Παιδί

Αυτισμός: Τι είναι η αισθητηριακή υπερφόρτωση;

Δεδομένου ότι κάθε παιδί με αυτισμό είναι μοναδικό, είναι επιτακτική ανάγκη να συντονιστείτε με τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού σας. Παρόλο που ο αυτισμός είναι μια σύνθετη διαταραχή και κάθε παιδί εμφανίζει το δικό του σύνολο συμπτωμάτων, η αισθητηριακή υπερφόρτωση είναι κοινή. Όταν δεν αντιμετωπίζεται, αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του παιδιού.

Τα αισθητηριακά προβλήματα συχνά συμβαδίζουν με τον αυτισμό και μπορούν να εκφραστούν ως υπερευαισθησία (υπερβολική ανταπόκριση) ή υποευαισθησία (υποανταπόκριση). Αυτές οι ευαισθησίες σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα ερεθισμάτων, που κυμαίνονται από εικόνες και ήχους έως οσμές και γεύσεις. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά στο φάσμα παρουσιάζουν υπερευαισθησία στα έντονα φώτα. Άλλα παιδιά μπορεί να βρίσκουν την αίσθηση της αφής απίστευτα δυσάρεστη. Και πάλι, κάθε άτομο είναι μοναδικό, όχι μόνο όσον αφορά τα βασικά του συμπτώματα αλλά και την αντίδρασή του στα διάφορα ερεθίσματα.

Εάν το παιδί σας εμφανίζει σημάδια αισθητηριακής υπερφόρτωσης, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Αυτό είναι απίστευτα συχνό φαινόμενο στην κοινότητα του αυτισμού και η υποστήριξη είναι διαθέσιμη! Αν είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα για να βοηθήσετε το παιδί σας, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι η αισθητηριακή υπερφόρτωση;

Η αισθητηριακή υπερφόρτωση απευθύνεται στις πέντε αισθήσεις: την ακοή, την όσφρηση, την αφή, την όραση και τη γεύση. Αυτές όλες μαζί προσλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες ταυτόχρονα από όσες μπορεί να επεξεργαστεί ο εγκέφαλός σας. Σε περιόδους αισθητηριακής υπερφόρτωσης ο εγκέφαλος συγκλονίζεται από όλες αυτές τις εισροές. Ο εγκέφαλος μπαίνει σε κατάσταση μάχης, φυγής ή παγώματος ως απάντηση σε αυτό που μοιάζει με κρίση, γεγονός που σας κάνει να αισθάνεστε ανασφαλείς και καταβεβλημένοι.

Τα αισθητηριακά συμπτώματα είναι σύνθετες συμπεριφορικές αντιδράσεις στο αισθητηριακό περιβάλλον κάποιου. Η αισθητηριακή υπερφόρτωση συμβαίνει όταν λαμβάνετε περισσότερες εισροές από τις αισθήσεις σας από αυτές που ο εγκέφαλός σας είναι σε θέση να επεξεργαστεί. Αν και ο καθένας μπορεί να βιώσει αισθητηριακή υπερφόρτωση, η κατάσταση αυτή συνδέεται συχνότερα με τον αυτισμό, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, τη διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας και την ινομυαλγία.

Ενώ μια δυνατή τηλεόραση ή ένα δωμάτιο με πολύ κόσμο μπορεί να προκαλέσει αισθητηριακή υπερφόρτωση σε οποιονδήποτε, η υπερφόρτωση είναι πολύ πιο έντονη και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί μεταξύ των παιδιών που ζουν με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας και αυτισμό. Για παράδειγμα, πολλές καθημερινές καταστάσεις που μπορεί να μην έχετε καν σκεφτεί μπορούν να προκαλέσουν υπερφόρτωση στα παιδιά με αυτισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονα συναισθήματα δυσφορίας και λιποθυμίες.

Ο στόχος είναι να κατανοήσετε πρώτα τις εμπειρίες του παιδιού σας, ώστε να μπορείτε να παρέμβετε αποτελεσματικά.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της υπερευαισθησίας και της υποευαισθησίας;

Μεταξύ των παιδιών με αυτισμό, τα αισθητηριακά συμπτώματα αναλύονται σε ΥΠΕΡ-αντιδραστικότητα ή ΥΠΟ-αντιδραστικότητα. Για αρχή πρέπει να ορίσετε την υπερευαισθησία στον αυτισμό ή την υποευαισθησία στον αυτισμό:

  • Υπερευαισθησία στον αυτισμό – Πρόκειται για υπερβολικές αντιδράσεις στο αισθητηριακό περιβάλλον του ατόμου (π.χ. ένα παιδί που αισθάνεται την ανάγκη να καλύψει τα αυτιά του όταν κάποιος τραγουδάει)
  • Υποευαισθησία στον αυτισμό – Πρόκειται για συμπεριφορές που είναι υποαντιδράσεις στο περιβάλλον (π.χ., μη ανταπόκριση σε έναν δυνατό ήχο)

Με βάση τις διαθέσιμες έρευνες, εκτιμάται ότι ο επιπολασμός των αισθητηριακών συμπτωμάτων μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων με αυτισμό κυμαίνεται μεταξύ 69% και 93%. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αισθητηριακή υπερφόρτωση προστέθηκε ως διαγνωστικό κριτήριο της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού.

Ενώ τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να παρουσιάζουν αισθητηριακή υπερφόρτωση σε σχέση με τις πέντε βασικές αισθήσεις , μπορεί επίσης να αντιδρούν υπερβολικά ή να υποαντιδρούν σε δύο επιπλέον αισθήσεις: την ιδιοδεκτική και την αιθουσαία αίσθηση. Αυτές οι αισθήσεις επηρεάζουν τις κινητικές δεξιότητες του ατόμου, την ισορροπία και την επίγνωση του σώματος.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του αυτισμού και της αισθητηριακής ευαισθησίας;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κληρονομικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον αυτισμό συμπίπτουν επίσης με εκείνους που επηρεάζουν τις μη φυσιολογικές αισθητηριακές αντιδράσεις. Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, άντλησε στοιχεία από περισσότερους από 12.000 διδύμους. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι αισθητηριακές ευαισθησίες αποτελούν υποκείμενο χαρακτηριστικό του αυτισμού. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 85% της επικάλυψης μεταξύ των αισθητηριακών ευαισθησιών και του αυτισμού μπορεί να εξηγηθεί από γενετικές μεταβλητές.

Παρόλο που η σύνδεση αυτή είναι προκαταρκτική, προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς και τα αδέλφια των ατόμων με αυτισμό συχνά μοιράζονται ηπιότερες εκδοχές των ευαισθησιών τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αισθητηριακές ευαισθησίες μπορεί να είναι κληρονομικές. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι το 98% των μητέρων παιδιών με αυτισμό παρουσιάζουν ασυνήθιστες αντιδράσεις σε αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως ο ήχος, το φως και η αφή.

Πώς να διαχειριστείτε την αισθητηριακή υπερφόρτωση του παιδιού σας;

Κάθε παιδί με αυτισμό είναι μοναδικό, γεγονός που περιλαμβάνει και τις προσωπικές του ευαισθησίες. Για να βοηθήσετε το παιδί σας, πρέπει να έχετε επίγνωση των μοναδικών του ευαισθησιών, ώστε να μπορείτε να το προσαρμόσετε ανάλογα.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα τρόπων με τους οποίους μπορείτε να προσαρμόσετε τις υπερευαισθησίες:

  • Χαμηλά φώτα
  • Παρέχετε ωτοασπίδες ή ακουστικά όταν εισέρχεστε σε θορυβώδη περιβάλλοντα
  • Εξαλείψτε τη χρήση προϊόντων με έντονο άρωμα (π.χ. αποσμητικά χώρου, αρώματα)
  • Παρέχετε επιλογές φαγητού και ρούχα που να ανταποκρίνονται στις προσωπικές ευαισθησίες (π.χ., παραμένοντας προσεκτικοί με τη θερμοκρασία ή την υφή του φαγητού, τα γρατζουνισμένα υφάσματα κ.λπ.)
  • Ζητήστε άδεια πριν αγγίξετε (π.χ. αγκαλιάστε το παιδί σας)

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα τρόπων με τους οποίους μπορείτε να προσαρμοστείτε στις υποευαισθησίες:

  • Παρέχετε οπτική υποστήριξη εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να επεξεργαστεί προφορικές πληροφορίες/οδηγίες
  • Προσφέρετε τρόφιμα με πιο έντονη γεύση ή υφή
  • Προσφέρετε παιχνίδια που διεγείρουν τις αισθήσεις (π.χ. fidgets), καθώς και ευκαιρίες συμμετοχής σε διεγερτικές δραστηριότητες

Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα αποφύγει την αισθητηριακή υπερφόρτωση είναι να κατανοήσετε τα ερεθίσματα που το προκαλούν. Εάν το παιδί σας δεν εκφέρει λεκτικά αυτά τα ερεθίσματα, αναζητήστε ενδείξεις (π.χ. κλάμα, αποφυγή συγκεκριμένων χώρων, κλείσιμο των ματιών ή κάλυψη των αυτιών του κ.λπ.)

Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε ορισμένες καταστάσεις, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί καλύτερα για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε διάφορες θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας αισθητηριακής διατροφής. Ένας θεραπευτής μπορεί να σχεδιάσει μια αισθητηριακή διατροφή προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες του παιδιού σας.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Tantrum vs Autistic Meltdown: What Is The Difference? https://autismawarenesscentre.com/what-is-the-difference-between-a-tantrum-and-an-autistic-meltdown/

Examining the Association Between Autistic Traits and Atypical Sensory Reactivity: A Twin Study https://www.jaacap.org/article/S0890-8567(17)31870-1/fulltext

First evidence of sensory atypicality in mothers of children with Autism Spectrum Disorder (ASD) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24694290/

What is a sensory diet? https://www.understood.org/en/articles/sensory-diet-treatment-what-you-need-to-know