Αυτοάνοσα νοσήματα

Αυτοάνοσες ασθένειες: Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων ασθενειών;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The BMJ, αποκάλυψε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D για μια περίοδο 5 ετών, μειώνει τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων κατά 22%.

Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτοάνοσων ασθενειών;

Νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 25.000 ηλικιωμένοι των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων (2.000 IU/ημέρα) βιταμίνης D ή ενός συνδυασμού βιταμίνης D και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, για πέντε συνεχόμενα χρόνια, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων, με τις πιο έντονες επιδράσεις να παρατηρούνται τα δύο πρώτα χρόνια. (Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η βιταμίνη D;)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κλινική σημασία των ευρημάτων της μελέτης, που υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D παρείχε σταθερά μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στη μείωση της συχνότητας των αυτοάνοσων νοσημάτων, είναι υψηλή διότι σήμερα δεν υπάρχουν άλλα μη τοξικά συμπληρώματα και άλλες αποτελεσματικές θεραπείες για τη μείωση της συχνότητας των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούνται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο λανθασμένα επιτίθεται σε υγιή μέρη και ιστούς του σώματος. Αυτοάνοσες ασθένειες είναι ανάμεσα σε άλλες η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ), ο λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ).

Περισσότερο από 24 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, ενώ άλλα 8 εκατομμύρια έχουν αυτοαντισώματα στο αίμα τους, γεγονός που δείχνει ότι έχουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξουν κάποια αυτοάνοση νόσο, κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τα ακριβή αίτια των αυτοάνοσων νοσημάτων παραμένουν άγνωστα, αλλά θεωρείται ότι προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα αναπτύσσονται σε ασθενείς που έχουν γενετική προδιάθεση, η οποία πυροδοτείται από περιβαλλοντικούς και εξωγενείς παράγοντες.

Γιατί είναι σημαντική η ανακάλυψη ότι η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη ότι η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων, θεωρείται ορόσημο και αυτό γιατί η παρούσα μελέτη είναι από τις πρώτες που εξέτασαν την πρωτογενή πρόληψη αυτοάνοσων νοσημάτων χρησιμοποιώντας συμπληρώματα βιταμίνης D. (Πόσο ωφέλιμα είναι στην πραγματικότητα τα συμπληρώματα;)

Όπως εξήγησε η Δρ Elizabeth Volkmann, διευθύντρια του Προγράμματος Σκληροδερμίας του UCLA, υπήρξε μια σειρά από παρατηρητικές μελέτες που έδειξαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες. Και κάποιες άλλες μελέτες που συνεχίζουν να εξετάζουν τα συμπληρώματα βιταμίνης D ως θεραπεία για τις αυτοάνοσες ασθένειες. Παρόλα αυτά, υπήρξαν μέχρι σήμερα πολύ λίγες μελέτες που εξέτασαν την εν λόγω βιταμίνη ως εργαλείο πρόληψης των αυτοάνοσων νοσημάτων. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανεπάρκεια βιταμίνης D;)

Η Δρ. Marilyn Tan, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, χαρακτήρισε τα ευρήματα της μελέτης ελπιδοφόρα, εξηγώντας ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να μειώνει την εξέλιξη μιας αυτοάνοσης ασθένειας, ούτε κάποιο που να μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, εκτός από τις συστάσεις για μείωση του άγχους και έναν υγιεινό τρόπο ζωής (Δείτε πώς θα μειώσετε το άγχος σας). «Σίγουρα», πρόσθεσε, «η βιταμίνη D δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τον κίνδυνο μιας αυτοάνοσης ασθένειας, αλλά με βεβαιότητα δεν μπορεί να προκαλέσει κάποιο κακό. Αντίθετα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, όπως για παράδειγμα να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και είναι ήδη γνωστό ότι οι αυτοάνοσες ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης». (Μπορεί το άγχος να προκαλέσει αυτοάνοσα νοσήματα;)

Περαιτέρω έρευνα

Οι ειδικοί υπογράμμισαν τον ελπιδοφόρο χαρακτήρα των πιο πάνω ευρημάτων, ωστόσο επισήμαναν ότι χρειάζεται να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα σε διαφορετικούς πληθυσμούς, για να διαπιστωθεί με σιγουριά ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον αυτοάνοσο κίνδυνο σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Vitamin D May Help Reduce the Risk of Autoimmune Diseases https://www.healthline.com/health-news/vitamin-d-may-help-reduce-the-risk-of-autoimmune-diseases#The-importance-of-the-research

Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune disease: VITAL randomized controlled trial https://www.bmj.com/content/376/bmj-2021-066452

Vitamin D and Immune Regulation: Antibacterial, Antiviral, Anti-Inflammatory https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jbm4.10405

Autoimmune Diseases https://www.niehs.nih.gov/health/topics/conditions/autoimmune/index.cfm

Autoimmune Diseases: Types, Symptoms, Causes, and More https://www.healthline.com/health/autoimmune-disorders