Αλλεργίες, Διατροφή

Αυτές είναι οι 8 πιο κοινές τροφικές αλλεργίες

Η τροφική αλλεργία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ορισμένα τρόφιμα αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου ως επιβλαβή και πυροδοτούν μια ανώμαλη ανοσολογική απόκριση, η οποία προκαλεί φλεγμονή στο σώμα. Η έκθεση ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες ενός αλλεργιογόνου τροφίμου μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στα άτομα που έχουν τροφική αλλεργία.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι εξαιρετικά συχνές, καθώς επηρεάζουν περίπου το 6% των ενηλίκων και το 8% των παιδιών παγκοσμίως. Παρόλο που οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, οι τροφικές αλλεργίες που απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων προκαλούνται από τις 8 τροφές που αναφέρονται παρακάτω.

Τι συμπτώματα προκαλούν οι τροφικές αλλεργίες;

Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών μπορεί να εμφανιστούν μερικά λεπτά, ώρες ή μέρες μετά την έκθεση σε κάποιο τρόφιμο, ανάλογα με το είδος της αλλεργίας. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία, τα συμπτώματα της οποίας μπορεί να εμφανιστούν πολύ γρήγορα και να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο, άμα δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Πολλές δυσανεξίες σε τρόφιμα συγχέονται συχνά με τις τροφικές αλλεργίες. Ωστόσο, οι δύο αυτές καταστάσεις διαφέρουν μεταξύ τους, καθώς οι δυσανεξίες σε τρόφιμα δεν εμπλέκουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν είναι απειλητικές για τη ζωή.

Ποια είναι τα είδη των τροφικών αλλεργιών;

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να διαχωριστούν σε δύο βασικά είδη:

  • Τροφικές αλλεργίες μεσολαβούμενες από την ανοσοσφαιρίνη IgE: Σε αυτό το είδος, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε ορισμένα τρόφιμα, μέσω της παραγωγής αντισωμάτων IgE. Μια αλλεργική αντίδραση με τη μεσολάβηση της ανοσοσφαιρίνης IgE εμφανίζεται συνήθως αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση του αλλεργιογόνου τροφίμου και μπορεί να περιλαμβάνει ήπια έως σοβαρά συμπτώματα.
  • Τροφικές αλλεργίες ανεξάρτητες από την ανοσοσφαιρίνη IgE: Σε αυτή την περίπτωση, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν παράγει αντισώματα IgE, όμως άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συμμετέχουν στην απόκριση ενάντια στην υποτιθέμενη απειλή. Τα βασικά συμπτώματα αυτής της αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν κυρίως δερματικά ή πεπτικά συμπτώματα.

Οι 8 πιο κοινές τροφικές αλλεργίες είναι οι εξής:

1.     Αγελαδινό γάλα

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι μια από τις συχνότερες αλλεργίες της παιδικής ηλικίας, καθώς επηρεάζει το 2-3% των βρεφών και μικρών παιδιών παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, το 90% αυτών ξεπερνούν την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μετά την ηλικία των 3 ετών, με αποτέλεσμα αυτή να είναι αρκετά σπάνια σε ενήλικες.

Εάν κάποιος διαγνωστεί με αλλεργία στο γάλα, η μόνη θεραπεία είναι η αποφυγή της κατανάλωσης του γάλακτος και των προϊόντων που το περιλαμβάνουν, όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, παγωτό, κλπ. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η αποφυγή των τροφών αυτών και από τη μητέρα ενός βρέφους με αλλεργία στο γάλα, που ακόμη θηλάζει.

2.     Αυγά

Η αλλεργία στα αυγά είναι η δεύτερη πιο συχνή αλλεργία στα παιδιά, αλλά τα περισσότερα από αυτά την ξεπερνούν μέχρι να γίνουν 16 ετών. Μερικά άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά μόνο στα ασπράδια των αυγών και όχι στους κρόκους ή το αντίθετο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες στα ασπράδια και τους κρόκους διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ τους. Οι περισσότερες πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργίες βρίσκονται συνήθως στα ασπράδια των αυγών.

Σε μερικές περιπτώσεις, τα άτομα που έχουν αλλεργία στα αυγά μπορεί να μην χρειαστεί να αφαιρέσουν πλήρως από τη διατροφή τους όλα τα τρόφιμα που περιέχουν αυγά, καθώς η θέρμανση των αυγών μπορεί να αλλάξει το σχήμα των αλλεργιογόνων πρωτεϊνών και να αποφευχθεί η αλλεργική αντίδραση. Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτείται η συμβουλή κάποιου ειδικού.

3.     Ξηροί καρποί

Η αλλεργία σε ξηρούς καρπούς που προέρχονται από δέντρα είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες, καθώς επηρεάζει περίπου το 3% του ανθρώπινου πληθυσμού παγκοσμίως. Μερικά παραδείγματα ξηρών καρπών που προκαλούν αλλεργίες είναι τα εξής:

Τα άτομα που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, είναι επίσης αλλεργικά σε οποιοδήποτε προϊόν τα περιέχει. Συνήθως, τα άτομα που έχουν αλλεργία σε κάποιο ξηρό καρπό συμβουλεύονται να αποφεύγουν κάθε είδος ξηρού καρπού, καθώς η κατανάλωση αυτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης περαιτέρω αλλεργιών.

Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς είναι συνήθως μια δια βίου κατάσταση και μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά συμπτώματα. Υπολογίζεται πως οι αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς ευθύνονται για το 50% των θανάτων από αναφυλαξία.

4.     Φιστίκια

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι πολύ συχνή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και ενδεχομένως θανατηφόρες αλλεργικές αντιδράσεις. Παρόλο που το φιστίκι θεωρείται όσπριο, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αλλεργία στα φιστίκια είναι συνήθως αλλεργικοί και σε άλλους ξηρούς καρπούς.

Η αλλεργία στα φιστίκια επηρεάζει το 1-3% των παιδιών και 2% των ενηλίκων παγκοσμίως. Ωστόσο, η αλλεργία αυτή μπορεί να υποχωρήσει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό των παιδιών καθώς περνούν στην εφηβεία.

5.     Οστρακοειδή

Η αλλεργία στα οστρακοειδή προκύπτει ως αποτέλεσμα της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος σε πρωτεΐνες των οστρακοειδών. Η κυριότερη από τις πρωτεΐνες αυτές, που αποτελεί έναυσμα της αλλεργίας στα οστρακοειδή, ονομάζεται τροπομυοσίνη. Άλλες πρωτεΐνες που μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργική αντίδραση είναι η κινάση αργινίνης και η παρβαλβουμίνη.

Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας σε οστρακοειδή εμφανίζονται συνήθως γρήγορα, αλλά είναι δύσκολο να διακριθούν από εκείνα μιας ανεπιθύμητης αντίδρασης του οργανισμού λόγω κατανάλωσης μολυσμένων θαλασσινών.

Η αλλεργία στα οστρακοειδή δεν υποχωρεί με την ηλικία, με αποτέλεσμα τα άτομα που την έχουν να πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους για πάντα. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως ορισμένα άτομα με αυτή την αλλεργία μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματά της ακόμη και εάν εκτεθούν σε ατμούς από το μαγείρεμα των οστρακοειδών.

6.     Σιτάρι

Η αλλεργία στο σιτάρι οφείλεται στην αλλεργική αντίδραση του οργανισμού σε μια από τις πολλές πρωτεΐνες του σιταριού. Επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τα παιδιά, τα οποία συχνά την ξεπερνούν μέχρι να φτάσουν τα 10 έτη.

Η αλλεργία στο σιτάρι συχνά συγχέεται με τη δυσανεξία στη γλουτένη επειδή έχουν παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, τα άτομα με αλλεργία στο σιτάρι πρέπει να αποφεύγουν μόνο το σιτάρι και μπορούν να ανεχθούν τη γλουτένη σε δημητριακά που δεν περιέχουν σιτάρι.

7.     Σόγια

Η αλλεργία στη σόγια επηρεάζει συχνότερα τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 3 ετών. Πυροδοτείται από μια πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στα φασόλια της σόγιας και σε άλλα προϊόντα της. Το μεγαλύτερο ποσοστό (70%) των παιδιών ξεπερνούν την αλλεργία στη σόγια μετά από κάποια στιγμή στη ζωή τους.

8.     Ψάρια

Οι αλλεργίες στα ψάρια είναι αρκετά συχνές, καθώς επηρεάζουν περίπου το 7% των ενηλίκων. Αυτές αναπτύσσονται συνήθως κατά την παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και αργότερα κατά την ενήλικη ζωή ενός ανθρώπου.

Όπως και η αλλεργία στα οστρακοειδή, η αλλεργία στα ψάρια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση. Στην περίπτωση που κάποιο άτομο με αλλεργία στα ψάρια καταναλώσει κατά λάθος ψάρι, στο οποίο είναι αλλεργικός, πρέπει να κάνει άμεσα μια ένεση επινεφρίνης, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναφυλαξίας, που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The 8 Most Common Food Allergies https://www.healthline.com/nutrition/common-food-allergies

Epidemiology of Cow’s Milk Allergy https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566637/

Egg Allergy in US Children https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7895443/

Prevalence and natural history of tree nut allergy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32044450/

Peanut Allergy: New Advances and Ongoing Controversies https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32303583/

Wheat Allergy in Children: A Comprehensive Update https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6681225/

Milk and soy allergy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21453810/

Prevalence of fish and shellfish allergy: A systematic review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27613460/