Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Έχετε προβλήματα με τον οισοφάγο; Αυτές είναι οι πιο κοινές παθήσεις που τον επηρεάζουν

Ο οισοφάγος είναι το τμήμα της πεπτικής οδού που μεσολαβεί μεταξύ του λαιμού και του στομάχου. Ο οισοφάγος είναι στην ουσία ένας σωλήνας, που η κύρια λειτουργία του είναι να μεταφέρει τροφή και υγρά, μετά την κατάποσή τους, από το στόμα και τους αεραγωγούς.

Τα ανοίγματα στην κορυφή του οισοφάγου, στο πίσω μέρος του λαιμού και στο κάτω μέρος του οισοφάγου στην είσοδο του στομάχου, κλείνονται από μύες που ονομάζονται σφιγκτήρες (άνω οισοφαγικός σφιγκτήρας και κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας). Οι σφιγκτήρες ανοίγουν για να αφήσουν τα τρόφιμα και τα υγρά να περάσουν, αλλά στη συνέχεια κλείνουν ξανά για να εμποδίσουν τυχόν υλικά από το να επιστρέψουν από το στομάχι στον οισοφάγο και από τον οισοφάγο στο στόμα. (Τι είναι ο καρκίνος του οισοφάγου; Όλα όσα πρεπει να ξέρετε!)

Πώς διαγιγνώσκονται οι παθήσεις του οισοφάγου;

Οι εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση ασθενειών του οισοφάγου είναι ακτινογραφίες βαρίου (ή κατάποση βαρίου), άνω ενδοσκόπηση, παρακολούθηση pH και μανομετρία του οισοφάγου. (Πνευμονικός πόνος: 5 αιτίες που σχετίζονται με τους πνεύμονες)

  • Ακτινογραφία βαρίου: Μετά την κατάποση του διαλύματος βαρίου, λαμβάνονται ακτίνες Χ.
  • Άνω ενδοσκόπηση: Εισάγεται ένας σωλήνας με φως στην άκρη, στον οισοφάγο.
  • Παρακολούθηση pH του οισοφάγου: Το pH του οισοφάγου μετριέται με ένα ειδικό όργανο που διοχετεύεται στον οισοφάγο.
  • Μανομετρία του οισοφάγου: Χρησιμοποιείται ένας στενός, εύκαμπτος, ευαίσθητος στην πίεση σωλήνας, για τη μέτρηση της πίεσης που δημιουργείται από τους μύες στον οισοφάγο και τις βαλβίδες στο άνω και κάτω τμήμα του οισοφάγου.

Ποιες είναι οι πιο κοινές παθήσεις που επηρεάζουν τον οισοφάγο;

Οι πιο κοινές παθήσεις που επηρεάζουν τον οισοφάγο είναι οι ακόλουθες:

1. Νόσος του Crohn

Ο οισοφάγος μπορεί να προσβληθεί από τη νόσο του Crohn, αν και αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια, με τις εκτιμήσεις να υποδηλώνουν ότι εμφανίζεται σε λιγότερο από το 1% των ασθενών. Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn στον οισοφάγο περιλαμβάνουν συνήθως δυσκολία στην κατάποση ή επώδυνη κατάποση και καούρα. (Νόσος του Crohn: Γιατί τα αντιβιοτικά δεν έχουν πάντα ευεργετικά αποτελέσματα;)

Σε περίπτωση που υπάρχει υποψία για νόσο του Crohn στον οισοφάγο, η ανώτερη ενδοσκόπηση μπορεί να αποκαλύψει έλκη, συρίγγια ή στενώσεις στον οισοφάγο. Η θεραπεία για τη νόσο του Crohn στον οισοφάγο περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, διαστολή του οισοφάγου, εντερική διατροφή και χειρουργική επέμβαση. (Νόσος του Crohn: Όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο έντερο σας)

2. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Μια αρκετά κοινή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τον οισοφάγο είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο σφιγκτήρας μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου εξασθενεί, γεγονός που επιτρέπει στα τρόφιμα και στα πεπτικά υγρά του στομάχου να εισέλθουν πίσω στον οισοφάγο. (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισής της;)

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επηρεάζονται κατά καιρούς από καούρα και δυσπεψία, αλλά για να γίνει διάγνωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η καούρα πρέπει να εμφανίζεται περισσότερες από 2-3 φορές την εβδομάδα. Με την πάροδο του χρόνου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως έλκος ή στενώσεις. (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: 6 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε)

3. Άλλες ασθένειες


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Diseases of the Esophagus https://www.verywellhealth.com/what-is-the-esophagus-1942409

Esophageal diseases https://www.giejournal.org/article/S0016-5107(14)01938-5/fulltext

The Prevalence, Risk Factors, and Clinical Correlates of Erosive Esophagitis and Barrett’s Esophagus in Iranian Patients with Reflux Symptoms https://www.hindawi.com/journals/grp/2014/696294/

Crohn’s disease of esophagus, stomach and duodenum Pimentel AM, Rocha R, Santana GO. Crohn’s disease of esophagus, stomach and duodenum. World J Gastrointest Pharmacol Ther 2019; 10(2): 35-49 [PMID: 30891327 DOI: 10.4292/wjgpt.v10.i2.35] https://www.wjgnet.com/2150-5349/full/v10/i2/35.htm