Υγεία Δέρματος

Αυτά είναι τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να βάλετε στο πρόσωπο σας

Ποια προϊόντα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στο πρόσωπο σας και για ποιους λόγους;

1. Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, είναι ένα δημοφιλές προϊόν, επειδή σκοτώνει τα βακτήρια που ζουν στο πρόσωπο, ωστόσο, αυτό το προϊόν μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του δέρματος, μαζί και τους ινόβλαστους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την δημιουργία νέων ιστών και την επούλωση πληγών. Αποφύγετε, λοιπόν, να καθαρίζετε το πρόσωπο και τις πληγές σας με το εν λόγω προϊόν και χρησιμοποιείστε απλά σαπούνι και νερό.

2. Μητρικό γάλα

Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι το μητρικό γάλα ωφελεί την υγεία των μωρών. Σήμερα, το μητρικό γάλα χρησιμοποιείτε και για περιποίηση προσώπου, ώστε να απομακρυνθεί η ακμή και παρόλο που δεν μπορεί να βλάψει το δέρμα είναι καλύτερη η χρήση μιας κρέμας που να περιέχει λαυρικό οξύ, το λιπαρό δηλαδή συστατικό που υπάρχει στο μητρικό γάλα.

3. Αμαμήλις (Witch Hazel)

Το φυτό αμαμήλις είναι ένα φυσικό φάρμακο για την ακμή, καθώς συσφίγγει τους πόρους και καταπολεμά την λιπαρότητα του δέρματος. Στην ουσία ενεργεί ως στυπτικό, ως μια χημική ουσία που προκαλεί τη συστολή του ιστού του δέρματος. Ωστόσο, αυτό το προϊόν μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά ελαία του δέρματος και να προκαλέσει τελικά ερεθισμό, ξηρότητα, ακόμα και αλλεργικές αντιδράσεις.

4. Κρέμα υδροκορτιζόνης

Η κρέμα υδροκορτιζόνης ανακουφίζει από το κοκκίνισμα, τη φαγούρα και το πρήξιμο του δέρματος. Γι ‘αυτό, ίσως να μπείτε στον πειρασμό να την χρησιμοποιήσετε, εάν έχετε ροδόχρους ακμή ή κάτι παρόμοιο. Ωστόσο, αυτός ο τύπος κρέμας στεροειδών, απλώνει το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία κινδυνεύουν να σκάσουν. Επιπρόσθετα, μπορεί να εξαναγκάσει τους αδένες να λειτουργήσουν με υπερπολλαπλασιασμένη ταχύτητα, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται «στεροειδής ακμή». Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν είναι κακό να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα για να αντιμετωπίσετε τα σπυράκια σας, αλλά μόνο για 1-2 μέρες.

5. Αποσμητικό

Εάν ιδρώνετε πάρα πολύ, το να εφαρμόσετε ένα αντιιδρωτικό στο πρόσωπο σας, μπορεί να φαίνεται μια έξυπνη λύση! Δεν είναι όμως! Τα αποσμητικά και οι μικροί κύλινδροι που περιέχουν, μπορούν να φράξουν τους πόρους του δέρματος. Μάλιστα, επειδή το δέρμα του προσώπου είναι ευαίσθητο, μπορεί να προκληθεί κάποια  αλλεργική αντίδραση. Αντί να κάνετε κάτι τέτοιο, συμβουλευτείτε καλύτερα έναν δερματολόγο.

6. Μέλι

Αυτό το γλυκό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των πληγών από την αρχαιότητα. Σήμερα, μερικοί το χρησιμοποιούν για να απαλλαγούν από την ακμή. Το μέλι βοηθά στη διατήρηση των μικροβίων στον κόλπο και μειώνει τη φλεγμονή, ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης δεν λειτουργεί καλύτερα από ένα αντιβακτηριακό σαπούνι.

7. Βαφή μαλλιών

Πολλές γυναίκες που βάφουν τα μαλλιά τους, θέλουν τα φρύδια τους να ταιριάζουν χρωματικά και έτσι αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν τη βαφή των μαλλιών και στα φρύδια τους. Ωστόσο, αυτό είναι επικίνδυνο για τα μάτια και το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου, καθώς οι βαφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες υπεροξειδίου. Αντι, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε τη βαφή, αγοράστε κάποιο ειδικό τζελ από το φαρμακείο.

8. Ούρα

Τα ούρα αποτελούνται κυρίως από νερό και μια ένωση που ονομάζεται ουρία. Πολλές κρέμες περιέχουν μια εργαστηριακή μορφή ουρίας, επειδή δεσμεύει την υγρασία του αέρα και απορροφάται εύκολα από το δέρμα. Ωστόσο, τα ούρα δεν είναι επεξεργασμένα και είναι απλά ακάθαρτα και είναι αδιανόητο να τα χρησιμοποιεί κάποιος στο πρόσωπο του.

9. Σπρέι μαλλιών

Το σπρέι μαλλιών είναι μια εύχρηστη και αποτελεσματική λύση για να κρατήσετε στη θέση τους τα μαλλιά σας, αλλά μην το χρησιμοποιείτε για να κρατήσετε στη θέση του το μακιγιάζ σας. Τα συστατικά που υπάρχουν στα σπρέι μαλλιών που ωθούν τα μαλλιά να κρατηθούν στη θέση τους, ξηραίνουν το δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και αλλεργική αντίδραση. Ένα ειδικό σπρέι για μακιγιάζ είναι η καλύτερη επιλογή.

10. Χυμός λεμονιού

Ο χυμός λεμονιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να δώσει λάμψη στο δέρμα και να εξομαλύνει τις ρυτίδες. Αλλά ο χυμός λεμονιού είναι όξινος και μπορεί να ερεθίσει το πρόσωπο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάνθημα φυτοδερματίτιδας, μια δερματική αντίδραση που συμβαίνει στην περίπτωση που ένα φυτό ή φρούτο εκτεθεί στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι το εν λόγω εξάνθημα απομακρύνεται από μόνο του, αλλά είναι πολύ δυσάρεστο.

11. Έλαιο καρύδας

Είναι αλήθεια ότι το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λαυρικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμά τα βακτήρια του δέρματος, ωστόσο, πρόκειται για 90% κορεσμένο λίπος, το οποίο μπορεί να φράξει τους πόρους του προσώπου. Χρησιμοποιήστε το όσο θέλετε στο σώμα σας, αλλά κρατήστε το μακριά από το πρόσωπο σας.

12. Πολύ ζεστό νερό

Το πρόσωπο, σύμφωνα με τον κανόνα Goldilocks, πρέπει να πλένεται με όχι πολύ ζεστό, όχι πολύ κρύο, αλλά χλιαρό νερό. Το πολύ ζεστό νερό ξηραίνει το δέρμα, έτσι οι αδένες που εκκρίνουν έλαιο στο δέρμα προσπαθούν να αποτρέψουν την ξηρότητα απελευθερώνοντας ακόμη περισσότερο έλαιο, πράγμα που οδηγεί τελικά σε ακμή.

13. Κρέμα σώματος

Πόσες φορές σας έχει τελειώσει η ενυδατική κρέμα προσώπου; Και τότε, σίγουρα μπήκατε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε κρέμα σώματος στο πρόσωπο σας. Αυτό όμως είναι τεράστιο λάθος, καθώς οι λοσιόν για το σώμα είναι παχύρευστες και μπορούν να φράξουν εύκολα τους πόρους του προσώπου, επιπρόσθετα είναι πλούσιες σε αρωματικά συστατικά πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

14. Κολλώδη προϊόντα

Πολλοί τοποθετούν στο πρόσωπο τους ένα κολλώδες προϊόν, το αφήνουν να στεγνώσει και το τραβάνε, διότι πιστεύουν ότι καθαρίζει τους πόρους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει και το μόνο που καταφέρνουν είναι να ερεθίσουν το δέρμα τους και σε κάποιες περιπτώσεις να ωθήσουν τα αιμοφόρα αγγεία να σκάσουν.

15. Βερνίκι νυχιών

Σε περιόδους καρναβαλιών, υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν βερνίκι νυχιών στο πρόσωπο τους, στην προσπάθεια τους να μεταμφιεστούν. Ωστόσο, αυτή η κίνηση είναι τραγική, καθώς αυτά τα προϊόντα περιέχουν συστατικά όπως οξικό άλας και φορμαλδεΰδη, τα οποία ερεθίζουν το δέρμα.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Worst Things You Can Put on Your Face https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-beauty-worst-things-face

The Nutrition Source https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/

A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15724344

Sweaty Face and Head https://www.sweathelp.org/where-do-you-sweat/sweaty-face-and-head.html

Randomised controlled trial of topical kanuka honey for the treatment of acne https://bmjopen.bmj.com/content/6/2/e009448

What exactly is a scar? https://www.aad.org/public/diseases/a-z/scars-overview