Φυσικές θεραπείες

Αυτισμός: Η Φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας!

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είναι μια αναπτυξιακή αναπηρία. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν τον κόσμο. Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να έχουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων. Οι καθυστερήσεις αυτές εμφανίζονται σε συγκεκριμένους τομείς. Για παράδειγμα, ορισμένα παιδιά με αυτισμό δεν μπορούν να μιλήσουν. Άλλα μπορεί να επικοινωνούν με άλλους τρόπους ή να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τους άλλους. Τα άτομα με αυτισμό μπορεί επίσης να περιορίζουν τις συμπεριφορές τους ή να έχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς. Συχνά, υπάρχει καθυστέρηση στη διαμόρφωση κινητικών δεξιοτήτων. Ο συντονισμός και ο έλεγχος της στάσης του σώματος είναι τομείς στους οποίους τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να χρειάζονται βοήθεια. Η αντιγραφή των ενεργειών των άλλων μπορεί επίσης να είναι δύσκολη για ορισμένα αυτιστικά παιδιά. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά. Ο αυτισμός εμφανίζεται σε άτομα όλων των φυλετικών, πληθυσμιακών και κοινωνικοοικονομικών ομάδων. Τα αγόρια έχουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτισμό από ό,τι τα κορίτσια. Περίπου ένα στα 54 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυτισμό. Οι φυσικοθεραπευτές βρίσκονται σε μοναδική θέση για να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό. Συνεργάζονται μαζί τους για να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν αδρές και βασικές κινητικές δεξιότητες. Αυτές οι δεξιότητες βοηθούν τα παιδιά να παίζουν παιχνίδια και αθλήματα και να συμμετέχουν στη φυσική αγωγή με τους συνομηλίκους τους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αυτισμού που σχετίζονται με τα κινητικά πρότυπα;

  1. Καθυστερήσεις στο περπάτημα και το άλμα (μεγάλες κινητικές δεξιότητες).
  2. Υστέρηση στη χρήση των χεριών για πράγματα όπως το κούμπωμα ενός πουκαμίσου ή το σχέδιο (μικρές κινητικές δεξιότητες).
  3. Προβλήματα στην αντιγραφή κινήσεων άλλων ατόμων (όπως η εκτέλεση ενεργειών για τραγούδια με συνομηλίκους ή το άλμα πάνω από ένα μικρό αντικείμενο).
  4. Έλλειψη συντονισμού.
  5. Κακή ισορροπία.
  6. Προβλήματα σχεδιασμού και επανάληψης κινήσεων.
  7. Προβλήματα στην εκτέλεση κινήσεων με συγκεκριμένη σειρά.
  8. Ασταθές περπάτημα.
  9. Προβλήματα στον έλεγχο της στάσης του σώματος.
  10. Μειωμένος συντονισμός ματιού-χεριού.
  11. Προβλήματα με τη χρήση αισθητηριακών πληροφοριών (όπως η αφή, ο ήχος και η βαρύτητα) για την κίνηση. Τα προβλήματα μπορεί να κυμαίνονται από αργές έως υπερβολικές κινητικές αντιδράσεις. Ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να φαίνεται να έχει χαμηλό επίπεδο ενέργειας ή να αποζητά την κίνηση.
  12. Περπάτημα με τα δάχτυλα των ποδιών.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας φυσικοθεραπευτής;

Οι φυσικοθεραπευτές έχουν μοναδική εκπαίδευση στην ανάπτυξη του παιδιού και στον κινητικό έλεγχο. Αυτή η τεχνογνωσία τους επιτρέπει να αξιολογούν τις κινητικές καθυστερήσεις και τη λειτουργική απόδοση ενός παιδιού. Οι φυσικοθεραπευτές συνεργάζονται με το παιδί, την οικογένεια και το σχολείο για να το βοηθήσουν:

  • Να συμμετέχει και να βελτιώνεται στις καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι και στο σχολείο
  • Να αποκτήσει νέες κινητικές δεξιότητες
  • Να αναπτύξει καλύτερο συντονισμό και πιο σταθερή στάση του σώματος
  • Να βελτιώσει τις δεξιότητες παιχνιδιού, όπως το να πετάει και να πιάνει μια μπάλα με ένα άλλο άτομο
  • Να αναπτύξουν δεξιότητες κινητικής μίμησης (μαθαίνουν αντιγράφοντας τις ενέργειες των άλλων)
  • Αυξάνουν τη φυσική κατάσταση και την αντοχή

Ένας φυσικοθεραπευτής θα αξιολογήσει διεξοδικά το παιδί σας. Αυτό θα περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού υγείας και ανάπτυξης. Θα αξιολογήσει επίσης:

  • Τη δύναμη και τον έλεγχο της στάσης
  • Λειτουργική κινητικότητα (όπως περπάτημα και τρέξιμο)
  • Επίγνωση του σώματος και της ασφάλειας
  • Τον συντονισμό
  • Δεξιότητες παιχνιδιού
  • Ενδιαφέροντα και κίνητρα
  • Ικανότητα εναλλαγής μεταξύ διαφορετικών δραστηριοτήτων
  • Πώς το παιδί χοροπηδάει, κάνει πετάλι σε τρίκυκλο ή ποδήλατο
  • Καθημερινές ρουτίνες στο σπίτι, έξω και στο σχολείο

Ο φυσικοθεραπευτής σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξει στόχους που θα βοηθήσουν το παιδί σας να συμμετέχει όσο το δυνατόν πληρέστερα στο σπίτι και το σχολείο. Στη συνέχεια, ο φυσικοθεραπευτής σας θα δημιουργήσει ένα σχέδιο για να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού σας και ολόκληρης της οικογένειάς σας. Δεν υπάρχει “τυπική” θεραπεία για τα παιδιά με αυτισμό. Οι προκλήσεις και οι στόχοι κάθε παιδιού είναι διαφορετικοί. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα διαμορφώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στα δυνατά σημεία και τις ανάγκες του παιδιού σας. Θα συνεργαστεί μαζί σας για την παρακολούθηση της προόδου του. Θα συλλέγει επίσης δεδομένα για να διασφαλίσει ότι το σχέδιό του το βοηθά  και θα προσαρμόζει το σχέδιο καθώς το παιδί σας σημειώνει πρόοδο.

Φυσικοθεραπεία για παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού

Οι αναπτυξιακές καθυστερήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τις αδρές και λεπτές κινητικές δεξιότητες των παιδιών. Οι στόχοι της φυσικοθεραπείας είναι η συλλογή πληροφοριών από τους γονείς, τους κλινικούς ιατρούς και άλλα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας. Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι να φροντίζει τα αυτιστικά παιδιά με κινητικές διαταραχές στο σώμα (για παράδειγμα- θέματα με τον έλεγχο του αναπνευστικού συστήματος και το επίπεδο συντονισμού, βελτίωση της στάσης του σώματος και αντιμετώπιση των παραμορφώσεων στο μυοσκελετικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των παραμορφώσεων του θωρακικού τοιχώματος καθώς και των προβλημάτων παραμόρφωσης των ποδιών και των αστραγάλων.  Συνήθως, οι αξιολογήσεις και οι θεραπείες μπορούν να λάβουν χώρα σε διάφορα περιβάλλοντα (για παράδειγμα: στο σπίτι, στην ημερήσια φροντίδα, σε κοινοτικά κέντρα, σε κλινικές, σε νοσοκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης και σε γυμναστήρια).  Οι φυσικοθεραπευτές ασχολούνται επίσης με την αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς, όπου ένα παιδί μπορεί να τραυματιστεί και να απαιτούνται θεραπείες αποκατάστασης. Ωστόσο, οι φυσικοθεραπευτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τη διάγνωση του αυτισμού κατά το σχεδιασμό των συνεδριών θεραπείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις συνεδρίες φυσιοθεραπείας έχουν πολύ δομημένο χαρακτήρα. Η διδασκαλία τους να αισθάνονται άνετα και ικανά στο σώμα τους αποτελεί ουσιαστικό μέρος της θεραπείας.

Υδροθεραπεία για παιδιά με αυτισμό

Σε σχέση με την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, οι φυσικοθεραπευτές είχαν υποστηρίξει ότι οι μέθοδοι διδασκαλίας κολύμβησης για παιδιά με αυτισμό μπορούν να οδηγήσουν σε ταχύτερη εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων. Ορισμένες έρευνες υποστήριξαν ότι η υδροθεραπεία μπορεί να είναι μια ευεργετική μορφή άσκησης για τα αυτιστικά παιδιά. Επιπλέον, η φυσικοθεραπεία με βάση την άσκηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα παιδιά αυτά. Η υδροθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με αυτισμό. Αυτή πραγματοποιείται συνήθως σε μια πισίνα. Η πίεση και η θερμοκρασία του νερού που αισθάνεται το σώμα μπορεί ηρεμήσει το παιδί. Το νερό ως θεραπεία μπορεί να παρέχει μια αισθητηριακή εισροή, ενώ το παιδί εκτελεί ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση του εύρους κίνησης και της συνολικής κινητικότητας. Το ζεστό νερό μπορεί να «ανακτήσει» το σωματικό βάρος κατά 90%, μειώνει τη δύναμη της πρόσκρουσης στο σώμα, χαλαρώνει τους μύες και μειώνει τη σπαστικότητα, καθιστώντας το νερό ιδανικό μέσο για την αποκατάσταση.

Συμπερασματικά

Οι φυσικοθεραπείες και η εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό είναι σημαντικές λόγω των κινητικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού τους σταδίου. Οι θεραπείες είναι επιτυχείς στη βελτίωση και τη μείωση του επιπέδου σοβαρότητας του αδύναμου μυϊκού ελέγχου τους, που έχει ως αποτέλεσμα πολλές άλλες συνέπειες όταν μεγαλώνουν. Οι φυσικοθεραπευτές θα πρέπει να συμμετέχουν σε παιχνίδια όπου μπορούν να διδάξουν στα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση και άνεση για το σώμα τους. Αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον για πολλά παιδιά με αυτισμό.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Physical Therapy Guide to Autism Spectrum Disorder https://www.choosept.com/guide/physical-therapy-guide-autism-spectrum-disorder

Physical exercise and individuals with autism spectrum disorders: A systematic review https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1750946710000073

Physiotherapy Cures Autism: A Review. http://www.ijptjournal.com/zip.php?file=File_Folder/76-79%20(ijpt).pdf&id=291&quat=8

Physiotherapy for Autism Spectrum Disorder Children With Motor Control Disabilitites https://www.physio-pedia.com/Physiotherapy_for_Autism_Spectrum_Disorder_Children_With_Motor_Control_Disabilitites#cite_note-:6-12