Διατροφή, Υγεία Δέρματος

Γήρανση του δέρματος: Αυτά είναι τα τρόφιμα που την επιταχύνουν

Υπάρχουν δύο κύριοι ένοχοι που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματός μας: η έκθεση στον ήλιο και τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοποίησης (AGEs) . Τα AGEs σχηματίζονται όταν η πρωτεΐνη ή το λίπος συνδυάζονται με τη ζάχαρη. Αν και αυτοί οι ένοχοι δεν είναι 100% στον έλεγχό σας, ωστόσο χρησιμοποιώντας αντηλιακό και κάνοντας κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας, μπορεί να βοηθήσετε το σώμα σας να προστατεύσει το δέρμα από τη διαδικασία της γήρανσης.

1. Γλυκοπατάτατες αντί για απλές τηγανιτές πατάτες

Τρόφιμα τηγανισμένα σε λάδι και σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη στο δέρμα. Η έκθεση σε ελεύθερες ρίζες επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, επηρεάζοντας τα μόρια του DNA και αποδυναμώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος.

Επιπλέον, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας άλατος μπορεί να “τραβήξει” νερό από το δέρμα, οδηγώντας σε αφυδάτωση.

Εναλλακτική πρόταση: Αντικαταστήστε τα τηγανιτές πατάτες με τα ψητές ή βραστές ή με γλυκοπατάτες. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικό χαλκό, ο οποίος συνεισφέρει στην παραγωγή κολλαγόνου.

2. Ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό

Όταν οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες συνδυάζονται με πρωτεΐνη, προκαλούν το σχηματισμό AGEs, τα οποία έχουν άμεση σχέση με χρόνιες παθήσεις, αλλά και με τη διαδικασία γήρανσης.

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, η οποία συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία γήρανσης.

Εναλλακτική πρόταση: Δοκιμάστε να καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ψωμί ολικής άλεσης χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Το ψωμί ολικής άλεσης επίσης περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία είναι ευεργετικά για το δέρμα.

3. Μέλι ή φρούτα αντί για λευκή ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ένας από τους “συνήθεις υπόπτους” για δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή, διότι συνεισφέρει στο σχηματισμό καταστροφικών για το κολλαγόνο AGEs.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται, ενεργοποιείται η διαδικασία σχηματισμού AGE. Αν εμπλέκεται και ηλιακό φως, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται ακόμη περισσότερο. Επομένως, αντί να τρώτε παγωτό στην παραλία, προτιμήστε ένα παγωμένο φρούτο ή μια γρανίτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Εναλλακτική πρόταση: Όταν θέλετε κάτι γλυκό, προτιμήστε φρούτα ή μαύρη σοκολάτα. Ιδιαίτερα τα μούρα αποτρέπουν την απώλεια κολλαγόνου, όπως έχει δειχθεί από μελέτες σε ζώα.

4. Ελαιόλαδο ή αβοκάντο αντί για μαργαρίνη

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι δεν καταναλώνουν μαργαρίνη ή βούτυρο εμφανίζουν μειωμένη βλάβη στο δέρμα και ρυτίδες συγκριτικά με όσους καταναλώνουν.

Και αυτό επιβεβαιώνεται ξανά: η μαργαρίνη είναι χειρότερη από μια μέτρια ποσότητα αυθεντικού (ζωικού) βούτυρου, διότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μερικώς υδρογονωμένα έλαια. Αυτά τα τρανς λιπαρά οξέα καθιστούν το δέρμα πιο ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία, κάτι το οποίο καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστικότητά του.

Εναλλακτική πρόταση: Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο (στο μαγείρεμα) ή με αβοκάντο (στο τοστ). Τόσο το ελαιόλαδο όσο και το αβοκάντο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

5. Κοτόπουλο αντί για επεξεργασμένα κρέατα

Τα hot dog, το μπέικον και τα λουκάνικα είναι παραδείγματα επεξεργασμένων κρεάτων, ιδιαίτερα επιβλαβών για το δέρμα.

Αυτά τα κρέατα είναι υψηλά σε νάτριο, κορεσμένα λίπη και θειώδη, τα οποία μπορούν να αφυδατώσουν το δέρμα και να αποδυναμώσουν το κολλαγόνο προκαλώντας φλεγμονή. Αν αναζητείτε οικονομικές πηγές πρωτεΐνης, αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα κρέατα με αβγά ή φασόλια.

Εναλλακτική πρόταση: Επιλέξτε άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα. Αυτά είναι γεμάτα πρωτεΐνη και απαραίτητα αμινοξέα για το σχηματισμό κολλαγόνου.

6. Τι συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά;

Είναι μια ερώτηση που ούτε η επιστήμη μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια.

Μερικοί επιστήμονες έχουν παρατηρήσει θετικές αλλαγές στο δέρμα από την κατάργηση των γαλακτοκομικών προϊόντων από την διατροφή, ενώ άλλοι δεν έχουν εντοπίσει καμία σημαντική διαφορά.

Όλα εξαρτώνται από το άτομο. Για μερικούς, τα γαλακτομικά προϊόντα μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα, κάτι που οδηγεί σε οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι μία από τις κύριες αιτίες πρόωρης γήρανσης.

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προστατεύσουν το δέρμα που έχει εκτεθεί στον ήλιο από τις ρυτίδες.

Εναλλακτική πρόταση: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη γενικότερη υγεία του δέρματος. Έτερες πηγές ασβεστίου είναι οι σπόροι, τα φασόλια, τα αμύγδαλα, τα φυλλώδη λαχανικά και τα σύκα.

7. Ξανασκεφτείτε το πριν πιείτε καφέ ή αναψυκτικά

Οι επιδράσεις των αναψυκτικών και του καφέ στην υγεία αφορούν περισσότερο τον ύπνο παρά το δέρμα. Πρώτον, και τα δύο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, η οποία, εάν πίνετε συχνά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τη νύχτα, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Κατά τη διάρκεια των νυκτερινών ωρών, όμως, γίνεται κυρίως η ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος.

Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με αυξημένα σημάδια γήρανσης και περισσότερους μαύρους κύκλους ματιών, ρυτίδες και λεπτές γραμμές.

Εναλλακτική πρόταση: Αν ανησυχείτε για την περιεχόμενη στα ροφήματα ζάχαρη, προσπαθήστε να υπολογίσετε πόση καταναλώνετε. Αν μπορείτε, ελαττώστε τη ή αντικαταστήστε τον καφέ σας με γάλα με κουρκουμά (turmeric latte). Ο κουρκουμάς είναι πολύ πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιγηραντικά.

8. Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο δέρμα, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο, απώλεια κολλαγόνου και ρυτίδες.

Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της βιταμίνης Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων κυττάρων και στην παραγωγή κολλαγόνου, εξασφαλίζοντας την ελαστικότητα του δέρματος.

Εναλλακτική πρόταση: Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Φροντίστε, επίσης, να παραμένετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό.

9. Αποφύγετε το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία

Μερικά πολυακόρεστα έλαια υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως το καλαμποκέλαιο ή το ηλιέλαιο, μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και, κατά συνέπεια, φλεγμονές. Εάν τηγανίζετε ή χρησιμοποιείτε υψηλές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα κάθε μέρα, ο κίνδυνος αυξάνεται.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα έλαια είναι ανθυγιεινά. Όταν πρόκειται για την πρόληψη της γήρανσης του δέρματος, επιλέξτε μονοακόρεστα λίπη για να διατηρήσετε το δέρμα ενυδατωμένο.

Εναλλακτική πρόταση: Αντικαταστήστε τα φυτικά έλαια με ελαιόλαδο. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε, φυτοστερόλες και μειώνει τη φλεγμονή.

10. Είναι πράγματι “αθώες” οι ρυζογκοφρέτες;

Μπορεί μεν οι ρυζογκοφρέτες να θεωρούνται ένα “υγιές” σνακ, αλλά αυτό δεν ισχύει όταν αναφερόμαστε στο δέρμα.

Οι ρυζογκοφρέτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου λειτουργούν ως “επιταχυντής γήρανσης“, προκαλώντας ρυτίδες.

Εναλλακτική πρόταση: Αν θέλετε ένα “αντιγηραντικό” σνακ, δοκιμάστε χούμους με κόκκινες πιπεριές. Οι κόκκινες πιπεριές (όχι οι καυτερές) είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή κολλαγόνου. Τα ρεβύθια (από τα οποία φτιάχνεται το χούμους) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά ευεργετικά για το δέρμα.

11. Λιποϊκό οξύ αντί για φρουκτόζη

Πολλοί άνθρωποι μένουν έκπληκτοι όταν μαθαίνουν πως η αγαύη περιέχει περισσότερη φρουκτόζη από το υψηλό σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού.

Η φρουκτόζη διασπά το κολλαγόνο ταχύτερα από την κανονική ζάχαρη, οδηγώντας στο σχηματισμό ρυτίδων.

Εναλλακτική πρόταση: Εφόσον το λιποϊκό οξύ μπορεί να προλάβει τις καταστροφικές για το κολλαγόνο επιδράσεις της φρουκτόζης, αν η αγαύη είναι το μοναδικό γλυκαντικό που καταναλώνετε, θυμηθείτε να περιλαμβάνετε πολλά λαχανάκια Βρυξελλών (τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιποϊκό οξύ) στη διατροφή σας.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τονώσετε το δέρμα σας!

Αν, διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο, σκεφτήκατε ότι σας παροτρύνει να μην καταναλώνετε συγκεκριμένες τροφές, θυμηθείτε ότι τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας. Η διατροφή είναι το πιο δύσκολο μονοπάτι, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να ενισχύσετε την παραγωγή κολλαγόνου, όπως συμπληρώματα ή ενέσεις.

Τοπικές θεραπείες, όπως οι κρέμες ρετινόλης, βιταμίνης C και οξέων, μπορούν να προλάβουν ή να εξομαλύνουν τις ρυτίδες. Αν επιθυμείτε πιο ολιστικές επιλογές, σκεφτείτε το βελονισμό ή τις ασκήσεις προσώπου.

Αλλά μην ξεχνάτε: μην κάνετε τίποτα αν δεν το θέλετε πραγματικά. Αγαπήστε τις ρυτίδες σας και τον εαυτό σας όπως είναι!


+ 24 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

American Academy of Dermatology. (2015). Beauty from the inside out: Improving your diet or taking supplements may lead to younger-looking skin [Press release]. aad.org/media/news-releases/beauty-from-the-inside-out-improving-your-diet-or-taking-supplements-may-lead-to-younger-looking-skin

American Technion Society. (1998). Fructose consumption may accelerate aging — skin's elasticity and softness may be affected [Press release]. sciencedaily.com/releases/1998/11/981126103305.htm

Angelo G, et al. (2012). Vitamin A and skin health. lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-A

Barcelos RCS, et al. (2015). Influence of trans fat on skin damage in first‐generation rats exposed to UV radiation. DOI: 10.1111/php.12414

Borkow G. (2014). Using copper to improve the well-being of the skin. DOI: 10.2174/2F2212796809666150227223857

Butter vs. margarine. (n.d.). health.harvard.edu/staying-healthy/butter-vs-margarine

Clugston RD, et al. (2012). The adverse effects of alcohol on vitamin A metabolism. DOI: 10.3390/nu4050356

Danby FW. (2010). Nutrition and aging skin: Sugar and glycation. DOI: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.018

Elkhateeb YAM, et al. (2017). Effects of fast foods in relation to free radicals and antioxidants. DOI: 10.11648/j.ajlm.20170206.17

Liquori I, et al. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. DOI: 10.2147/2FCIA.S158513

Miller JB, et al. (1992). Rice: A high or low glycemic index food? DOI: 10.1093/ajcn/56.6.1034

Nadeem M, et al. (2011). Antioxidant potential of bell pepper (Capsicum annum L.) — a review. pdfs.semanticscholar.org/6a24/99e2bd8e51ab4f78884cecd07a7b97907b2e.pdf

Noordam R, et al. (2011). High serum glucose levels are associated with a higher perceived age. DOI: 10.1007/2Fs11357-011-9339-9

Oyetakin-White P, et al. (2015). Does poor sleep quality affect skin ageing? DOI: 10.1111/ced.12455

Park K. (2015). Role of micronutrients in skin health and function. DOI: 10.4062/2Fbiomolther.2015.003

Purba M, et al. (2013). Skin wrinkling: Can food make a difference? DOI: 10.1080/07315724.2001.10719017

Santarelli RL, et al. (2008). Processed meat and colorectal cancer: A review of epidemiologic and experimental evidence. DOI: 10.1080/2F01635580701684872

Sikora E, et al. (2010). The promise of slow down ageing may come from curcumin. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20388102

Sundelin T, et al. (2013). Cues of fatigue: Effects of sleep deprivation on facial appearance. DOI: 10.5665/2Fsleep.2964

Thirunavukkarasu V, et al. (2004). Fructose diet-induced skin collagen abnormalities are prevented by lipoic acid. DOI: 10.1080/2F154386090506148

Uribarri J, et al. (2010). Advanced glycation end products in foods and a practical guide to their reduction in the diet. DOI: 10.1016/2Fj.jada.2010.03.018

Yang F, et al. (2001). Studies on germination conditions and antioxidant contents of wheat grain. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11474896

Zhang J, et al. (2013). Blueberry consumption prevents loss of collagen in bone matrix and inhibits senescence pathways in osteoblastic cells. DOI: 10.1007/s11357-012-9412-z

Zhang S, et al. (2018). Fighting against skin aging: The way from bench to bedside. DOI: 10.1177/2F0963689717725755