Παιδί

Αυτισμός : Τι είναι το σύστημα επικοινωνίας ανταλλαγής εικόνων (PECS)

Πώς επικοινωνείτε με ένα αυτιστικό άτομο που δεν έχει τη δυνατότητα να μιλήσει;

Πολλά άτομα με αυτισμό επικοινωνούν χρησιμοποιώντας κάρτες με εικόνες. Είτε είναι κομμένες από περιοδικά, είτε εκτυπώνονται από το Διαδίκτυο, είτε αγοράζονται ως σετ, οι κάρτες εικόνων προσφέρουν στα αυτιστικά άτομα τη δυνατότητα να επικοινωνούν ανάγκες, επιθυμίες, ακόμη και ιδέες χωρίς την ανάγκη προφορικού λόγου.

Δεδομένου ότι πολλά άτομα στο φάσμα του αυτισμού τείνουν να μαθαίνουν οπτικά, είναι λογικό να αρχίσετε να επικοινωνείτε με εικόνες. Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι εικόνες είναι ένα καθολικό μέσο επικοινωνίας και είναι εξίσου κατανοητές από αγνώστους ή συνομηλίκους όσο και από τους γονείς ή τους θεραπευτές.

Τι είναι το σύστημα επικοινωνίας με ανταλλαγή εικόνων (PECS);

Στην κοινότητα του αυτισμού, ο όρος PECS (συνήθως προφέρεται “pex”) έχει γίνει συνώνυμος με τις κάρτες εικόνων οποιουδήποτε τύπου. Το PECS είναι στην πραγματικότητα ένα πρόγραμμα με εμπορικό σήμα της Pyramid Educational Products, μιας μικρής εταιρείας που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 από τη Lori Frost και τον Andrew Bondy.

Η Pyramid Products παράγει έναν ικανοποιητικό αριθμό καρτών με εικόνες, αν και δεν είναι σε καμία περίπτωση η μεγαλύτερη συλλογή εικόνων που μπορείτε να βρείτε. Η εταιρεία παράγει επίσης βιβλία που έχουν σχεδιαστεί για να συγκρατούν τις εικόνες.

Η κύρια φιλοσοφία του PECS δεν είναι οι συγκεκριμένες κάρτες εικόνων ή οι θήκες τους, αλλά η διαδικασία με την οποία τα μη λεκτικά παιδιά (και οι ενήλικες) διδάσκονται να χρησιμοποιούν αυτές τις κάρτες. Με την πάροδο του χρόνου, υποστηρίζουν οι κατασκευαστές του PECS (και οι ισχυρισμοί τους υποστηρίζονται από την εμπειρία και την έρευνα), τα παιδιά που χρησιμοποιούν το PECS αναπτύσσουν ανεξάρτητες επικοινωνιακές δεξιότητες. Ταυτόχρονα, προφανώς ως υποπροϊόν, πολλά παιδιά αποκτούν επίσης σημαντικό προφορικό λόγο.

Πώς λειτουργεί το σύστημα PECS για την ανάπτυξη της επικοινωνίας;

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το PECS (σε αντίθεση με το να προσφέρετε απλώς κάρτες με εικόνες ως εργαλείο επικοινωνίας) πρέπει να εκπαιδευτείτε μέσω της Pyramid Products. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρείας σας προετοιμάζει για να εργαστείτε με έναν μαθητή μέσα από τις ακόλουθες έξι φάσεις:

  1. Στην πρώτη φάση, ο εκπαιδευτής (δηλαδή εσείς) συνεργάζεται με τον μαθητή και τους φροντιστές του για να καταλάβουν τι μπορεί να είναι πιο παρακινητικό για τον συγκεκριμένο μαθητή (μια μπάλα, ένα παιχνίδι, φαγητό κ.λπ.). Έχουν δημιουργηθεί κάρτες που απεικονίζουν αυτό το αντικείμενο που αποτελεί κίνητρο και δύο εκπαιδευτές βοηθούν τον εκπαιδευόμενο να ανακαλύψει ότι, παραδίδοντας την κάρτα, μπορεί να πάρει το επιθυμητό αντικείμενο
  2. Στη δεύτερη φάση, ο εκπαιδευτής απομακρύνεται περισσότερο από τον εκπαιδευόμενο, έτσι ώστε ο εκπαιδευόμενος να πρέπει πραγματικά να έρθει προς τον εκπαιδευτή και να παραδώσει την κάρτα. Αυτό είναι ένα μάθημα δεξιοτήτων ζωής για την αναζήτηση και την απόκτηση της προσοχής ενός άλλου ατόμου
  3. Η τρίτη φάση απαιτεί από τον εκπαιδευόμενο να κάνει διάκριση μεταξύ πολλαπλών εικόνων όταν ζητά ένα αντικείμενο. Για ορισμένους εκπαιδευόμενους αυτό είναι εύκολο- για άλλους είναι πιο δύσκολο. Ορισμένοι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα με φωτογραφίες και άλλοι με γραφικές εικόνες που προσεγγίζουν την εμφάνιση ενός αντικειμένου.
  4. Η τέταρτη φάση ξεκινά τους μαθητές στη διαδικασία κατασκευής προτάσεων μέσω “λωρίδων προτάσεων”. Αντί για μια απλή εικόνα, μπορούν να ρίξουν έναν εκκινητή “θέλω” πάνω στη λωρίδα για να δημιουργήσουν την πρόταση: “Θέλω μια μπάλα”.
  5. Η πέμπτη φάση προκαλεί τους μαθητές να κατασκευάσουν ερωτήσεις χρησιμοποιώντας λωρίδες προτάσεων, εκκινητές και εικόνες.
  6. Στη φάση έξι, οι μαθητές διδάσκονται να σχολιάζουν τον κόσμο γύρω τους απαντώντας σε ερωτήσεις όπως “Τι ακούς;” και “Τι βλέπεις;”. Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν περιγραφικά στοιχεία (“η μεγάλη πράσινη μπάλα”) και πιο σύνθετη εικονογραφική γλώσσα.

Αυτή η μαθησιακή διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες ή χρόνια για να ολοκληρωθεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια, οι μαθητές ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το PECS σε διάφορα περιβάλλοντα και με διαφορετικούς συνεργάτες.

Γιατί να επιλέξετε το σύστημα PECS για την ενίσχυση της επικοινωνίας;

Η επικοινωνία με βάση τις εικόνες είναι σχεδόν δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα περιοδικό γεμάτο εικόνες, ένα ψαλίδι κι ένα τετράδιο . Το PECS, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι αρκετά ακριβό: αρκετά χρήματα για την αρχική εκπαίδευση, κι ακόμα περισσότερα για συνεχείς διαβουλεύσεις κ.ο.κ. Αξίζει τον κόπο;

Σύμφωνα με την Pyramid Products, η διαφορά μεταξύ της προσέγγισης PECS και της απλής επικοινωνίας με εικόνες είναι σημαντική. Το σημαντικότερο , η διαφορά έγκειται στην παροχή στον μαθητή των εργαλείων για να επικοινωνεί αυθόρμητα και ανεξάρτητα. Εκτός από το ότι η επικοινωνία γίνεται απλώς πιο ομαλή, η διαδικασία μπορεί επίσης:

  • Να μειώσει τις αρνητικές συμπεριφορές που προκλήθηκαν από απογοητεύσεις
  • Να αυξήσει τη διαθεσιμότητα για μάθηση και αλληλεπίδραση
  • Να αυξήσει τη συγγένεια και τη συναισθηματική εγγύτητα
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων προφορικού λόγου (αυτό δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα του PECS, αλλά φαίνεται να συμβαίνει καθώς αυξάνονται οι δεξιότητες PECS)


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

A Common Language: Using B.F. Skinner's Verbal Behavior for Assessment and Treatment of Communication Disabilities in SLP-ABA https://psycnet.apa.org/fulltext/2014-51875-003.html

Establishing Derived Requesting Skills In Adults With Severe Developmental Disabilities https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1224399/

Teaching Verbal Behavior Using the Picture Exchange Communication System (PECS) With Children With Autistic Spectrum Disorders https://www.researchgate.net/publication/292544283_Teaching_Verbal_Behavior_Using_the_Picture_Exchange_Communication_System_PECS_With_Children_With_Autistic_Spectrum_Disorders

WHAT IS PECS®? https://pecsusa.com/pecs/

The Picture Exchange Communication System (PECS®) https://nationalautismresources.com/the-picture-exchange-communication-system-pecs/