Γυναίκα

Αυτές είναι οι 10 πιο κοινές παρενέργειες του αντισυλληπτικού χαπιού!

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι μια ορμονική μέθοδος πρόληψης της εγκυμοσύνης. Οι παρενέργειες είναι συχνές και ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Το χάπι είναι ένα είδος αντισύλληψης. Λειτουργεί εμποδίζοντας το σώμα να παράγει ωάριο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα για να γονιμοποιήσει το σπέρμα και δεν μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ακανόνιστη, επώδυνη ή βαριά περίοδο, στην ενδομητρίωση, στην ακμή και στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS). Οι συγκεκριμένες παρενέργειες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ατόμων και διαφορετικά χάπια προκαλούν διαφορετικές παρενέργειες. Ορισμένες κοινές παρενέργειες περιλαμβάνουν κηλίδες, ναυτία, ευαισθησία στο στήθος και πονοκεφάλους. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χαπιού. Τα συνδυαστικά χάπια περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, η οποία είναι μια συνθετική μορφή της φυσικής ορμόνης προγεστερόνης, ενώ το μίνι χάπι περιέχει μόνο προγεστερόνη.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών;

Τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών ενός ατόμου, οδηγώντας σε διάφορες παρενέργειες. Οι επιδράσεις αυτές συνήθως υποχωρούν εντός 2-3 μηνών, αλλά μπορεί να επιμείνουν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 12,6% των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια. Η χρήση τους είναι ασφαλής για τις περισσότερες γυναίκες. Εάν οι παρενέργειες διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι πολύ δυσάρεστες, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να δοκιμάσετε μια διαφορετική μάρκα ή μια διαφορετική μέθοδο αντισύλληψης.

1.Κηλίδες μεταξύ των περιόδων

Η διαλείπουσα αιμορραγία, ή κηλίδωση, αναφέρεται όταν εμφανίζεται κολπική αιμορραγία μεταξύ των εμμηνορροϊκών κύκλων. Μπορεί να μοιάζει με ελαφριά αιμορραγία ή καφέ έκκριμα. Η κηλίδωση είναι η πιο συχνή παρενέργεια των αντισυλληπτικών χαπιών. Συμβαίνει επειδή το σώμα προσαρμόζεται στα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών και η μήτρα προσαρμόζεται στο ότι έχει λεπτότερο βλεννογόνο.

 2. Ναυτία

Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν ήπια ναυτία όταν παίρνουν για πρώτη φορά το χάπι, αλλά αυτή συνήθως υποχωρεί. Η λήψη του χαπιού με φαγητό ή κατά την ώρα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει. Η αντισύλληψη δεν πρέπει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται συνεχώς άρρωστοι. Εάν η ναυτία είναι σοβαρή ή διαρκεί για μερικούς μήνες, είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

3. Ευαισθησία στο στήθος

Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών συχνά προκαλεί στο στήθος αίσθηση ευαισθησίας, ειδικά αμέσως μετά την έναρξη της λήψης τους. Η χρήση υποστηρικτικού σουτιέν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ευαισθησίας των μαστών. Μαζί με την αυξημένη ευαισθησία των μαστών, οι ορμόνες του χαπιού μπορεί να κάνουν τους μαστούς να μεγαλώνουν. Ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για έντονο πόνο στο στήθος ή άλλες αλλαγές, ειδικά για ένα νέο ή μεταβαλλόμενο εξόγκωμα στο στήθος.

4. Πονοκέφαλοι και ημικρανία

Οι ορμόνες στα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν ή να αυξήσουν τη συχνότητα των πονοκεφάλων και της ημικρανίας. Οι αλλαγές στις ορμόνες του γυναικείου φύλου (οιστρογόνα και προγεστερόνη) μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Τα συμπτώματα μπορεί να εξαρτώνται από τη δοσολογία και τον τύπο του χαπιού. Για παράδειγμα, τα χάπια χαμηλής δόσης είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αυτό το σύμπτωμα. Από την άλλη πλευρά, εάν η ημικρανία ενός ατόμου σχετίζεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η λήψη του χαπιού μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τα συμπτώματά του.

5. Αύξηση του σωματικού βάρους

Τα αντισυλληπτικά χάπια συχνά αναφέρουν την αύξηση του σωματικού βάρους ως πιθανή παρενέργεια, αν και έρευνα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Θεωρητικά, τα αντισυλληπτικά χάπια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της κατακράτησης υγρών. Θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση του λίπους ή της μυϊκής μάζας. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί αντ’ αυτού να αναφέρουν απώλεια βάρους όταν λαμβάνουν το χάπι. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2017, δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για να επιβεβαιωθεί αν οι ορμόνες στα αντισυλληπτικά χάπια οδηγούν σε αύξηση ή απώλεια βάρους.

6. Αλλαγές στη διάθεση

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάθεση και τα συναισθήματα ενός ατόμου. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, τις οποίες μπορεί να προκαλέσει η λήψη του χαπιού, μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση ενός ατόμου. Ορισμένες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2016 σε 1 εκατομμύριο γυναίκες στη Δανία, υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της ορμονικής αντισύλληψης και της κατάθλιψης. Εάν ένα άτομο ανησυχεί για αλλαγές στη διάθεση, μπορεί να μιλήσει στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Εάν τα συμπτώματα συνδέονται με τη λήψη του χαπιού, η αλλαγή χαπιών μπορεί να βοηθήσει.

7. Οι χαμένες περίοδοι

Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να προκαλέσει πολύ ελαφρές περιόδους ή χαμένες περιόδους. Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που περιέχονται. Ανάλογα με τον τύπο του αντισυλληπτικού, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χάπι για να παραλείψουν με ασφάλεια μια περίοδο. Εάν ένα άτομο υποψιάζεται ότι μπορεί να είναι έγκυος, είναι καλύτερο να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης. Το αντισυλληπτικό χάπι είναι πολύ αποτελεσματικό, αλλά μπορεί να προκύψουν εγκυμοσύνες – ειδικά με ακατάλληλη χρήση.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν μια καθυστερημένη ή χαμένη περίοδο, όπως:

8. Μειωμένη λίμπιντο

Το χάπι μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία, ή τη λίμπιντο, σε ορισμένα άτομα. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αυξημένη λίμπιντο, για παράδειγμα, λόγω της εξάλειψης τυχόν ανησυχιών που μπορεί να είχαν σχετικά με την εγκυμοσύνη και της ανακούφισης από τυχόν συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου .

9. Κολπικές εκκρίσεις

Αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις μπορεί να εμφανιστούν κατά τη λήψη του χαπιού. Αυτό μπορεί να είναι αύξηση ή μείωση της κολπικής λίπανσης ή αλλαγή στη φύση του εκκρίματος. Εάν το χάπι προκαλεί κολπική ξηρότητα και ένα άτομο θέλει να συμμετάσχει σε σεξουαλική δραστηριότητα, η χρήση λιπαντικού μπορεί να βοηθήσει να γίνει πιο άνετα. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι συνήθως επιβλαβείς, αλλά οι μεταβολές στο χρώμα ή την οσμή θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μόλυνση.

10. Αλλαγές στα μάτια

Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει τις ορμονικές αλλαγές που οφείλονται στο χάπι με την πάχυνση του κερατοειδούς στα μάτια. Αυτό δεν υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμικής νόσου, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι οι φακοί επαφής δεν εφαρμόζουν πλέον άνετα. Τα άτομα που φορούν φακούς επαφής μπορούν να μιλήσουν με τον οφθαλμίατρό τους εάν παρατηρήσουν αλλαγές στην όραση ή στην ανοχή των φακών τους.

Τελικά:

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν ορμόνες που επηρεάζουν το σώμα με πολλούς τρόπους. Ως εκ τούτου, οι παρενέργειες είναι συχνές. Οι παρενέργειες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ατόμων και των διαφόρων τύπων χαπιών. Συνήθως υποχωρούν εντός 2-3 μηνών από την έναρξη λήψης του χαπιού. Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά σε κάθε χάπι. Ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει μερικούς διαφορετικούς τύπους χαπιών προτού βρει αυτό που του ταιριάζει. Όταν ένα άτομο σταματήσει να παίρνει το χάπι, το σώμα του θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν πάρει το χάπι. Εάν οι παρενέργειες είναι σοβαρές, παρεμποδίζουν την καθημερινή ζωή ή διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες, είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να δοκιμάσετε μια διαφορετική μάρκα ή μια διαφορετική μέθοδο αντισύλληψης.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What are the side effects of the birth control pill? https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill/birth-control-pill-side-effects

Contraceptive Use https://www.cdc.gov/nchs/fastats/contraceptive.htm

Oral Contraceptive Pills https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430882/

Hormonal Contraceptive Options for Women With Headache: A Review of the Evidence https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2938905/

Contraception: Do hormonal contraceptives cause weight gain? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441582/

Association of Hormonal Contraception With Depression https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2552796

Impact of oral contraceptive pills on central corneal thickness in young women https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5155467/