Γυναίκα

Αυτοάνοσες ασθένειες και αντισύλληψη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η ύπαρξη μιας αυτοάνοσης ασθένειας κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών χρόνων μιας γυναίκας, όπως ο λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και άλλων θεμάτων υγείας.

Βέβαια, η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ασφαλής με την καθοδήγηση του γιατρού, αλλά είναι καλύτερο να είναι προγραμματισμένη. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για αποτροπή της εγκυμοσύνης είναι η αντισύλληψη. (Απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη: Θα μπορούσε να συμβεί σε εσάς;)

Ποιους κινδύνους διατρέχει μια γυναίκα με αυτοάνοση ασθένεια, αν μείνει έγκυος;

Τα συμπτώματα ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, φαίνεται να βελτιώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά στις περισσότερες γυναίκες δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. (Αυτοάνοσα νοσήματα: Τι είναι, πώς προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται;)

Οι αυτοάνοσες ασθένειες και η εγκυμοσύνη μπορούν να αλληλεπιδράσουν με διάφορους τρόπους, όπως:

 • Ο λύκος αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Η συστηματική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης είναι βοηθητική για μια πιο ασφαλή εγκυμοσύνη.
 • Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, μια σπάνια διαταραχή της πήξης του αίματος, μπορεί να προκαλέσει θνησιγένεια ή αποβολή. Επιπρόσθετα, μπορεί να οδηγήσει σε προεκλαμψία και σε μικρότερο, από το μέσο όρο, μωρό.
 • Το συστηματικό σκληρόδερμα, αυξάνει τις πιθανότητες προεκλαμψίας, πρόωρου τοκετού και προβλημάτων με τα νεφρά.
 • Το σύνδρομο Sjogren αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Ορισμένα αυτοαντισώματα που συνοδεύουν την πάθηση μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα στο μωρό.
 • Η μυασθένεια gravis, η οποία προκαλεί μυϊκή αδυναμία, τείνει να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αντισώματα που την συνοδεύουν μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα.
 • Η ΣΚΠ και οι θεραπείες της, συνδέονται με αυξημένους κινδύνους για το μωρό. Το σώμα θα πρέπει να καθαρίσει από τα φάρμακα πριν την εγκυμοσύνη.
 • Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ενδέχεται να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Αλλά εάν η ασθένεια έχει ήδη βλάψει το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και τις αρθρώσεις του ισχίου, ο τοκετός μπορεί να είναι πιο δύσκολος.

Η αντισύλληψη είναι το κλειδί;

Δεν έχει σημασία πόσο αποτελεσματική φαίνεται μια μέθοδος αντισύλληψης στα χαρτιά, αν δυσκολεύεστε να τη χρησιμοποιήσετε, γιατί οι πιθανότητες να μην την χρησιμοποιήσετε σωστά είναι πολλές. Για παράδειγμα, αν έχετε ΣΚΠ, μπορεί να δυσκολεύεστε να καταπιείτε αντισυλληπτικά χάπια ή να τοποθετήσετε κολπικούς δακτυλίους.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος στον «πραγματικό κόσμο» είναι αυτή που είναι πιο απλή για εσάς. Οι μέθοδοι LARC (μακράς δράσης, αναστρέψιμη αντισύλληψη), όπως μια ενδομήτρια συσκευή (IUD) ή ένα εμφύτευμα για παράδειγμα, τοποθετούνται από τον γιατρό και ακολούθως λειτουργούν μόνες τους, χωρίς να χρειάζεται κάποια δική σας ενέργεια και ως εκ τούτου θεωρούνται πιο ασφαλής. (Αντισυλληπτικά χάπια: Ποιες οι χρήσεις τους;)

Ποιες μέθοδοι αντισύλληψης είναι πιο αποτελεσματικές για γυναίκες με αυτοάνοσες ασθένειες;

Για να επιλέξετε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντισύλληψης είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος γνωρίζει την αυτοάνοση ασθένεια που έχετε και τον τρόπο που σας επηρεάζει. Για παράδειγμα, κάποιες γυναίκες με λύκο, μπορούν να πάρουν με ασφάλεια ορμονικά αντισυλληπτικά με οιστρογόνα, αλλά για τις γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος, η χρήση οιστρογόνων είναι επικίνδυνη.

Ο γιατρός θα εξετάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα ορμονικά αντισυλληπτικά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που παίρνετε για την αυτοάνοση ασθένειά σας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να πάρετε οιστρογόνα, καλές επιλογές θεωρούνται το χάπι που περιέχει μόνο προγεστίνη και το σπιράλ. Εάν έχετε λύκο και παίρνετε βαρφαρίνη, η προγεστίνη μπορεί να καταστείλει τη βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Επιπρόσθετα, ο γιατρός θα εκτελέσει ειδικές εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι η μέθοδος που θα επιλέξετε είναι η πιο ασφαλής. (Αντισυλληπτικά χάπια: Αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης σε παχύσαρκες γυναίκες)

Το CDC έχει χαρακτηρίσει τις μεθόδους LARC τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης για γυναίκες με αυξημένου κινδύνου εγκυμοσύνες και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι΄ αυτό:

 • Τα σπιράλ και τα εμφυτεύματα εμποδίζουν τις εγκυμοσύνες για αρκετά χρόνια.
 • Λειτουργούν καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο αντισύλληψης, με λιγότερες από 1 στις 100 γυναίκες να μένει έγκυος τον πρώτο χρόνο της χρήσης τους.
 • Είναι 20 φορές πιο αποτελεσματικές από άλλες μεθόδους, όπως το χάπι, το έμπλαστρο και ο κολπικός δακτύλιος.
 • Μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή, εάν μια γυναίκα αποφασίσει ότι θέλει να μείνει έγκυος.

Σημειώνεται ότι οι μέθοδοι LARC μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους και κηλίδες αίματος στην αρχή της χρήσης τους, αλλά αυτές οι παρενέργειες είναι σπάνιες. (Αντισυλληπτικά επιθέματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved