Ψυχική υγεία

Αυτά τα τραγούδια μειώνουν το άγχος!

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε το άγχος μας όταν τα πράγματα ζορίζουν στην εργασία, στο σχολείο και την προσωπική μας ζωή. Πιο κάτω αναφέρεται μια λίστα από 10 τραγούδια που έχουν επιστημονικά αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος και χαλαρώνουν.

Να υπενθυμίζουμε ότι οι ηχητικές θεραπείες είναι δημοφιλείς εδώ και χρόνια ως ένας τρόπος χαλάρωσης και αποκατάστασης της υγείας. Για αιώνες, οι αυτόχθονες πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τη μουσική για να βελτιώσουν την ευημερία και τις συνθήκες της υγείας τους. Τώρα, νευροεπιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν πλέον ξεκαθαρίσει το ποιες μελωδίες προσφέρουν περισσότερη ηρεμία στον άνθρωπο.

Ποια τραγούδια μειώνουν το άγχος;

Για να προσδιορίσουν ποια τραγούδια προκαλούν περισσότεροι ηρεμία, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να λύσουν δύσκολα παζλ όσο το δυνατόν γρηγορότερα, την στιγμή που ήταν παράλληλα συνδεδεμένοι με αισθητήρες. Γενικότερα, η ιδέα των παζλ προκαλεί άγχος, έτσι οι συμμετέχοντες κατά τη λύση τους άκουγαν διάφορα τραγούδια, ώστε οι ερευνητές να καταφέρουν να διαπιστώσουν ποιο τραγούδι θα τους χαλάρωνε περισσότερο. Για να το προσδιορίσουν αυτό, μέτρησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, τον καρδιακό τους ρυθμό, την αρτηριακή τους πίεση και τον ρυθμό της αναπνοής τους.

Σύμφωνα με την Δρ. David Lewis-Hodgson, επικεφαλής της έρευνας, το τραγούδι που χαλάρωσε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τους συμμετέχοντες, ήταν το «Weightless», του οποίου η ακρόαση μείωσε εντυπωσιακά την ανησυχία των συμμετεχόντων κατά 65%. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι κατασκευασμένο από την ομάδα της Marconi Union, με τη χρήση θεραπευτικών ήχων, ειδικά για να απομακρύνει το άγχος και να ηρεμεί. Συγκεκριμένα, οι προσεκτικά διευθετημένες αρμονίες, οι ρυθμοί και οι γραμμές των μπάσων οδήγησαν στην επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού των ακροατών, στη μείωση της αρτηριακής τους πίεσης και στην μείωση της κορτιζόλης στο σώμα τους (της ορμόνης του στρες).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων θεμάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, τα γαστρεντερικά προβλήματα, το άσθμα και πολλά άλλα. Αυτή την ανησυχία, ήρθε να αυξήσει μια πρόσφατη δημοσίευση από το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, η οποία ανάφερε ότι «τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από άγχος της εργασίας, οδηγούν σε  περισσότερους θανάτους από ότι ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ και η γρίπη».

Σε μια συνεχώς εξελισσόμενη και αγχωτική εποχή, η επιστήμη κρούει τον κώδωνα και τονίζει ότι εάν θέλουμε το μυαλό και το σώμα μας να παραμείνουν υγιή, τότε πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπαυση και την ηρεμία μας και η  μουσική είναι ένας εύκολος τρόπος απομάκρυνσης της πίεσης και του άγχους που νιώθουμε από τη δουλειά, τα ραντεβού, τις προθεσμίες κλπ.

Σύμφωνα με την Δρ. Lewis-Hodgson, το «Weightless» ήταν τόσο αποτελεσματικό, που πολλές γυναίκες ένιωσαν ακόμη και υπνηλία κατά την ακρόαση του, έτσι διευκρινίζει πως τέτοια μουσική πρέπει να αποφεύγεται οπωσδήποτε κατά την οδήγηση.

Τα πιο χαλαρωτικά τραγούδια στα οποία κατέληξε αυτή η μελέτη, αρχίζοντας από το λιγότερο χαλαρωτικό, είναι τα ακόλουθα:

  1. “We Can Fly,” της Rue du Soleil (Café Del Mar)
  2. “Canzonetta Sull’aria,” του Mozart
  3. “Someone Like You,” της Adele
  4. “Pure Shores,” των All Saints
  5. “Please Don’t Go,” της Barcelona
  6. “Strawberry Swing,” της Coldplay
  7. “Watermark,” της Enya
  8. “Mellomaniac (Chill Out Mix),” των DJ Shah
  9. “Electra,” της Airstream
  10. “Weightless,” της Marconi Union

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved