Καρκίνος

Αυτοί είναι οι 4 τύποι καρκίνου του λαιμού

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του λαιμού ήταν η χρήση αλκοόλ και το κάπνισμα. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει επίσης σχέση μεταξύ του καρκίνου του λαιμού και της μόλυνσης από τον ιό HPV, η οποία ίσως μεταδίδεται μέσω του στοματικού σεξ. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο, η κακή στοματική υγιεινή, η έκθεση κεφαλιού και λαιμού στην ακτινοβολία και η χημική έκθεση είναι επίσης πιθανοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του λαιμού. (Θυμός και καρκίνος: Υπάρχει άραγε σύνδεση;)

Ενώ ο λαιμός φαινομενικά είναι μια μικρή περιοχή, στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλές περιοχές, όπως ο λάρυγγας και ο στοματοφάρυγγας. Έτσι, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου του λαιμού, που παίρνουν το όνομά τους ανάλογα με τον τόπο προέλευσής τους, τόσο από τη θέση τους στο σώμα, όσο και από τον τύπο των κυττάρων. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του λαιμού που ξεκινά από τα πλακώδη κύτταρα του φάρυγγα, ονομάζεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του φάρυγγα. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία του καρκίνου του λαιμού είναι ακανθοκυτταρικά καρκινώματα. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος του λαιμού;

Πολλά από τα συμπτώματα του καρκίνου του λαιμού είναι παρόμοια με αυτά άλλων λιγότερο σοβαρών ασθενειών και περιλαμβάνουν:

Ποιοι τύποι καρκίνου του λαιμού υπάρχουν;

1. Καρκίνος του λάρυγγα

Ο καρκίνος του λάρυγγα εμφανίζεται στον λάρυγγα, ένα οργάνο που υπάρχει στην κορυφή της τραχείας. Ο λάρυγγας βοηθά στην αναπνοή, στην ομιλία, ακόμη και στην κατάποση.

Όταν τα κύτταρα που αποτελούν τον ιστό του λάρυγγα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να διαιρούνται με ασυνήθιστο ρυθμό, δημιουργείται καρκίνος. Οι περισσότεροι καρκίνοι του λάρυγγα είναι ακανθοκυτταρικά καρκινώματα που προέρχονται από το πρώτο στρώμα των κυττάρων του δέρματος. Τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος του λάρυγγα είναι βήχας που δεν υποχωρεί, πόνος στα αυτιά, πονόλαιμος, βραχνάδα και άλλες αλλαγές στη φωνή. (Μειώστε τον κίνδυνο καρκίνου, μειώνοντας το αλκοόλ που καταναλώνετε)

2. Καρκίνος του Φάρυγγα

Ο φάρυγγας είναι το τμήμα διόδου του λαιμού σε σχήμα κώνου που ξεκινά πίσω από τη μύτη και εκτείνεται περίπου 12 εκατοστά πριν καταλήξει στον οισοφάγο και την τραχεία. Ο καρκίνος του φάρυγγα ταξινομείται περαιτέρω ως καρκίνος του ρινοφάρυγγα, του στοματοφάρυγγα ή του υποφάρυγγα, ανάλογα με την ακριβή του θέση.

Ο ρινοφάρυγγας είναι το πάνω μέρος του λαιμού, πίσω από τη μύτη. Ο στοματοφάρυγγας, που βρίσκεται κάτω από τον ρινοφάρυγγα, είναι το τμήμα του λαιμού στο πίσω μέρος του στόματος, πίσω από τη στοματική κοιλότητα και περιλαμβάνει την μαλακή υπερώα, το πίσω 1/3 της γλώσσας, τα πλάγια και τα πίσω τοιχώματα του λαιμού και τις αμυγδαλές. Ο υποφάρυγγας είναι το κατώτερο τμήμα του φάρυγγα, καθώς είναι η συνέχεια του πάνω στοματοφάρυγγα και του κάτω λάρυγγα και οισοφάγου. Περίπου το 90% των καρκίνων του φάρυγγα είναι ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, που τείνουν να επηρεάζουν περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες. (Κόκκινο κρέας και καρκίνος: Νέα στοιχεία υπέρ της συσχέτισής τους)

3. Καρκίνος στοματοφάρυγγα

Ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος είναι ο καρκίνος του λαιμού που ξεκινά στην περιοχή ακριβώς πίσω από το στόμα. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει το πίσω μέρος της γλώσσας, την μαλακή υπερώα, τις αμυγδαλές και την περιοχή πίσω από τους φρονιμίτες.

Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Η πρόγνωση για τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο εξαρτάται από τη σοβαρότητα και το στάδιο του καρκίνου. (Καρκίνος οισοφάγου: Ο ρόλος του ασβεστίου και μαγνησίου στη δημιουργία του)

4. Ρινοφαρυγγικός Καρκίνος

Ο καρκίνος του ρινοφάρυγγα αναπτύσσεται στο πίσω μέρος του λαιμού και πίσω από τη μύτη (το ανώτερο τμήμα του φάρυγγα). Υπάρχουν δύο παράγοντες κινδύνου που διαχωρίζουν τον καρκίνο του ρινοφάρυγγα από άλλους καρκίνους του λαιμού και συγκεκριμένα η καταγωγή (Ασία) και η έκθεση στον ιό Epstein-Barr.

Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι παρόμοια με άλλους καρκίνους του λαιμού, με την προσθήκη ρινορραγίας και απώλειας της ακοής. Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του ρινοφαρυγγικού καρκίνου είναι η μαγνητική τομογραφία, η αξονική τομογραφία, η σάρωση PET και η βιοψία του ιστού. Η θεραπεία του εν λόγω καρκίνου περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved