Παιδί

Αυτισμός: Πώς θα απολαύσει το παιδί τη διαδικασία της μάθησης;

Οι γονείς και οι φροντιστές των παιδιών με ΔΦΑ συχνά βρίσκουν δύσκολο να πείσουν τα παιδιά τους να καθίσουν και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και εργασίες. Ορισμένες κοινές προκλήσεις που μοιράζονται οι γονείς περιλαμβάνουν: “Το παιδί μου αρνείται να έρθει και να καθίσει για να κάνει τη δραστηριότητα.” ή “Το παιδί μου επιδίδεται σε ακατάλληλες συμπεριφορές ή αυτοδιεγερτικές συμπεριφορές όταν η εργασία γίνεται δύσκολη.

Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη ετοιμότητας ή στην έλλειψη δεξιοτήτων του τρόπου εκμάθησης. Η εκμάθηση του πώς να μαθαίνεις είναι η διδασκαλία των παιδιών στη διαδικασία της μάθησης. Οι καλές δεξιότητες μάθησης θα τους επιτρέψουν να είναι σε θέση να μαθαίνουν από οποιονδήποτε δάσκαλο, καθώς και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια θεμελιώδη δεξιότητα που πρέπει να αποκτήσει το παιδί σας πριν μπορέσει να μάθει άλλες δεξιότητες.

Πριν το παιδί σας κληθεί να μάθει ή να ασχοληθεί με διάφορες εργασίες, πρέπει να είναι σε θέση να έρθει να καθίσει με τη θέλησή του μαζί σας ή με τον δάσκαλό του!

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να απολαμβάνει την διαδικασία της μάθησης;

Βήμα 1: Ενημερώστε το παιδί σας για τις προσδοκίες σας δείχνοντάς του το σύστημα ανταμοιβής

Αρχικά, πρέπει να θέσετε μια προσδοκία ή να καθιερώσετε ένα ενδεχόμενο. Μια προσδοκία σημαίνει ότι το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει ότι θα πάρει μια ανταμοιβή ερχόμενο να καθίσει και να κάνει τη δραστηριότητα και την εργασία, καθιστώντας την μια θετική εμπειρία.

Αρχικά, πρέπει να κάνετε την εργασία πολύ εύκολη, η οποία μπορεί να είναι κάτι που το παιδί σας ήδη γνωρίζει και μπορεί να κάνει πολύ εύκολα. Κάνοντας το παιδί σας να ολοκληρώσει μια εργασία με επιτυχία, θα του μάθετε πώς να κερδίζει την ανταμοιβή.

Βήμα 2: Παρατηρήστε τα αυξημένα κίνητρα του παιδιού σας

Καθώς το παιδί σας βιώνει τις ανταμοιβές, θα πρέπει να παρατηρήσετε μια αυξημένη προθυμία να έρθει να καθίσει και να ασχοληθεί με την εργασία που προβλέπεται.

Βήμα 3: Επιβραβεύστε το παιδί σας για την προσπάθειά του να προσπαθήσει (δοκιμαστική συμπεριφορά)

Όταν επιλέγετε να επιβραβεύετε την προσπάθεια του παιδιού σας να προσπαθήσει (προσπαθητική συμπεριφορά) αντί μόνο τη σωστή συμπεριφορά, το παιδί σας θα αναπτύξει μεγαλύτερη προθυμία να παρευρεθεί και να προσπαθήσει, ακόμη και όταν η εργασία μπορεί να είναι δύσκολη γι’ αυτό.

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι η επιβράβευση μόνο της σωστής συμπεριφοράς ή κατά την ολοκλήρωση της εργασίας. Θα πρέπει πάντα να επιβραβεύετε το παιδί σας για την προσπάθειά του.

Τι πρέπει να σκεφτείτε πρώτού βοηθήσετε το παιδί σας να παραμείνει παρακινημένο και πρόθυμο να μάθει καθώς προχωρά σε πιο σύνθετες εργασίες:

Συμβουλή #1: Βεβαιωθείτε ότι όλες οι εργασίες που διδάσκονται αναλύονται σε μικρότερα μέρη και διδάσκονται μία προς μία

Σε περιπτώσεις όπου το παιδί σας συνήθως σας ακούει αρκετά καλά, αλλά γίνεται ενοχλητικό ή αρχίζει να συμπεριφέρεται ανάρμοστα όταν του δίνεται μια νέα εργασία, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι τη βρίσκει πολύ δύσκολη.

Ίσως χρειαστεί να τη σπάσετε σε μικρότερα μέρη ή να του δώσετε περισσότερη βοήθεια ή να βεβαιωθείτε ότι οι υποδείξεις που του δίνετε το βοηθούν.

Συμβουλή #2: Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να παραμείνει παρακινημένο είναι να του διδάξετε πώς να αντιμετωπίζει μια κατάσταση

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να τα διδάξετε να επικοινωνούν τις δυσκολίες τους. 

Διδάσκοντάς τους μια γλώσσα αντικατάστασης, όπως “δεν ξέρω”, “είναι πολύ δύσκολο” ή “βοηθήστε με” για να επικοινωνήσουν τις δυσκολίες τους, θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να καταφύγουν σε διασπαστικές συμπεριφορές.

Αυτή η γλώσσα χρησιμεύει ως συμπεριφορά αντικατάστασης αντί της εμπλοκής σε αυτοδιεγερτικές ή διασπαστικές συμπεριφορές.

Τελικά, το παιδί σας θα πρέπει να μάθει πώς να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις αναπτύσσοντας μεγαλύτερη επιμονή όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό θέτοντας διαφορετικές προκλήσεις και ενθαρρύνοντας το παιδί σας να συνεχίσει να προσπαθεί και να μην τα παρατάει.

Όπως αναφέρθηκε στο Βήμα 3, θα πρέπει να εστιάζετε στην προσπάθεια του παιδιού σας (συμπεριφορά προσπάθειας) και όχι στο τελικό προϊόν ή την ορθότητα. Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνει το παιδί σας πιο ανθεκτικό. Η διαλείπουσα επιτυχία στις προσπάθειες θα ενθάρρυνε επίσης το παιδί σας να προσπαθεί και να μην τα παρατάει. Η ανθεκτικότητα είναι μια πτυχή μιας πληθώρας δεξιοτήτων μάθησης- του πώς να μαθαίνεις.

Όταν εστιάζετε στις δεξιότητες μάθησης, θα εξοπλίσετε καλύτερα το παιδί σας στο να μαθαίνει πιο ανεξάρτητα. Επίσης, θα απολαμβάνει τη διαδικασία της μάθησης.

Δείτε ακόμη:


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved