Υγεία του ματιού

Αυτές είναι οι 9 χειρότερες τροφές για τα μάτια!

Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για τα μάτια;

1. Ψωμί και ζυμαρικά

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τους απλούς υδατάνθρακες, όπως εκείνους που βρίσκονται στο άσπρο ψωμί και τα ζυμαρικά, με μεγαλύτερη πιθανότητα ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), μια από τις πιο κύριες αιτίες απώλειας όρασης για τους ηλικιωμένους. Και αυτό γιατί το σώμα αφομοιώνει γρήγορα αυτόν τον τύπο υδατανθράκων, πράγμα που αυξάνει γρήγορα το σάκχαρο του αίματος και το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμικές παθήσεις. Για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, οι ειδικοί προτείνουν την αντικατάσταση του λευκού ψωμιού με ψωμί και προϊόντα ολικής αλέσεως.

2. Επεξεργασμένα κρέατα

Τα χοτ ντογκ, τα μπέικον και τα αλλαντικά είναι πλούσια σε νάτριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπέρταση. Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει στα μάτια:

  • Υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια: Βλάβη των αιμοφόρων αγγείων που προκαλεί θολή όραση ή απώλεια όρασης
  • Χοριοειδοπάθεια: Συσσώρευση υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή
  • Νευροπάθεια: Απόφραξη της ροής του αίματος που καταστρέφει τα νεύρα και οδηγεί σε απώλεια όρασης

Περιορίστε το νάτριο σε 2.300 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο την ημέρα. (Ενημερωθείτε για σπιτικά φαγητά με λιγότερο νάτριο)

3. Μαγειρικά έλαια

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν από 30 χρόνια, συνέδεσε την υπερβολική κατανάλωση λινολεϊκού οξέος, έναν τύπο ακόρεστου λίπους, με αυξημένο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αυτός το τύπος ακόρεστου λίπους, υπάρχει στα ελαία που παράγονται από:

  • Ηλιοτρόπιο
  • Καλαμπόκι
  • Όσπρια της ανατολής
  • Σουσάμι

4. Τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά φαγητά, που μαγειρεύονται σε τρανς λιπαρά, αυξάνουν τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερίνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2. Επιπρόσθετα, δημιουργούν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν και να καταστρέψουν τα κύτταρα. Όλα αυτά συνδέονται με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Καταπολεμήστε τις ελεύθερες ρίζες τρώγοντας φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες και οι κόκκινες πιπεριές.

5. Κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν συνήθως υψηλές ποσότητες νατρίου. Η κατανάλωση λιγότερων κονσερβοποιημένων τροφίμων μειώνει τις πιθανότητες υπέρτασης και των σχετιζόμενων οφθαλμικών προβλημάτων που αναφέραμε πιο πάνω.

6. Μαργαρίνη

Η μαργαρίνη περιέχει ακόρεστα «καλά» λιπαρά, γιατί είναι φτιαγμένη από φυτικά έλαια. Παράλληλα όμως, περιέχει και τρανς λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο χοληστερίνης, καρδιακών παθήσεων και οφθαλμικών προβλημάτων. Όσο πιο στερεή είναι η μαργαρίνη, τόσο περισσότερα τρανς λιπαρά περιέχει, οπότε μπορείτε να επιλέξετε πιο «υγρά» είδη ή να αναζητήσετε μάρκες με μηδέν γραμμάρια τρανς λιπαρών.

7. Ζαχαρούχα ποτά

Η σόδα, τα αθλητικά και ενεργειακά ποτά, η λεμονάδα και άλλα ζαχαρούχα ποτά, είναι πλούσια σε ζάχαρη. Είναι επίσης η νούμερο ένα πηγή θερμίδων και πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή των ανθρώπων. Όλη αυτή η ζάχαρη, αυξάνει τις πιθανότητες διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Καταστάσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε οφθαλμικές παθήσεις, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

8. Αλκοόλ

Οι ειδικοί συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με παθήσεις των ματιών, όπως ο καταρράκτης σε μικρότερη ηλικία, μια κοινή πάθηση που δημιουργεί μια θολή περιοχή στους φακούς των ματιών.

9. Καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την πίεση στο εσωτερικό του ματιού. Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η πίεση αυξάνεται σε άτομα με γλαύκωμα ή οφθαλμική υπέρταση (ΟΗΤ) που καταναλώνουν καφεΐνη. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η πίεση στο εσωτερικό του ματιού αυξηθεί υπερβολικά, μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης ή και τύφλωση.