλα τρόφιμα. Συγκεκριμένα, από ένα αυγό εξασφαλίζεται:

3. Ευνοούν την «καλή» χοληστερίνη του σώματος

Η «καλή» χοληστερίνη (HDL), φαίνεται να αυξάνεται στο σώμα των ανθρώπων που καταναλώνουν τρία ή περισσότερα αυγά την ημέρα. Φυσικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, την ίδια ώρα αυξάνεται και η κακή χοληστερίνη αν το αυγό καταναλώνεται ολόκληρο. Ο διαχωρισμός κρόκου και ασπραδιού, αποτρέπει αυτό το αποτέλεσμα.(Πόσα αυγά μπορείτε να καταναλώσετε την ημέρα;)

4. Μειώνουν τα τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια εξετάζονται μαζί με την καλή και την κακή χοληστερίνη. Τα χαμηλά τριγλυκερίδια αποτελούν ένδειξη καλής υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση αυγών, ειδικά εκείνων που είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο σώμα.

5. Μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου

Παρόλο που τα αποτελέσματα των μελετών ποικίλουν, σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μια πρόσφατη κινεζική μελέτη, οι άνθρωποι που κατανάλωναν ένα αυγό την ημέρα, είχαν σχεδόν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου αυγά.

6. Βοηθούν στον έλεγχο των μερίδων

Για τα άτομα που θέλουν να περιορίζουν τις μερίδες τους για να χάσουν βάρος και για όσους θέλουν να γνωρίζουν ακριβώς πόσες θερμίδες καταναλώνουν, η κατανάλωση αυγών είναι πολύ σημαντική. Κάθε αυγό περιέχει περίπου 70 θερμίδες, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού και αποτρέπει την υπερκατανάλωση άλλων τροφών.

7. Ευνοούν την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε αυγά που σχεδιάστηκε για απώλεια βάρους, είχαν πιο υγιή καρδιά συγκριτικά με τα άτομα που δεν κατανάλωναν αυγά. Επιπρόσθετα, μια πρόσφατη κινεζική μελέτη, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν ένα αυγό την ημέρα, είχαν σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες καρδιακής νόσου, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν αυγά.

8. Αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού

Τα άτομα που καταναλώνουν αυγά για πρωινό, νιώθουν πιο χορτασμένα μέχρι το μεσημεριανό, πράγμα που μειώνει το ενδεχόμενο υπερκατανάλωσης άλλων τροφίμων και ευνοεί την απώλεια βάρους. Μια μελέτη σε εφήβους διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν ένα αυγό για πρωινό, κατανάλωναν 130 θερμίδες λιγότερες στο μεσημεριανό τους γεύμα.

9. Βοηθούν τα μάτια

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, μειώνουν το ενδεχόμενο οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα εν λόγω αντιοξειδωτικά υπάρχουν στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα αυγά.

10. Οξύνουν τον εγκέφαλο

Τα αυγά περιέχουν βιταμίνη D, η οποία είναι ωφέλιμη για τη φαιά ουσία του εγκεφάλου. Επιπρόσθετα, περιέχουν χολίνη, μια ουσία που βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων (νευρώνες) του εγκεφάλου.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved