Διατροφή

Αυτά πρέπει να τρώτε για να ζήσετε μέχρι τα 100!

Η μακροχρόνια υγιής ζωή είναι μια από τις βασικότερες επιθυμίες των ανθρώπων. Αλλά πώς θα ζήσετε πολλά και υγιή χρόνια;

Ο συγγραφέας Dan Buettner, λοιπόν, αποφάσισε να δώσει απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα και σε συνεργασία με το National Geographic και το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, εντόπισε τις περιοχές σε ολοκληρο τον κόσμο, όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και μάλιστα είναι υγιείς μέχρι το τέλος της ζωής του, ανάμεσα τους η Σαρδηνία, η Ιταλία, η Οκινάουα, η Ιαπωνία και η Loma Linda.

Οι περιοχές αυτές ονομάζονται «μπλε ζώνες» και ο Buettner έθεσε ως στόχο να βρει τι κάνουν αυτοί οι πληθυσμοί και ζουν περισσότερο. Ανακάλυψε λοιπόν, ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ενεργοί όλη την ημέρα, έχουν ουσιαστικές σχέσεις με τους συνανθρώπους τους και έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση του σκοπού. Επιπρόσθετα, βασικό ρόλο παίζει και η διατροφή τους, σύμφωνα με το βιβλίο μαγειρικής «The Blue Zones Kitchen», η οποία ευνοεί την υγεία και κατά συνέπεια τη μακροζωία τους.

Τι θα φάτε για να ζήσετε μέχρι τα 100;

Πιο κάτω παρατίθενται μερικά διατροφικά «μοτίβα» που ευνοούν την υγεία και ταυτόχρονα την μακροζωία των ανθρώπων που ζουν στις «μπλε ζώνες»:

  • Φασόλια: Οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες τρώνε πολύ συχνά φασόλια – τουλάχιστον μισό φλιτζάνι την ημέρα. Τα φασόλια είναι μια φθηνή πηγή φυτικής πρωτεΐνης που παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ασθένειας και αποδεδειγμένα είναι ευεργετικό για την υγεία του εντέρου.
  • Σταυρανθή λαχανικά: Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο είναι πλούσια σε φυσικές ενώσεις που ευεργετούν την καρδιά και έχουν προστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου.
  • Ξηροί καρποί: Τα άτομα που ζουν μέχρι τα 100 τους και κατοικούν στις μπλε ζώνες, τρώνε περίπου 57 γραμμάρια ξηρούς καρπούς την ημέρα, που αντιστοιχούν περίπου σε δύο μικρές χούφτες. Μπορείτε να φάτε φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα ή ότι άλλο σας αρέσει. Προσέξτε να μην περιέχουν πολύ αλάτι.
  • Άφθονο νερό: Οι πληθυσμοί που κατοικούν στις μπλε ζώνες πίνουν διάφορα ποτά, όπως τσάι και καφέ, που περιέχουν ενώσεις που ευνοούν την υγεία. Ωστόσο, τείνουν να καταναλώνουν και άφθονες ποσότητες νερού. Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 1 λίτρο νερό την ημέρα και αποφύγετε ποτά με ζάχαρη, που ούτως ή άλλως δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. Επιπρόσθετα, στις μπλε ζώνες οι άνθρωποι καταναλώνουν μικρές ποσότητες κόκκινου κρασιού, ωστόσο, αν δεν πίνετε ήδη κρασί δεν χρειάζεται να το αρχίσετε. Αν επιλέξετε όμως να καταναλώνετε κρασί στην καθημερινότητά σας συνιστάται 1 ποτό την ημέρα για γυναίκες και 2 ποτά την ημέρα για άνδρες.
  • Ελάχιστη ζάχαρη: Οι κάτοικοι των μπλε ζωνών καταναλώνουν λιγότερο από το 1/5 της ζάχαρης που καταναλώνουμε εμείς. Αντί να καταναλώνουν όλη μέρα ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα, επιλέγουν να τρώνε σκόπιμα ελάχιστη ζάχαρη ανά μερικές ημέρες, για ενέργεια.
  • Μειωμένη κατανάλωση κρέατος: Στις μπλε ζώνες, το κρέας δεν αποτελεί το επίκεντρο των γευμάτων. Το κρέας χρησιμοποιείται κυρίως για να ενισχυθεί η γεύση του πιάτου και όχι ως κύριο συστατικό του. Το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου των πληθυσμών αυτών καλύπτεται από φυτικά τρόφιμα, ενώ για πρωτεΐνη καταναλώνονται κυρίως φασόλια.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved