Παιδί

Αυτισμός: Πώς να διαχειριστείτε την εκπαίδευση στην τουαλέτα;

Πότε τα αυτιστικά παιδιά είναι έτοιμα για την εκπαίδευση στην τουαλέτα;

Τα αυτιστικά παιδιά παρουσιάζουν γενικά τα ίδια σημάδια ετοιμότητας για την εκπαίδευση στην τουαλέτα με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Αλλά αυτά τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν όταν τα αυτιστικά παιδιά είναι μεγαλύτερα και η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο περιλαμβάνουν:

 • Να μπορεί να σας πει (ή να σας δείξει με ένα σημάδι ή μια χειρονομία) ότι έχει βρέξει ή λερώσει την πάνα ή τα ρούχα του
 • Να μπορεί να ακολουθήσει μια απλή οδηγία όπως “Πήγαινε για τσίσα” και να μπορεί να τραβήξει το παντελόνι του πάνω και κάτω
 • Έχουν τακτικές, σχηματισμένες κενώσεις
 • Να έχουν αρκετό έλεγχο της ουροδόχου κύστης ώστε να παραμένουν στεγνοί για τουλάχιστον μία ώρα κάθε φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πώς να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στην τουαλέτα με ένα αυτιστικό παιδί;

Τα βήματα για την εκπαίδευση στην τουαλέτα είναι σχεδόν τα ίδια για όλα τα παιδιά. Αλλά τα αυτιστικά παιδιά μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη και στρατηγικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες τρεις στρατηγικές για να βοηθήσετε το αυτιστικό σας παιδί να περάσει από τις πάνες στο γιογιό ή την τουαλέτα:

 • Ενθάρρυνση και ανταμοιβές
 • Οπτικά βοηθήματα
 • Κοινωνικές ιστορίες

Είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε έναν συνδυασμό αυτών των προσεγγίσεων για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για το παιδί σας.

Ανεξάρτητα από τη στρατηγική ή τον συνδυασμό στρατηγικών που χρησιμοποιείτε, είναι επίσης καλή ιδέα να χωρίσετε τη διαδικασία της μετάβασης στην τουαλέτα σε μικρότερα μέρη. Μπορείτε να διδάξετε αυτά τα μέρη στο παιδί σας βήμα προς βήμα – για παράδειγμα, κατέβασε το παντελόνι σου κάτω, κάθισε στην τουαλέτα, σκούπισε τον ποπό σου και ούτω καθεξής.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την ενθάρρυνση και τις ανταμοιβές για να βοηθήσετε στην εκπαίδευση στην τουαλέτα;

Ο έπαινος και η επιβράβευση του παιδιού σας καθώς μαθαίνει κάθε βήμα που αφορά τη χρήση της τουαλέτας μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί σας να συνεχίσει να προσπαθεί. Μπορείτε να δοκιμάσετε:

 • Περιγραφικό έπαινο – για παράδειγμα, “Γιάννη, μπράβο που κάθισες στην τουαλέτα”
 • Μη λεκτικός έπαινος, χειρονομίες (χειροκρότημα) ή νοήματα (αντίχειρας)
 • Μια αγαπημένη δραστηριότητα – για παράδειγμα, παιχνίδι με τρένα
 • Ένα αστέρι σε ένα διάγραμμα με αυτοκόλλητα

Πριν ξεκινήσετε, σχεδιάστε ακριβώς για ποια συμπεριφορά θα επιβραβεύσετε το παιδί σας και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει την επιβράβευση. Δοκιμάστε μια ποικιλία ανταμοιβών και χρησιμοποιήστε αυτές στις οποίες το παιδί σας ανταποκρίνεται καλύτερα.

Μόλις το παιδί σας σημειώσει πρόοδο σε ένα συγκεκριμένο βήμα, σταματήστε να χρησιμοποιείτε δραστηριότητες και παιχνίδια ως ανταμοιβές. Συνεχίστε όμως να επαινείτε το παιδί σας.

Πώς τα οπτικά βοηθήματα θα σας βοηθήσουν στην εκπαίδευση της τουαλέτας;

Τα αυτιστικά παιδιά συχνά μαθαίνουν οπτικά. Έτσι, μπορείτε να υποστηρίξετε τη μάθηση του παιδιού σας παρέχοντας οπτικές υποδείξεις και προτροπές.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε μια οπτική υποστήριξη ή ένα χρονοδιάγραμμα για να δείξετε στο παιδί σας τα βήματα χρήσης της τουαλέτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Σύστημα Επικοινωνίας Ανταλλαγής Εικόνων (PECS) ή άλλα οπτικά βοηθήματα. Κολλήστε το πρόγραμμα σε έναν τοίχο κοντά στην τουαλέτα ή το γιογιό για να υπενθυμίζετε στο παιδί σας τα βήματα.

Ξαναδείτε το πρόγραμμα με το παιδί σας 2-3 φορές την ημέρα. Όλοι όσοι εμπλέκονται στην εκπαίδευση της τουαλέτας με το παιδί σας θα πρέπει να γνωρίζουν και να ακολουθούν το πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο, η εκπαίδευση θα είναι συνεπής.

Πώς οι κοινωνικές ιστορίες θα σας βοηθήσουν στην εκπαίδευση της τουαλέτας;

Οι κοινωνικές ιστορίες μπορούν να βοηθήσουν τα αυτιστικά παιδιά να αντιμετωπίσουν δύσκολες ή συγκεχυμένες καταστάσεις, όπως η εκπαίδευση στην τουαλέτα.

Έμπειροι εργοθεραπευτές και δάσκαλοι πρώιμης παρέμβασης ή δάσκαλοι σχολείων θα είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια κοινωνική ιστορία για την εκπαίδευση του παιδιού σας στην τουαλέτα.

Εάν το παιδί σας θα πάει στην τουαλέτα στο σπίτι ενός φίλου ή κάπου αλλού εκτός σπιτιού, εξασκηθείτε με το παιδί σας σε μια νέα ιστορία για αυτή την κατάσταση από πριν. Όταν συμβεί το γεγονός, η ιστορία μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να ξέρει τι να κάνει.

Πώς να βοηθήσετε το αυτιστικό παιδί σας στην εκπαίδευση της τουαλέτας;

Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να σημειώσει πρόοδο με την εκπαίδευση στην τουαλέτα:

 1. Δοκιμάστε επαναχρησιμοποιούμενα εσώρουχα εκπαίδευσης που πλένονται ή εσώρουχα με προστατευτική επένδυση. Αυτά βοηθούν το παιδί σας να συνειδητοποιήσει την αίσθηση της υγρασίας, οπότε είναι χρήσιμα αν το παιδί σας δυσκολεύεται να καταλάβει πότε είναι ώρα να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
 2. Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένη γλώσσα. Για παράδειγμα, πείτε: “Γιάννη, κάτσε στην τουαλέτα και κάνε τσίσα”. Αυτό είναι πιο ξεκάθαρο από το να ζητάτε από το παιδί σας να “πήγαινε τουαλέτα” και βοηθάει το παιδί σας να καταλάβει τι πρέπει να κάνει
 3. Επιλέξτε μια λέξη για να αναφέρεστε στο να πηγαίνετε στην τουαλέτα. Βάλτε όλους στην οικογένεια να τη χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, να λέτε πάντα “τουαλέτα” ή “τσίσα” ή ό,τι άλλο σας βολεύει στην οικογένειά σας. Οι διαφορετικές λέξεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την τουαλέτα μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στα αυτιστικά παιδιά
 4. Μάθετε στο παιδί σας έναν τρόπο να σας ενημερώνει ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μη λεκτική νοήματα ή τη χρήση του PECS
 5. Πέντε λεπτά καθισμένο στην τουαλέτα είναι αρκετά. Το να κάθεστε στην τουαλέτα για πολλή ώρα μπορεί να κάνει το παιδί σας να αισθάνεται σαν να τιμωρείται
 6. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και θετικοί. Τα αυτιστικά παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις νέες καταστάσεις και τις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων

Πώς να χειριστείτε τις αισθητηριακές ευαισθησίες του παιδιού σας;

Εάν το αυτιστικό παιδί σας είναι ευαίσθητο ή αναστατωμένο από τις αισθητηριακές πτυχές της επίσκεψης στην τουαλέτα, δοκιμάστε τρόπους ελέγχου της αισθητηριακής εμπειρίας του παιδιού σας κατά την τουαλέτα.

Παραδείγματος χάριν:

 • Εξοικειώστε το παιδί σας με το να κάθεται στο κάθισμα της τουαλέτας κάνοντας εξάσκηση για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Κάντε το παιδί σας να νιώθει άνετα – για παράδειγμα, αν το πάτωμα είναι κρύο, βάλτε κάλτσες στα πόδια του παιδιού σας
 • Χρησιμοποιήστε ένα σκαμνί για να βάζει το παιδί σας τα πόδια του
 • Χρησιμοποιήστε ένα εκπαιδευτικό κάθισμα αν το παιδί σας φοβάται τη μεγάλη λεκάνη
 • Πείτε στο παιδί σας ότι θα ακούγεται ένας θορυβώδης ήχος από το καζανάκι και εξηγήστε τον λόγο του θορύβου
 • Αφήστε το παιδί σας να κρατάει ένα αγαπημένο αντικείμενο ενώ κάθεται στην τουαλέτα

Ποιες αναποδιές μπορούν να προκύψουν στην εκπαίδευση στην τουαλέτας;

Τα πισωγυρίσματα αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης στην τουαλέτα για όλα τα παιδιά. Μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα συμπεριφοράς, δυσκοιλιότητα και παλινδρομήσεις.

 • Προβλήματα συμπεριφοράς

Μερικές φορές τα αυτιστικά παιδιά που εκπαιδεύονται στην τουαλέτα μπορεί να συμπεριφέρονται με προκλητικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να φοβούνται την τουαλέτα, να πηγαίνουν σε άλλα μέρη εκτός της τουαλέτας, να γεμίζουν την τουαλέτα με χαρτί και άλλα υλικά, να τραβούν συνεχώς το καζανάκι, να λερώνουν τον τοίχο και άλλα μέρη με κακά και να αρνούνται να κάνουν κακά.

Αν το παιδί σας συμπεριφέρεται με αυτούς τους τρόπους, επαγγελματίες όπως ψυχολόγοι ή εργοθεραπευτές μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε στρατηγικές για να ξεπεράσετε αυτά τα προβλήματα.

 • Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στα παιδιά. Εάν το παιδί σας αποφεύγει να κάνει κακά, μπορεί να πρόκειται για δυσκοιλιότητα.

Η δυσκοιλιότητα προκαλείται συνήθως από την έλλειψη νερού ή άλλων υγρών ή από την έλλειψη διαιτητικών ινών. Ορισμένα αυτιστικά παιδιά είναι επιλεκτικοί με την τροφή, γεγονός που μπορεί να τους προκαλέσει δυσκοιλιότητα πιο εύκολα από άλλα παιδιά.

Εάν νομίζετε ότι το παιδί σας έχει δυσκοιλιότητα, επισκεφθείτε τον παιδίατρο σας. Μπορούν να αποκλείσουν τυχόν υποκείμενα ιατρικά προβλήματα και να σας βοηθήσουν με στρατηγικές για τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας του παιδιού σας.

 • Παλινδρομήσεις

Μερικές φορές η πρόοδος των παιδιών στην εκπαίδευση στην τουαλέτα μπορεί να σταματήσει ή τα πράγματα μπορεί να φαίνονται να πηγαίνουν προς τα πίσω.

Αν συμβεί αυτό, προσπαθήστε να κρατάτε αρχείο με τις φορές που το παιδί σας ουρεί ή αφοδεύει στο παντελόνι του για μια εβδομάδα περίπου. Εάν αναπτυχθεί ένα μοτίβο, στοχεύστε σε αυτές τις στιγμές πηγαίνοντας το παιδί σας στην τουαλέτα λίγο πριν το παιδί σας ουρήσει στο παντελόνι του.

Μερικές φορές αυτά τα προβλήματα μπορεί να σχετίζονται με πράγματα όπως το άγχος, η ασθένεια, η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια. Ο γενικός σας γιατρός ή άλλοι επαγγελματίες που ασχολούνται με το παιδί σας μπορούν να σας βοηθήσουν να λύσετε αυτά τα προβλήματα.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Using a Video Modeling-Based Intervention Package to Toilet Train Two Children with Autism https://link.springer.com/article/10.1007/s10882-015-9426-4

Use of urine alarms in toilet training children with intellectual and developmental disabilities: A review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26942703/

Toilet training individuals with autism and other developmental disabilities: A critical review https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1750946709000063

Toilet Training Children With Autism and Developmental Delays: An Effective Program for School Settings https://link.springer.com/article/10.1007/BF03391824

Investigation of a reinforcement-based toilet training procedure for children with autism https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12401483/