Διατροφή

Αυτές είναι οι 6 πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις και τα συμπτώματά τους

Η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για έναν άνθρωπο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διατροφής, αλλά αρκετές φορές η τυπική δυτική διατροφή είναι χαμηλή σε ορισμένα από αυτά, με αποτέλεσμα οι διατροφικές ελλείψεις να είναι αρκετά συχνές στις μέρες μας. Οι ελλείψεις μερικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες για την υγεία και να οδηγήσουν ακόμη και στην εμφάνιση ασθενειών. Οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις διατροφικές ελλείψεις.

Έξι από τις πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις σε επίπεδο πληθυσμού είναι οι εξής:

1.     Έλλειψη σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όταν τα επίπεδα του σιδήρου μειώνονται πολύ, μπορεί να οδηγήσουν σε σιδηροπενική αναιμία, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Η έλλειψη σιδήρου είναι ίσως η πιο κοινή διατροφική έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο και εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά και άτομα που ακολουθούν vegan ή χορτοφαγικές δίαιτες.

Η σιδηροπενική αναιμία παρουσιάζει συμπτώματα, όπως η κόπωση, η δύσπνοια, η ταχυπαλμία, το χλωμό δέρμα, ο πονοκέφαλος, τα κρύα άκρα, η πρησμένη γλώσσα, τα εύθραυστα νύχια, η τριχόπτωση, κλπ.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου (σε σοβαρές περιπτώσεις) και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψής του.

2.     Έλλειψη ιωδίου

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Οι θυρεοειδικές ορμόνες εμπλέκονται σε πολλές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου, η συντήρηση των οστών και η ρύθμιση του μεταβολισμού.

Η έλλειψη ιωδίου είναι μια από τις πιο κοινές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, καθώς επηρεάζει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της έλλειψης ιωδίου είναι ο διευρυμένος θυρεοειδής αδένας, ή αλλιώς μια κατάσταση γνωστή ως βρογχοκήλη. Άλλα συμπτώματα είναι η ταχυκαρδία, η δύσπνοια και η αύξηση του σωματικού βάρους.

Η σοβαρή έλλειψη ιωδίου στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, όπως η νοητική στέρηση και οι αναπτυξιακές ανωμαλίες.

3.     Έλλειψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D, ή αλλιώς βιταμίνη του ηλίου, συντίθεται στο σώμα ύστερα από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, αλλά μπορεί να προσληφθεί και μέσω της διατροφής. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης επαρκούς ποσότητάς της είναι μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και θεωρείται πως μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη ορισμένων ειδών καρκίνου.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως παρουσιάζει έλλειψη της βιταμίνης D, αλλά τα συμπτώματά της αρκετές φορές δεν είναι εμφανή και αναπτύσσονται με την πάροδο των χρόνων. Ενήλικες με έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να εμφανίζουν μυϊκή αδυναμία, αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Στα παιδιά, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη και ραχίτιδα.

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και η αύξηση της έκθεσης στον ήλιο είναι οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης της έλλειψης αυτής, καθώς η λήψη της επαρκούς ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D αποκλειστικά μέσω της διατροφής είναι δύσκολη.

4.     Έλλειψη βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη β12, ή κοβαλαμίνη, είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA, τη λειτουργία των νεύρων και του εγκεφάλου. Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος χρειάζεται βιταμίνη Β12 για να λειτουργήσει κανονικά, αλλά το σώμα δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη Β12, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψή της μέσω της διατροφής.

Δεδομένου του ότι η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης, τα άτομα που δεν τα καταναλώνουν αυτά παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης Β12.

Ένα κοινό σύμπτωμα της έλλειψης βιταμίνης Β12 είναι η μεγαλοβλαστική αναιμία, ενώ άλλα λιγότερο συχνά είναι η διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας, τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης, το μούδιασμα στα άκρα, η πρησμένη γλώσσα, η απώλεια μνήμης και η κόπωση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα ή σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

5.     Έλλειψη ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών και τον έλεγχο της λειτουργίας των νεύρων και των μυών. Η συγκέντρωση του ασβεστίου στο αίμα ρυθμίζεται έτσι ώστε η οποιαδήποτε περίσσειά του να αποθηκεύεται στα οστά. Όταν δεν προσλαμβάνεται αρκετό ασβέστιο μέσω της διατροφής, το απαραίτητο ασβέστιο αφαιρείται από τα οστά. Για το λόγο αυτό, ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου είναι η οστεοπόρωση.

Η έλλειψη ασβεστίου είναι μια από τις πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις στους ηλικιωμένους και ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια αυτής είναι το μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα και ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός. Στα παιδιά, η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα.

6.     Έλλειψη βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγιή όραση, την αναπαραγωγική υγεία, τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, δοντιών, οστών και κυτταρικών μεμβρανών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν μια δυτικού τύπου διατροφή λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α, αλλά όσοι ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες παρουσιάζουν πολύ πιο συχνά έλλειψη αυτής. Σε ορισμένες περιοχές έως και το 50% των παιδιών προσχολικής ηλικίας εμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης Α.

Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή μόνιμη βλάβη στα μάτια και να οδηγήσει ακόμη και στην τύφλωση. Μάλιστα, η έλλειψη βιταμίνης Α αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης σε όλο τον κόσμο.

Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί επίσης να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά και έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved